JAG ÄR ABSOLUT 110% HSP!

Vet inte om ni tycker allt prat om HSP (högkänslighet) är uttjatat nu, men när jag började läsa mer om vad det innebär i praktiken så blev jag typ lite mer förlåtande mot de drag jag har som är kopplat till det. Sådana drag som jag tidigare sett som skamliga och konstiga har av någon anledning blivit liiiite lättare att acceptera när jag insett att det handlar om just mitt högkänsliga personlighetsdrag. Anyhow, såg en post på instagram med en lista på saker som högkänsliga personer tycker är jobbiga, var väldigt träffande så tänkte dela med mig av dem till er som inte hört så mycket om det förut.

1. Det är överväldigande med stimmiga och röriga miljöer. För mycket intryck från olika håll gör dig distraherad och det blir som overload i hjärnan. Det här märker jag själv av väldigt tydligt av om jag tex är i en galleria under helger. Uppenbarligen så måste jag kolla på alla människor, uppmärksamma minsta lilla ljud och ha koll på läget överallt vilket är otroligt utmattande.

2. Du söker yttre bekräftelse istället för att lita på din egen åsikt och inre röst. Du litar inte på din intuition utan vänder dig till andra så de kan fatta besluten åt dig. För att du ska känna dig trygg i att du valde rätt så behöver andra försäkra dig om att det var ett bra beslut.

3. För många sinnesstimuli gör dig utmattad. Höga eller plötsliga ljud, våldsamma filmer, aggressiva röster och beröring som du inte är beredd på kan lätt göra dig illa till mods. Jag upplever tex att jag "skvätter till" väldigt ofta, som att jag alltid är på helspänn.

4. Du gillar inte förändringar. Varken nya rutiner eller plötsliga ändringar i schemat är något du är speciellt bra på att hantera. (Haha sån stor CHECK på den för mig!)

5. Andra människors känslor påverkar dig väldigt mycket. Du kan direkt känna av stämningen när du kommer in i ett rum och märker ofta tidigare än andra om någon inte är okej. Andras energi påverkar dig väldigt mycket, vilket är både på gott och ont.

Sen har jag själv lagt märke till några småsaker hos mig själv som jag TROR är kopplat till min högkänslighet;

- Jag är känslig för olika material och hur kläder sitter. Trivs inte allt för tighta plagg, polokrage och sånt som får mig att känna mig ”instängd”. Klarar inte heller av stickiga material, om en lapp skaver eller något kliar för då kan jag inte tänka på annat än att det stör.

- Är även känslig för temperaturer. Nästan på ett tvångsmässigt sätt att jag måste vara *lagom tempererad* hela tiden?! Kan få lite panik av att känna mig överhettad och hur kyla påverkar mig ska vi inte ens prata om!! Haha.

- Är väldigt lättpåverkad av alkohol, nikotin, värktabletter, koffein etc. Dricker jag en energidryck får jag hjärtklappning och tycker det är obehagligt, ett glas vin räcker för att jag ska bli lite salongs och snus kan göra mig sjukt snurrig och skakig.

- Har svårt för starka och intensiva dofter. Tex måste jag duscha av mig vissa parfymer direkt när jag kommer hem för dagen, skulle inte kunna ha ett *avslappnat kvällsmys* hemma annars. Klarar inte heller av att ha massa rökelser eller starka doftljus hemma för då börjar jag må illa efter ett tag.

Har jag några fellow HSP:are som läser? Känner ni igen er eller skulle ni vilja lägga till nått i listan?

Följ mig här ?

Gillar