Dopparedan

Så var den här - dopparedan - den dag vi alla väntat på, räknat ner till.
Med god mat, lite paket, Kalle Anka på tv, ja bara ta o andas, koppla av o njuta av dagen.

Att dopparedan kommer från det att man doppar i grytan tror jag nog alla vet. Men kanske inte varför det doppades i grytan.

I Sverige kallar vi julafton för dopparedan, det är unikt, det är vi ensamma om. Men vi är inte ensamma om att doppa i grytan. Men det är just det dopp i grytan som gjordes på julafton som lever kvar.


.

.

Färskt mjukt bröd var sällsynt i gamla tider, det var bara till stora högtider som man kunde ha chansen att få åtnjuta nybakat bröd. Brödet lagrades länge o var ofta väldigt hårt, så att doppa ner det i smakrik spad var ett sätt att delvis få det mjukt men också för att det skulle få en god smak. Så det var inte enbart till julafton som man använde sig av att doppa bröd i spad från annat man tillagat.

Men det är just julaftons dopp i grytan som levt kvar.
MEN även här är det inte riktigt så som det var, vi har ju det som en del av julbordet, då var det något som gjordes innan själva julfirandet, utan när man höll på med förberedelserna. Spaden som användes var spad från allt kött o korv som kokades.

..

På medeltiden hade man fasta, en julfasta som varade fram till julaftonskvällen, en fasta där man inte fick äta kött. Men ett bra sätt att komma över köttets smak var att passa på att doppa ner lite bröd i grytan med spad för det kött som kokades under dagen. Så det här med dopp i grytan var något man gjorde under dagen när man gjorde förberedelse för kvällens festmåltid.

.

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer