VARFÖR VILL JAG SE MER TJOCKA PERSONER?

Fick en fråga till det här inlägget som jag vill ta upp och svara på såhär i ett eget inlägg. Kommentaren var: Varför vill du se en tjock person i huvudrollen? Utveckla gärna om du vill:)

Jag menar inte nödvändigtvis att man måste kvotera in en tjock person i en huvudroll bara för sakens skull, men jag tycker det är problematiskt att utseenden i media inte är representativt för verkligheten. Jag tror verkligen det påverkar oss negativt när det inte är samma mångfald i filmer och serier (åtminstone inte i de kommersiella som visas på streamingtjänster) som det är i verkligheten. Har tex väldigt svårt att tro att 98% av alla kvinnliga advokater är vita, smala, välsminkade och väldigt attraktiva. Eller att jag skulle vara den enda kvinnan som inte vaknar varje morgon och ser ut som en fräsch nyponros med en perfekt jämn hy och inte minsta sminkrest eller sovrand.

Syftar inte enbart på kroppsform utan överlag så visas det sällan några *flaws* i medier vilket gör att många nog inbillar sig att deras egna är konstigare och en större grej än det faktiskt är. Varför ser man aldrig någon rollfigur med ett födelsemärke på kinden, ytliga blodkärl på benen, en brännskada, acne, celluliter etc där de inte är en del av storyn utan bara finns där UTAN att uppmärksammas som ”en grej”?! Räknas alltså inte om det är någon karaktär som varit med om ett mordförsök och därför har ett ärr på kinden eller någon som har sömnsvårigheter som förklaring till påsar under ögonen.

Lite off topic men vill bara dela de här två tweetsen för de är så vettiga!

Gällande det här med tjocka personer så är det ju ingen hemlighet att de inom populärkulturen ofta får en viss typ av roll med vissa karaktärsdrag, tyyyyp bästa kompisen till den populära tjejen, den mobbade och ensamma men som i slutet visar sig vara en riktigt härlig person trots tjock (chockerande jag vet), hon som älskar skräpmat och skamset trycker i sig det i smyg, den som aldrig orkar träna och om hon gör det i någon scen är det med enorma svettlökar och flås för att visa på hur otränad personen är osv.

Började tänka på det här nu när jag ser en serie där den manliga huvudrollen är en polischef som är överviktig, alltid har ovårdat skägg, jeans som sitter säckigt och är lite skitiga och håret är ett enda rufs. Dock är han snäll mot alla och duktig polis så borde såklart inte läggas vikt vid hans utseende, men hade det varit en kvinna som var på exakt samma sätt hade det garanterat varit mer fokus på hur ”ovårdad” hon är. Kanske att de hade klämt in lite alkoholproblem eller att hon har svårt att hitta en man pga sitt okvinnliga beteende. Ja på något sätt hade det nog uppmärksammas att hon är SUNKIG åtminstone.

Är ni med på hur jag menar? Jag vill se mer tjocka personer i seriösa roller för jag tycker vi behöver matas med fler kroppsformer och utseenden helt enkelt. Upplys mig gärna om jag har fel och det finns många sådana karaktärer därute som jag aldrig tänkt på..

Följ mig här ?

Gillar

Kommentarer