Dagens Dag - Köttullens Dag


Köttbullens dag - finns det något godare än en riktigt god köttbulle, kokt potatis, en underbar sås o sylt eller gele till? Husmanskost är ändå nog det bästa?


Jag kommer ihåg min farmors köttbullar så väl o saknar dom, hur jag än gör så får jag aldrig till dom som hennes. Men jag kommer försöka få till dom *ler*

Här kommer däremot ett recept som jag ramlade över för några dagar sedan - från Jennys matblogg (hur mycket gott hittar man inte där??) Lite annorlunda men det ser o låter så otroligt gott så dom ska jag prova att göra.


Köttbullar i brunsås

Till köttbullarna behöver du :

  • Smör att steka i
  • 1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
  • 2 msk oxfond
  • salt och peppar
  • ev . mozzarella


Till såsen :

  • Steksky från köttbullarna
  • 4 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 msk oxfond
  • 1 msk kinesisk soya
  • salt och peppar
  • 1 tsk rödvinbärsgele
  • maizena
Gör dina köttbullar så här;
  1. Ställ ugnen på 100 grader.
  2. Och skala och koka potatisen i saltat vatten.
  3. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess.
  4. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.
  5. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
  6. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta.
  7. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen.


Dags för att börja med såsen.

  1. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter.
  2. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen.
  4. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
  5. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med potatismos eller kokt potatis.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229