VARFÖR SKA MAN GÅ UPP I VIKT?

Fick en kommentar förra veckan som jag så gärna vill besvara i ett eget inlägg ifall fler behöver råd kring detta. Den löd såhär:

"Är så imponerad över hur du bara bestämde dig för att gå upp i vikt. Går behandling och är mitt uppe i min viktuppgång och tycker jag bara känner mig mer och mer obekväm. Önskar att den extra vikten gav mig mer självförtroende och bättre självkänsla. Kan du inte ge mig lite tips eller en lista på vad som är fördelarna med att faktiskt väga så mycket som kroppen borde. Kanske skulle ge mig lite boost..."

Ojoj, det är så mycket jag vill säga om det här ämnet så jag vet inte var jag ska börja. Nu svarar jag bara efter min egen erfarenhet som är att gå från underviktig till normalviktig, kanske är det helt annat om man går från tex normalviktig till överviktig. Men iallafall, jag har nämnt förut att jag nog är en väldigt viktkänslig person för bara jag går upp/ner 0,5kg så påverkar det mitt mående. Jag har därför oftast känt av så mycket positiva effekter av min viktuppgång som vägt över det jobbiga alla dar i veckan! Kan tänka mig det underlättar väldigt mycket att fortsätta då när man blir mer och mer levande för varje kilo.

Kommer ihåg att jag fick tips för längesen om att skriva en lista med för- och nackdelar, kan säkert vara bra att göra kring många jobbiga områden i livet. Gällande viktuppgång skulle min sån lista se ut så här.

FÖRDELAR MED ATT GÅ UPP I VIKT

❥ Jag får ett annat lugn i kroppen, den där värsta rastlösheten som hela tiden vill röra mig och vara sysselsatt dämpas.

❥ Jag får mer energi och LUST till saker vilket är något av det bästa! Fan vad fint det är att känna att jag vill göra saker igen och inte behöver ”tvinga” mig till allting när jag egentligen bara vill hem och sova eller äta.

❥ Får inte lika mycket panik om mina rutiner ruckas eller nått oplanerat dyker upp. Freakar inte ur om det tex skulle plinga på dörren mitt i en måltid.

❥ Måltiderna blir inte lika ”heliga” längre i och med att kroppen inte är lika utsvulten. Det är säkert en stor anledning till att jag inte bryr mig lika mycket ifall något stör.

❥ Jag blir bättre på att hantera jobbiga situationer på ett icke destruktivt sätt, som att jag kan se mer förnuftigt på det som hänt och får åtminstone lite bättre konsekvenstänk.

❥ Jag slipper skämmas och känna mig uttittad.

❥ Jag kan ha de kläder jag vill istället för de som täcker de kroppsdelar som jag anser är för smala.

❥ Kan njuta av god mat och undviker inte alla situationer som eventuellt kommer innebära mat.

NACKDELAR MED ATT GÅ UPP I VIKT

Ja, egentligen finns det väl inga men i min sjuka hjärna var jag så rädd för att det skulle spåra ur totalt och jag skulle rusa upp i vikt helt okontrollerat om jag tillät mig att gå upp lite.

Gällande det har jag dels försökt se logiskt på den rädslan, hur kan det vara fysiskt möjligt? I ”värsta” fall får jag väl dra ner på maten tillfälligt då så denna plötsliga viktuppgång stannar upp. Jag hittade också inspiration hos andra som gått igenom samma sak. Jag hörde/läste om att de hade haft exakt samma tankar men att det är en falsk och ätstörd rädsla som man bara måste våga möta. Och jag blev såå peppad av att läsa hur de aldrig varit lyckligare än nu, att de aldrig gillat sin kropp så mycket och inte ångrar en sekund att de valde att släppa jakten på en sk perfekt kropp..

Jag vet att hela grejen med att gå upp i vikt, släppa sin maniska kontroll och se hur kroppen förändras är sjukt jobbig. Tyvärr går det inte att komma ifrån om man vill bli frisk och på nått sätt måste man hitta acceptans kring det. Jag har fått påminna mig själv tusen gånger om att jag inte kan leva ett bra liv på en vikt där min kropp inte mår bra. Jag har fått påminna mig varje jäkla dag om hur fucked up jag blir om jag skulle gå ner. Hur tvångsmässig, tråkig, trött och irriterad jag blir. Och hur hemskt jag tycker det är att inte kunna göra allt jag vill i livet pga min sjukdom och besatthet av vikt och kropp. Då känns det faktiskt så mycket lättare!

Hoppas nån av er som behöver det fick lite motivation från detta. Tveka inte att skriva om ni har fler frågor eller önskemål på inlägg. Puss!

Följ mig här ?

Gillar

Kommentarer

Anonym
,
Tack! Kan med ärlighetens namn säga att den listan jag själv har skrivit är väldigt lik din, det är så mycket igenkänningsfaktor i din text och jag ska spara den och upprepa den för mig själv ofta. Tack för att du tog dig tid!

/Hon som skrev kommentaren
isabylund
isabylund,
Åh vad glad jag blir att det uppskattas. Hoppas VERKLIGEN dina tankar och känslor kring det här kommer vända😘
nouw.com/isabylund
linndossing
linndossing,
Så himla fint inlägg Isa! Kram <3
nouw.com/linndossing
isabylund
isabylund,
Tack fina❤️
nouw.com/isabylund
Ajli,
Bra jobbat och fantastiskt sammanfattat! Men jag hoppas att ingen av de som läser kommer köpa en personvåg och faktiskt hålla på och väga sig. Skojar inte när jag säger att slängandet av vågen är det bästa som hänt på... aslänge.
ajlimuller.se
isabylund
isabylund,
Tack fin! Och ja!!! Vågen är en helvetesmanick. Men i vissa fall ”måste” man väga sig för att se att det går åt rätt håll osv så tänker dessa tips kan vara till de personerna😘
nouw.com/isabylund
linneassofie
linneassofie,
Fantastiskt bra inlägg, så on point <3
nouw.com/linneassofie
isabylund
isabylund,
Tack bästa ❤️
nouw.com/isabylund
Ida,
Så himla bra du skriver fina du!! Otroligt bra inlägg 😃
idanilssonphoto.se
isabylund
isabylund,
artibus
artibus,
Wow så underbart du skriver, du är fantastisk ❤️✨
nouw.com/artibus
isabylund
isabylund,
Men gullig! Tack detsamma, verkligen❤️
nouw.com/isabylund