Dagens Dag - Internationella Kebabdagen

Kebab ja det är oftare jag väljer en kebab än en pizza när man äter ute eller tar med mat hem.
Visste inte ens om att man faktiskt kunde göra sitt egna kebabkött - vilket är inte jätte svårt, men så mycket godare, o när man ändå håller på gör man mer än man behöver just den gången, fryser in o lätt att ta fram o bara steka på när man vill ha mer.

Jag har provat 2 recept, det ena var väldigt enkelt, fick det av en vän, så antar att det var hennes egna o utan saker hon inte tålde. Men sen hittade jag ett annat som jag tycker är otroligt gott.

Varför inte fira dagen till ära genom att göra ditt egna kebabkött *ler*


Kebab 8 portioner

  • 1 kg finmalen färs av valfri sort (går bra att blanda, som lika delar nöt- och lammfärs)
  • 1 gul lök (kan bytas ut mot 2 msk lökpulver)
  • 1 msk mald kumminpulver (inte spiskummin, a istället ha i sju kryddor om du inte hittar kumminpulver)
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk oregano
  • 1 msk svartpeppar (halvera mängden om du inte vill ha hetta i köttet)
  • 1 msk örtsalt/vegeta/allkrydda/salt (välj en av sorterna, jag har i vegeta)
  • 2 msk mjöl

Gör såhär:

Riv eller mixa lök (om du använder färsk) lägg i en kökshandduk och krama ur all vätska. Blanda samman alla ingredineser och knåda köttet tills allt blir ordentligt blandat. Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie och täck rullen (se bild). Det blir lättare att forma rullen såhär. Rulla runt den, banka den försiktigt på bordet för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den i ca 1 min tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Ställ rullen i kylen i 15 min.

Värm under tiden ugnen till 100°

Ta försiktigt bort plasten från köttet. Rulla in rullen i två lager med folie, rulla änderna och vik dem nedåt (se bild) så överflödigt fett kan rinna ur.Lägg ett ugnsgaller på en plåt och ställ rullen på gallret. Baka mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min. Ta ut och öppna upp foliet en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i folie och låt kallna helt, gärna i kylen några timmar eller över natten.

Skär ut tunna remsor med en vass kökskniv. Köttet kan vara lite rosa i mitten, det är ok för att skivorna ska stekas några minuter innan servering i olja. Skivorna kan frysas in och håller sig bra i 3 månader, behövs inte tinas upp innan de steks. Bara släng ner den rakt i en het stekpanna med olja och fräs några minuter.
Servera i bröd eller med pommes.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Frida
Frida,
Kul att göra själv! 😊 Och jag hade faktiskt ingen aning om att det var kebabens dag idagfridachristina.com
itismadeby
itismadeby,
Det finns dagar för allt har jag lärt mig *ler* Och ja det är alltid godare att göra allt själv frn grunden. nouw.com/itismadeby
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jösses låter gott men så ambitiöst nouw.com/stenhagenbettan
itismadeby
itismadeby,
Det är jätte gott, o inte så jätte bökigt att göra heller faktiskt - det är ialla fall helt klart värt det 😉nouw.com/itismadeby
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229