Dagens Dag - Lakritsdagen

Dagens Dag, Mat, dryck, kryddor
När jag var liten avskydde jag lakrits i alla former, det var helt klart vuxengodis o jätte äckligt. Men sen när jag kom upp i tonåren så började jag gilla saltlakrits, det var var riktigt gott, ja inte det godis jag valde, det är fortfarande choklad - men det var gott. Sötlakrits var något jag inte alls förstod mig på, det var helt klart inte gott. Men nu på äldre dar så är sötlakrits riktigt gott - jag kan då o då till o med längta efter det.
Lustigt hur smaken ändras när man blir äldre - fast kanske är det inte åldern utan andra saker som gör att smaken ändras. Jag har flera gånger hört personer med olika sjukdomar ändrat vad dom tycker om o inte i mat o dryck.
Lakrits är en växt (en ärtväxt)som växer helt vilt, o ännu har man inte hittat något sätt att odla den. Den får växa minst två år o plantan ska vara ca 100 cm hög innan det är dags att skörda den. Sen tar man vara på rötterna som torkas o mals.

Jag tror att dom flesta tänker just på godis när man säger lakrits eller hostmedicin. Och det är just som läkemedel den användes från start. Hippokrates använde den för att lindra magsår, Alexander den stra gav sina trupper lakrits när dom var törstiga för man ansåg att den var bra mot uttorkning.
På 1500-talet började man sälja lakrits som läkemedel för att lugna ner oroliga magar, vilket även inderna tog fasta på, men dom gjorde stället te att dricka för samma sak.

Det sägs att lakritsen i lagom mängd är bra för halsbränna, medan den kan vara farlig om man äter för mycket, blodtrycket ökar. Så som med allt... lagom är bäst.
Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jag som gillar lakrits så mycket extra mycket om den är salt
nouw.com/stenhagenbettan
itismadeby
itismadeby,
Då får du passa på att äta lite extra idag för att fira 😊
nouw.com/itismadeby