Baymax, a ball python

V A R N I N G - Text och bilder med Orm

Jag förstår att alla inte gillar ormar, men istället för att kommentera saker som att dom är äckliga eller vidriga eller liknande - välj istället att sluta läsa detta inlägg här. Tack!

Så länge som jag kan minnas så har jag alltid varit fascinerad av ormar och jag ville ja en orm hemma redan som väldigt ung. Min pappa och min ena storebror har haft ormar som yngre så det har ändå alltid pratats gott om det i familjen och jag har aldrig blivit avskräckt från det.

Det har dock aldrig funnits tillräckligt med kunskaper om hur man skaffar en orm, hur man tar hand om en orm eller liknande. Jag träffade en kille för många, många år sen dom hade ormar som fick upp intresset igen och fick mig helt störtförälskad i en sorts orm som kallas Grön Trädpyton. Så otroligt vackra ormar, men dom blir väldigt stora och kräver väldigt stora terrarium. Så någon sådan blir det inte att skaffa förrän jag har ett hus och ett mycket större antal av tusenlappar på kontot.

När jag träffade min nuvarande pojkvän så kickade han igång intresset och kärleken för reptiler ännu mer för mig. Han hade själv ormar och andra djur, så det var väldigt kul att få vara bland reptiler igen. Han, jag, och min bästis Marcus åkte på en reptilmässa i Stockholm i Januari förra året för att kolla på lite djur och eventuellt få med oss djur hem, det var där jag köpte min fina lilla ”prinsessorm” som barnen kallar honom! Marcus köpte en mjölksnok och Lalla köpte tre spindlar.

Baymax, som min orm heter, är en såkallad kungspyton. Han är helt vit med blåa ögon, en färg som kallas BEL, Blue eyed leucistic. Han är alltså inte en albino - då albino bara tar bort ett visst pigment så ormen istället blir gulaktig. Denna har inga färgpigment i sina fjäll alls. Han heter Baymax för att han är just vit och en liten klump, precis som Baymax från Big Hero 6! I hans terrarium har han också en vägg som jag har gjort själv i frigolit, som ser ut som stenar. Där har han en större Sten som jag har gjort som ser ut som Baymax från filmen, för att hedra namnet! Så himla kul att veta att man gjort den själv, det tog flera dagar att skära ut och limma ihop och måla. Jättekul!

Han har matvägrat länge så han väger lite för lite jämfört med vad han borde göra, men han kommer så småningom bli en knubbig och inte så lång orm. Dessa ormar blir inte längre än runt 120-130 centimeter, så det är ingen jätteorm. Väldigt lätt att hantera när det är ett måste, men jag låter honom oftast vara för att han trivs bättre i sitt terrarium än utanför. Dom kräver ganska hög luftfuktighet, annars kan dom bli väldigt sjuka. Därför får han hålla sig så mycket som möjligt inne hos sig där han mår som bäst! Vanligtvis gömmer dom sig mest, dom mår bäst gömda i trånga och mörka utrymmen. Baymax föredrar sina grottor han med, men han har även lianer och massa växter att klättra i eftersom han gärna gör det hela nätterna när jag försöker sova. Dom kallas även Ball Python på engelska för att dom gärna rullar ihop sig till små bollar för att skydda sig och gömma sig när dom dels känner sig hotade eller om dom tycker att det är för ljust eller liknande, dom är nattlevande ormar så mörker är att föredra!

Baymax är en otroligt snäll orm. Han är väldigt nyfiken när man sitter vid terrariet och tittar. Barnen har fått hålla honom och det har gått hur bra som helst, han har aldrig gjort ett utfall eller bitit någon. Skulle han däremot bita så skulle det inte vara någon fara alls. Han har så pass pyttesmå tänder och är helt ogiftig så det skulle inte göra någon större skada. Det skulle komma pyttelite blod, men det är allt. Han skulle förmodligen ta mer skada av att bita mig än vad jag skulle, då han kan skada tänderna och hela käken av att bita i något som hans tänder inte skulle klara av att bita igenom och om jag skulle rycka till av reaktionen.


Jag är helt förälskad i min lille orm. Jag tycker att han är så otroligt vacker! Jag letade länge över internet, fick både Lalla och Marcus att leta också, efter någon som sålde just en sån här orm och kunde ta med den till mässan. Jag har sån himla tur att vi dels hittade en annons och dels även att marcus hjälpte mig med ett lån så Baymax kunde få följa med hem! Fina lilla orm, fina fina vänner! Här kommer lite bilder på min baby blue!

Gillar

Kommentarer