Igår var vi på gekås i Ullared. Jag blev förvånad över mig själv då jag nästan bara köpte saker till hästarna! Till mig själv köpte jag endast en påse chips och hörlurar.
Jag köpte ett exemtäcke till Dís då det är den tiden på året igen... Den är zebrafärgad och hon ser väldigt söt ut i den. Jag satte på henne den och kollade efter ett tag ifall hon var varm eftersom de oftast blir väldigt varma med exemtäcke. Hon var inte ett dugg varm! Stort plus för det täcket och dessutom kostade det bara ca 350 kr!
Jag köpte även ridbyxor, eller ridleggings kanske det heter. Iaf är det väldigt tunna ridbxor, dem har samma material som tights man tränar i och är perfekta för sommaren!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Okej, nu ska jag berätta hur det blev tre dräktiga ston. Dís anledning berättade jag ju innan men nu ska jag berätta om dem andra två, Dimma och Lokkadís.

Dimma är vår egen uppfödning och därför heter hon Dimma från Håslövs Håla. Dimmas mamma var min mammas första islandshäst och var ganska vild och otrygg. Men ändå var det tänkt att avkomman till henne skulle bli min när jag var ca nio år. Dimma var till skillnad från sin mamma ganska lugn och trygg i sig själv, men hon bockade ganska mycket och var hög i rang. Därför vann hon självklart över lilla mig medans andra som var lite äldre och hade mer erfarenhet klarade av henne bra. 2014 bestämde vi oss för att Dimma skulle säljas och jag skulle få en ny islandshäst vilket blev Dís. Fast... Dimma såldes aldrig. Det var självklart svårt att sälja henne eftersom det var det första fölet vi har haft här. Mamma hade lovade pappa att Dimma skulle säljas men kom på något sätt undan med säljningen. 2016 fick mamma en bra idé, vi kunde ju betäcka Dimma så kan vi ha kvar henne lite till, Dís föl behöver ju en kompis. Det ironiska är att Dimma och Dís är båda väldigt höga i rang och kan inte gå tillsammans.

Dimma skulle betäckas med Vinur frá Hjara, en lovande unghingst som ska bedömas detta året. Men hon vägrade bli betäckt och var där säkert en månad. Sedan bestämde vi oss för att kanske spruta igång brunsten hos veterinär. Vi tog med Lokkis (Lokkadís från Håslövs Håla, sex år nu) också och tänkte att ifall hon är i perfekt tidpunkt med brunsten ska hon betäckas istället för Dimma. Lokkadís var i perfekt tidpunkt, men vi sprutade igång brunsten på Dimma ändå. Alltså betäcktes både Lokkis och Dimma och denna gången funkade det. När vi skulle kolla 20-dagars dräktighet på dem var Lokkis dräktig men inte Dimma. Mamma hade lovat pappa att utifall Dimma inte var dräktig skulle hon inte betäckas igen. Men veterinären frågade ifall vi skulle spruta igång brunsten och i pressen sa mamma ja. Dimma betäcktes igen och blev dräktig!

Alltså blev det tre dräktiga vilket är väldigt roligt. Jag längtar till sommaren när fölen kommer skutta runt i hagen!

Dimma

Lokkadís

Likes

Comments

Dís frá Minni-Borg, Introduktion

Detta är mitt första inlägg någonsin på denna blogg, därför tänkte jag introducera mig själv. Jag som skriver heter Nellie och är född 02. Mitt största intresse är islandshästar och anledningen till att jag startade denna bloggen nu är eftersom vi ska ha tre föl! Jag tänkte att det hade varit kul för mig själv att skriva om men även att läsa om för andra.

Jag har ridit i hela mitt liv, men varför islandshästar? De har ju extra gångarter! Tölt och pass, själv är jag mer en tölt människa men jag tycker om alla de andra gångarterna också. Anledningen till att jag heter Islandshästhåla är självklart att jag älskar islandshästar! Men ordet håla heter jag eftersom vår gård heter Håslövs Håla. Vår gård ligger på ett grustag där de förr i tiden tog grus till järnvägen som de byggde och inte ligger långt ifrån oss. Våra hagar är alltså i en stor håla vilket är väldigt bra eftersom det inte blåser särskilt mycket här.

Jag bor på en gård utanför Kristianstad med fem islandshästar. Men snart blir det åtta! Vi har alltså tre stycken dräktiga ston varav ett av dem är mitt, eller hon äger ju sig själv men det är jag som rider och tar hand om henne haha. Förra året fick jag för mig att betäcka mitt sto! Sedn hängde mamma på fölgalenskapen men det berättar jag mer om i ett annat inlägg. Dís, som hon heter, är nu 23 år gammal och brunblackskäck, hon är bedömd som fyrgångare med poängen 7.83 med bla 9 för tölt! Alltså ville vi väldigt gärna ha ett föl efter henne innan hon är för gammal. Jag spenderade mycket tid på att leta hingst förra året, jag ville inte ha en femgångshingst eftersom jag älskade fyrgångare då. Nu tycker jag dock om femgångare lika mycket så ifall jag hade valt nu kanske jag hade valt en annan hingst. Tillslut valde jag iallafall Hósías fra Engholm, en gulbrun fyrgångshingst med poängen 8.19 med bla 9 för tölt, spirit och benkvalitet. Jag betalade halva betäckningen och mamma halva så jag kommer alltså stå som 50% ägare till fölet. Tanken är att jag ska betala mammas del av betäckningen när jag har en inkomst och kan försörja både mig själv och fölet.

Dís är i skrivande stund på dräktighetsdag 311. Hästar är dräktiga mellan 320-360 dagar så hon fölar snart! Jag kollar ifall henne juver är fyllda nästan varje dag och de har än så länge bara fyllts på lite framför juverna. Jag är såå nervös och taggad. När det droppar mjölk från spenarna har jag en tanke om att vakna var tredje timme för att kolla till Dís, jag vill nämligen se när fölet möter världen för första gången! Dís ska föla ute (om det är varmt nog) och jag tänkte då kolla på typ andra sidan av hagen för att inte stressa henne. Jag ska alltså inte vara precis bredvid henne om det nu var någon som trodde det.

Likes

Comments