Dagens Dag - Världspastadagen

Idag firar vi pastan - det är ju inte helt fel, pasta är gott o man kan ha den på så många olika sätt. Jag älskar pasta, som bara en enkel köttfärssås o spagetti - en av mina favoriträtter som barn o den slinker ner även idag.

Och den köttfärssås som jag tänker på då - den jag åt som liten - den är så enkel.... hacka gullök, stek köttfärs o lök, krydda lite med salt o peppar, häll på mjölk o sen ketchup, så mycket man känner blir gott. Voila - klart.



Dagen instiftades 1995 av den europeiska organisationen UN.A.F.P.A - fråga mig bara inte var alla dessa bokstäver står för, har ingen aning.

Pastans ursprung - ja det är tydligen ganska oklart - idag ser man Italien som landet för pasta, men det är inte därifrån pastan har sitt ursprung från start.

Det sägs att pastan uppfunnits i Kina o att Marco Polo tog med sig den till Italien. Men sen hävdar perserna att kungen Khosrau I uppfann pastan under en viltjakt.
Men man är ganska säker på ialla fall att pastan är gammal - det är fastslagits att den är över 4000 år gammal. Då gjordes pastan av två slags hirs. Idag görs den på vete eller ris.

Från början var pasta en exotisk maträtt i Italien - men efter 1600-talet så blev det mer basmat i varje samhällsklass, o det var då den kom hit till Sverige också.


Pastarecept dagen till ära:

Pasta med salami o oliver

Du behöver:

  • 400 g rigatoni (eller penne)
  • 400 g körsbärstomater
  • 200 g salami
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 torkad peperoncino (chilifrukt)
  • 1 kruka oregano, finhackad
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 4 msk pecorinoost, färskriven
  • olivolja
  • salt


Gör så här:

  1. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningen på paketet.
  2. Skala och finhacka löken. Skär tomaterna i bitar och salamin i små tärningar eller tunna strimlor. Spara några salamistrimlor, ca 25 g, för att strö över vid servering.
  3. Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i lök, skalad vitlöksklyfta och peperoncino. Låt allt fräsa ett par minuter. Blanda i tomater, oregano och salt. Låt såsen koka under lock i ca 15 minuter. Tillsätt salami och oliver och låt såsen puttra på låg värme i ytterligare 3-4 minuter. Ta upp vitlöken och kasta den. Smaka av.
  4. Häll av pastan och låt den rinna av i ett durkslag, spara lite av kokvattnet att späda såsen med. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt tomatsåsen och lite av pastavattnet. Rör om noga tills allt blandats ordentligt. Smaka av med salt.
  5. Servera pastan överströdd med salamistrimlor och pecorino. Servera genast

Detta recept hittade jag igår på Jennys matblogg, kände att det här receptet måste jag prova och den passar ju in här idag då pasta ska firas.

Krämig Kycklinglasagne

Detta behöver du :

  • Lasagneplattor
  • smör
  • 500 gram kycklingfile
  • Mozarella
  • Bechamelsås:
  • 5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • salt och peppar
  • tacokrydda

* Tips på snabbmatsvariant på denna lasagne , är att köpa Knorrs färdiga bechamelsås, den smakar faktiskt nästan lika gott som den hemmagjorda.


Gör så här:

  1. Ställ ugnen på 180 grader.
  2. Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
  3. Under tiden gör du Bechamelsåsen:
  4. Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
  5. Häll upp mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda i såsen under omrörning.
  6. Sedan blandar du i resten avmjölkblanningen också, medan såsen sjuder.
  7. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd tacokrydda – smaka av.
  8. och låt sjuda ett par minuter.
  9. Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.
  10. Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.

Serveras med en krispig grönsallad.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229