Dagens Dag - Örtens-, Senapens-, Vattemelonens- och Hattens dag

Oj oj idag var det en hel bunt med saker som har sin egna dag, ofta är det en sak som intresserar mig, eller som jag känner jag vill ta upp. Men idag så är det flera saker o jag kan inte riktigt välja, dom är värda att få ha sin egna dag alla, o att jag påminner om dom.
Örter är något som inte jag vill vara utan - det är många gånger lite av någon ört som gör att mat blir lite sådär extra god utan att man egentligen vet varför, man känner den lite i bakgrunden, men den ska inte ta över.

Sen är dom vackra att ha i kruka i köket eller ha en liten egen trädgård för sina egen odlade örter.


Vattenmelonen - det är väl något så helt underbart gott? Specielt i sommartider, läskande, söt kan användas till så mycket godsaker.


Hattens dag

Senap - när man först tänker på senap så är det som något man har på korven o till julskinkan. Men det finns många saker som man använder senap till där man inte ens tänker att det kan vara eller finns med senap.

Lite rolig fakta om senap som kanske inte alla vet.


* Broccoli är en inte så avlägsen kusin.
Som medlemmar av Brassica- eller Sinapis-släkten är senapsväxter närasläktingar till en överraskande mängd vanliga grönsaker, inklusive broccoli,blomkål, rovor och kål.


* Senap går långt, långt tillbaka.
Det finns dom som anser att senap var den första kryddan som människor någonsinlagt på/i maten. Egyptiska faraoner fyllde sina gravar med senapsfrön för attfölja dem in i livet efter livet, men romarna var de första som malde dekryddiga frönna i en spridbar pasta och blandade dem med en smakfull vätska -vanligtvis vin eller vinäger. Franska munkar, som blandade marken frön med"must" eller ofermenterat vin, inspirerade ordet "senap",som härrör från de latinska mustum ardens (grovt betyder "brinnandevin.")

* De antika grekerna och romarna använde det sommer än bara en krydda.
Pythagoras godkände en grönsak av senapsfrön som ett botemedel motskorpionsstick. Hippokrates berömde senapspasta som ett mirakelläkemedel somkan lugna smärta och värk; och antika romerska läkare använde det för attunderlätta tandvärk. De var inte ensamma. Under åren har senap använts föraptitstimulering, bihålutjämning och förebyggande av frostskador. Det utses nusom ett viktminskningstillskott, astmasuppressiva, stimulerandehårväxtstimulering, immunförstärkare, kolesterolreglerare, dermatitbehandlingoch till och med som en effektiv metod för att skydda mag-tarmcancer, så frågadin läkare om senap är rätt för dig.

* Kung Louis XI reste inte utan den.
Den franska monarken ansåg kryddan så väsentligt för hans kulinariskaupplevelser att han alltid höll en kruka med honom för att inte bli besviken omhan skulle få serveras en måltid i ett hushåll som inte var helt på lager.

* "Senapsgul" är en lögn!
Den speciella gula nyansen som senap ger sitt namn är skyldig sin nyans intetill senapsfrön, utan till den vibrerande gurkmeja som läggs till för en extrakick av krydda och ljusstyrka. Krossade senapsfrön varierar enbart från enblekgul till en mörkbrun beroende på deras sort, men "gurkmeja gul"låter inte riktigt lika bra.
När jag var yngre så tyckte jag att hattar var något pinsamt - herre gud så dom såg ut, o varför sätter man på sig något dylikt frivilligt???

Idag tycker jag att vissa hattar är grymt snygga - både på killar o tjejer. Andra hattar är roliga, o gör mig glad, o jag beundrar dom som kan ha dom på o vågar - det är fantasifulla kreationer *ler*

Kanske vi alla skulle ge vår omgivning ett leende idag genom att sätta på oss någon rolig härlig hatt o gå ut med idag.


Speciellt så är det ju på galopptävlingar eller ja även andra tävlingar mycket med hästar med, som lockar kvinnor att ta på sig hattar där den ena är mer uppseende än den andra ....

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229