Att göra egen solkräm

Härom natten när jag fördrev tid så hittar jag att en väninna tidigare på kvällen lagt ut ett tips på facebook om att göra sin egna solkräm. Hur mycket bättre det måste vara för huden att bara ha naturliga ingredienser. Och det börjar ju kännas mer o mer aktuellt att tänka på solen o att skydda sig mot den på bästa sätt.

Jag som är så otroligt solkänslig blev först skeptisk o tänkte på hur man då skulle kunna få en högre solskyddsfaktor för att skydda sig om man är som jag - vitare än vitast o bränner mig bara solen tittar fram.


länkar till sidor jag läst på o tar upp finns med sist i inlägget

Men så läste jag mer o mer i länken hon delat - o kände att ja men det här var ju bra, det här låter inte helt fel alls. Att göra egen solkräm, det fanns ju ingredienser som var just solskyddande o man valde själv hur mycket för att avgöra hur hör skyddsfaktor man ville ha - perfekt, det här lät mer o mer lockande. Att prova göra min egna solskyddskräm. En där jag visste exakt vilka ingredienser den innehöll, jag kunde själv göra den med högra skyddsfaktor.

Nyfiken som jag är sökte jag vidare för att läsa mer om just morotsolja o hallonfröolja som skulle i sig själv vara skyddande. Jag ville se olika sätt att göra egen solskyddskräm, var det något recept som dök upp oftare, mer beprövad, eller ingredienser som återkom.

Hittade en sida där en tjej gjort en egen test, lagt på olika oljor som ska vara bra, solskyddande i sig - som hallonfröolja, samt olika solkrämer med olika skyddsfaktorer. Och sen lagt sig i solen för att se resultatet - det var intressant o ger en bara det en fingervisning i hur viktigt det är att verkligen ha en bra solkräm som ger bra skydd o inte slarva med att använda den o smörja in sig inte bara innan man lägger sig o solar utan flera gånger, fylla på.


Sen ramlade jag in på en anna sida som tog upp det här med att göra sin egen solkräm, vad man ska tänka på o faran med att ha en övertro på det man gör själv, att det skulle vara bättre.... och efter att ha läst hennes text så blev jag otroligt skeptisk - igen...

"Men så här är det: att tillverka ett effektivt solskydd kräver mycket mer avancerad utrustning, djupare kunskap och grundligare testning än vad vi kan skramla ihop hemma i våra kök. Det går till exempel inte att fördela zinkoxid tillräckligt fint med en handmixer för att det aktiva ämnet verkligen ska täcka hudytan. Sen krävs det speciella tillsatser som hindrar zinkoxiden från att migrera (alltså flytta sig och bli ojämnt fördelad) i den färdiga krämen."


Så efter några timmars sökande, läsning kommer jag fram till att nej, jag chansar inte att försöka vara kemist o prova göra min egna solkräm. Det känns inte som någon bra idé för mig med min känsliga hur, som bränner mig direkt. Jag kikar nog istället på att hitta ett bra märke o använda mig av istället. För jag vet att jag inte klarar mig utan solkräm, speciellt inte om nu sommaren kommer bli som den var förra året o jag ska som förra året jobba utomhus 3 veckor *ler* Lika bra börja förbereda huden o hitta något kräm som passar mig.

Däremot så verkar ju morotsolja o hallonfröolja vara bra att ha för huden efter att man solat, på kvällen. Det verkar vara bra oljor för huden även om det inte är bra som solskydd


Länkar:

DIY - att göra sin egna solkräm, med länkar till att köpa ingredienser - 4Health

Test med olika oljor, bland annat hallonfröolja o solskyddskrämer - Nyponros

Om risken med att göra egen solskyddskräm - Hudvårdsverkstan
Här finns också flera läsbara länkar om detta med att göra egen solskyddskräm


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer