Dagens Dag - Gin and Tonic

Jag har aldrig direkt gillat gin and tonic förr, men på senaste året har jag kommit att uppskatta den mer o mer. Som en brytning till dom söta drinkarna som föredrar... men lite ombyte förnöjer o efter en inte så söt drink är den söta underbart god igen. Jag dricker så sällan alkohol och när jag gör det så är det för att njuta av något gott, inte för att bli berusad...

Det var skoj nu att sitta o googla lite o se hur fel jag haft om just gin and tonic, det är allt annat än en enkel drink - det är en drink som dom som älskar den ser som en konst att blanda till. Det är många saker som ska vara helt rätt... här är 10 punkter för att göra din perfekta gin and tonic1 - Som det här med glasen, man tänker sig ofta vanliga glas men för att den ska avnjutas på rätt sätt så föredras vinglas, en kupa som gör att man känner dofterna bättre. Och hela 70-80% av det som du känner som smak kommer från det nästan tar upp. Och den viktigaste transportören av doften är bubblorna och ju större yta dom kan verka på, ju mer doft.

Det finns idag speciella gin and tonic glas som är lite kraftigare än vinglasen, med eller utan "vinglasfot".

2 - En gin and tonic ska avnjutas kall - men det här med is i din drink är för proffsen bara det en vetenskap. Man ska ha rätt storlek på iskuberna, det ska kyla men inte späda ut. Helst ska isen vara klar, vilket den bli om den är helt utan luftbubblor. Och allt det här är att lära sig, få kunskap om vad som fungerar bäst. (Vem trodde att det här med is kunde vara skillnad.. ja inte jag ialla fall)3 - Vilken sorts gin ska man då välja, ja det finns många olika att välja på. Du ska ju ta den du gillar. Men har man gjort sig mödan att köpa rätt glas, göra klar is... varför då inte satsa på gin av lite högre kvalitet, det är det helt klart värt.

4 - 2/3 av drinken består av tonic, så här ska man vara lite mer kräsen o ta en bra tonic, alltså inte Hemköps egna tonic eller ens Schweppes är nog bra om du vill göra den där prefekta gin and tonicen att njuta av. Men klart även här är det ens egna smak som avgör, men det är värt att läga ner lite möda på att hitta även tonic med kvalite.

5 - Hur väljer man rätt garnityr? Ja det beror på om man vill med garnityret, vill man förstärka en smak eller kanske kombinera smaker. Sen är det bara att läsa o lära om den ginsort du gillar o bestämma dig för vad du vill göra - sen är det bara att smaka sig fram till vad man föredrar. Och här ska man igen tänka på det här med vad som gör smaken.... doften är med till stor del.

6 - Citron eller lime? Ja här verkar dom flesta vara eniga om att citron är det mest rätta.

7 - Zest är bättre än saft. Vär zest kanske någon undrar över - det är att man tar bitar av skalet, det är också i skalet som mest arom sitter.


8 - Hur mycket ska vara gin och hur mycket ska vara tonic. Ja som sagt om tonicen så är det ca 2/3, men även här är det en smaksak o det är många som föredrar 1:1, men även här, smakar man sig fram. Kanske det vid något tillfälle passar sig bättre med 1:2 eller 1:3, ja då tar man så istället. Allt efter eget tycke och smak samt tillfälle.

9 - Sugrör i en gin and tonic är ett "no no" för experterna, o ska du göra din perfekta så kan det ju vara bra att tänka på hur dom gör. Ett sugrör förstör doft och smak.

10 - En gin and tonic ska ju vara kall, så det är is i den, men man vill samtidigt inte att isen ska späda ut drinken. Så det här är ingen drink man sitter och sippar på i timmar, utan man njuter av den ganska direkt när den är kall o isen fortfarande krispig.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar