HAVE SOME UNLEARNING TO DO!

Jag har skrivit en del på sistone om det här med att välja vilka tankar man ger fokus, hur mycket inställningen till saker gör för hur man upplever det och liknande saker. Säger absolut INTE att man kan lösa sina problem bara genom att tänka positivt eller att man ska ignorera negativa tankar, men jag har blivit allt mer intresserad av tankens kraft och hur våra tankar egentligen påverkar oss.

Och ju mer jag aktivt tänker på hur/vad jag tänker, desto mer inser jag att jag har en jävla massa saker som min hjärna behöver ”avlära” sig. Många automatiska tankesätt som behöver ifrågasättas och förändras.

Som till exempel att jag måste sluta prata så elakt till mig själv. Ibland sker det undermedvetet men jag tror fan inte att någon skulle må bra av att få den kritiken jag ger mig själv dagligen.

Jag behöver lära min hjärna att det inte är min skyldighet att vara snygg. Ibland när jag är ofixad och sunkig bland folk kan jag skämmas och vilja be om ursäkt till dem jag möter. Gärna också med en förklaring till varför jag ser ut som jag gör just denna dag.

Jag behöver inse att kraven jag har på mig själv kring att vara perfekt är helt orimliga. Jag förstår inte varför jag anser att andra kan göra fel eller ha brister medan jag föraktar min egen mänsklighet så jävligt.

Även om det är många år sedan jag var riktigt sjuk i min ätstörning så har min hjärna fortfarande vissa ”anorektiska övertygelser”. Jag behöver glömma bort alla kaloritabeller som ligger lagrade där i minnet, jag behöver sluta tänka på min kropp och mat i siffror och jag behöver lära hjärnan att mättnad inte är fel.

Det där är bara några av alla sk ”sanningar” i mitt huvud som jag måste arbeta emot tills hjärnan fattar att det inte är sanningar utan bara något jag intalat mig under lång tid. Det här kanske är basic psychology som ni redan känner till men om man upprepar tankar eller beteenden tillräckligt länge blir det som hjulspår i hjärnan, och eftersom den alltid vill spara energi (och det är jobbigt att tänka nytt) så fortsätter tankar och beteenden i samma hjulspår. För att ta sig ur dem och skapa nya, sundare, sådana så krävs det ett aktivt arbete men jag tror absolut det är värt det jobbet!

Det där var veckans självanalys det, haha. Ändå ganska intressant att fundera på VAD man föder sin hjärna med för tankar varje dag, det påverkar såklart ens allmänna humör mycket.

Följ mig här ?

Gillar

Kommentarer