1. Att inte trycka undan känslor när de kommer. Kan inte förklara exakt HUR men jag känner ofta fysiskt när jag är påväg att få en obehaglig psykisk känsla. Det är nått som hugger till i magen och min skyddsmekanism är då att undvika med alla medel att känslan hinner komma till huvudet. Tidigare kunde lösningen vara att gå ut och springa för att undvika ångest kring nått jag ätit eller att sysselsätta mig konstant för att slippa tänka på tex hur besviken jag blev på att en kompis inte hörde av sig. Nu försöker jag istället att stanna upp en sekund, ta ett djupt andetag, låta känslan komma och tänka ”jag känner mig besviken. Det är okej för jag känner mig bortprioriterad av X. Så känner man ibland som människa”. Haha, så jävla fånigt när jag skriver det såhär konkret men att prata förnuft med mig själv är ett av mina mest använda verktyg.

2. Dumpa den kritiska rösten. Tror många av oss är helt orimligt hårda mot oss själva. Varje gång jag kommer på mig själv med negativa tankar om mig själv, mitt utseende eller att jag inte presterat tillräckligt bra så säger jag emot dem. Att vara förlåtande mot mig själv och tillåta mig att ha brister är något som förändrat min självkänsla enormt.

Vissa citat kan verkligen ge mig en tankeställare, vet inte om det är samma för er. Men isåfall vill jag ni ska läsa, och ta in, de här för det här är exakt vad jag tror fler än jag mår bra av att inse.

3. Undvik inte skammen. Som jag nämnt förut så lever jag med en konstant jävla skam över mig själv, saker jag gör/gjort, hur mitt liv sett ut, varför jag beter mig på ett visst sätt osv. Det är som att jag cringear mig genom mina dagar när jag tänker på min egen existens, haha. Även om andra inte kan förstå vad som är så skamligt så är det nått i mig som vill vara 100% perfekt och där ingår inte att vara pinsam, konstig, flamsig etc. Jag försöker prata om det jag skäms över för skam är en känsla som vill att man ska gömma sig, dölja saker och känna att man gjort fel. Försöker avdramatisera händelserna genom att skoja om det för att inse att allt jag gör inte är en så big deal och att ingen annan bryr sig så mycket om vad jag gör som jag inbillar mig. Läste den här meningen som känns vettig: ”shame is an emotion, see that it exists and is a result of a special situation. Surrender the numbing, controlling and perfectionism and allow shame to surface". För det är när man accepterat den som den lättar. Skrev förövrigt ett inlägg om skam ni kan läsa här.

Skulle vilja skriva så mycket mer om det här för jag kan inte nog betona hur stor skillnad en bra psykolog kan göra i ens liv. Vill att alla ska ge det en chans att göra ”löjliga” övningar och säga saker till sig själv som man aldrig tror kan hjälpa för ofta gör de det ändå på något sätt.

Följ mig här

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
,
Fantastiskt att du delar meddig av detta Isa, det får verkligen igång rulliansen i huvudet på en! Kram <3nouw.com/emmaengstrom
isabylund
,
Blir så glad om det uppskattas ❤️ Stor kram fina!nouw.com/isabylund
MrsTezz
,
isabylund
,
IP: 82.99.3.229