Dagens Dag - Kaffe o Pussar

Dagens Dag

Idag ska vi pussas i massor för idag firar vi pussarnas dag o för er som gillar kaffe får ni ta o dricka lite extra idag - kanske en extra fin kopp att ha kaffet i.Då jag inte är en kaffedrickare - dricker jag kaffe är det nästan mer mjölk i än kaffe o gärna kardemummamjölk. Fast det var längesedan jag hittade just smaksatt mjölk, men det gör att jag kan dricka kaffet.

Så jag har ingen aning om vad som är godast, hur man ska göra sitt kaffe - brygga, koka... Vad föredrar du? Vad är smakskillnader ni som vet o kan det där?


Filterbrygg:

Filterbryggt kaffe är det vi svenskar dricker mest. Bryggningen sker genom att låta varmt vatten passera genom färskt malet kaffe placerat i ett filter, vanligtvis pappersfilter. Bryggning av en liter bör ta ca 6 min ( följ anvisningarna på förpackning) och ge ett kaffe som är ”rent” i jämförelse med bryggtyper där filtrering inte förekommer.
Serveras vanligtvis i en porslinskopp.

Kokkaffe:

Traditionellt kokkaffe bryggs i panna över öppen eld, vattnet kokas upp innan det färskt grovmalda kaffet tillsätts, sedan kokar man upp vattnet återigen med kaffet i pannan. Innan kaffet är drickbart måste pannan avlägsnas från värmekällan och stå i några minuter, kaffet måste nämligen sjunka ner i botten av kannan.
I jämförelse med filter så blir resultatet en aning grumligare pga att ingen filtrering görs.

Presskanna:

Färskt malet kaffe tillsätts i botten på kannan innan uppkokat vatten tillsätts och fyller upp. Därefter skall kaffe stå och dra i 3-4 minuter, det är här själva bryggningen sker. Slutligen pressar man silen genom kannan så kaffet samlas i botten.
Serveras som kok eller filter. Ger en kopp som är ”klarare” än kokkaffe men lite grumligare än filterbrygg.

Och vem gillar inte att pussas :)

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer