Är det fest eller....


Den frasen från OLWs reklam kommer väl att bli en fras som stannar o visar att det är fredag--- Och varför inte passa på att ha en fredagskväll med "provning"? Denna provning jag tänker på är "barntillåten" o kan vara lite roligt att tillsammans med vänner eller familjen göra en fredagskväll (eller lördag). Det är ju så poppis med olika provningar, som vin, champange, whiskey. glögg osv.... men det är ju inte direkt för familjen.

Men den här är det - den här provningen kan barnen också vara med på - ha en Chipsprovning *ler* Det kan väl vara lite skoj istället för att bara sitta o titta på tv´n och det krävs ju inte så värst mycket planering innan heller... bara välja ut några chips smaker eller ta en o samma smak från olika märken.

Provningen är i 5 steg, alla ska ha papper o penna för att kunna skriva ner sina betyg, o ta god tid på er. Man ska nog inte vara sådär värt jätte mätt inför testningen, man ska dricka vatten o man bör inte ha ätit starkt kryddad mat innan eller druckit alkohol, heller inte ha något doftljus tänt.


Första punkten: Utseendet på chipset

Dags att syna chipset, hur ser det egentligen ut? Vad har det för färg, är chipset flottigt, ser man något av skalet och hur är färgen? Du kan också titta efter om de är släta eller buckliga, om kryddan ligger jämnt över chipset eller om du tycker det ser gott ut.

Kom ihåg att potatis är en naturlig råvara som växer i jorden, därför kan de också se lite olika ut. Chips gjord på lagrad potatis ger exempelvis ofta lite mörkare chips än de gjorda på nyskördad potatis. Detta beror på sockerhalten i potatisen.
Andra punkten: Hur doftar chipsen?

En del av smaken sitter i doften, så nu är det viktigt att använda ditt luktsinne lite extra. Är det mycket eller lite doft, doftar det gott eller äckligt? Kanske tycker du att det doftar något oväntat eller något som urskiljer sig och doftar extra tydligt? Är det en tung eller lätt doft, fräsch eller fyllig? Om du har svårt att koppla bort allt omkring dig så är ett tips att sluta ögonen och fokusera helt på dofterna.Tredje punkten: Hur smakar chipsen?

Nu är det dags för att provsmaka chipsen. Börja med att utvärdera bassmakerna. Är det salt, sött, syrligt, umami eller kanske beskt? När du känner dig färdig med den punkten kan du gå vidare med att fundera över hur snabbt du känner smaken, hur länge den stannar i munnen, om det finns några oväntade toner och om det smakar som namnet på påsen. Är smaken fräsch eller mustig, har chipsen någon hetta och hur är intensiteten? Ta god tid på dig att utvärdera!Fjärde punkten: Chipsens textur

Nu är det dags att utvärdera chipsens textur. Har du någonsin ätit ett mjukt chips (hoppsan, här glömde vi försluta påsen) så vet du vilken skillnad texturen kan göra för smakupplevelsen. Det kan också skilja sig en hel del mellan olika märken.

Känn nu efter om chipset är:
Är det hårt?
Krispigt?
Kexigt?
Mjöligt?
Sprött?
Är det kompakt?
Smälter det i munnen?Femte punkten: Hur känns det i munnen?

Tänk nu igenom alla punkter som du gått igenom hittills och försök samla dem i en helhetsupplevelse. Även om smaken är god och texturen likaså så kanske du ändå upplever något helt annat när du tar in alla momenten i sin helhet, och du upptäcker också säkert hur flera faktorer spelar in för att få den där speciella chipsupplevelsen.

Så, hur känns chipset i munnen? Är det en saftig eller torr känsla? Är det svårt eller lättuggat? Hur är storleken och formen? Vill man bara ha ett eller vill man äta flera? Ger det ett fylligt eller lätt intryck? Sprider sig smaken i munnen?


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer