"ALLA STÖR SIG PÅ MIG!"

Hej darlings! Fick en kommentar som gjorde mig väldigt smickrad (kolla den sista meningen! Hur galet är det inte att nån känner så?) men också gav hög igenkänning för det där har varit JAG nästan hela mitt liv. Hon skrev såhär:

"Skulle jättegärna vilja höra mer dina tankar kring det här att man är så bra på att dalta. När man har dagar när man överanalyserar allt. På mina värsta dagar får jag för mig att mina vänner stör sig på mig. Att jag sagt fel saker. En kompis kanske har en dålig dag av en helt annan anledning men bara för att hen reagerar märkligt så tror jag att det är mitt fel. Känner igen mig i så mycket som du skriver och du ska veta att din blogg hjälpt mig otroligt mycket i mitt mående!"

Det är så mycket jag vill svara på det här så vet inte ens var jag ska börja.. Önskar det fanns en enkel lösning jag kunde dela med mig av men det här är ju något som fortfarande är väldigt aktuellt för mig att jobba på. Och när jag säger "jobba på" (vilket är ett jävligt diffust uttryck egentligen) så menar jag att jag ifrågasätter mina egna tankar, talar mig själv tillrätta genom en diskussion med mig själv där jag försöker se saker rationellt och utifrån, snarare än känslostyrt som det annars alltid blir när det handlar om en själv. Det är lätt att vara klok, snäll och förlåtande mot andra men svårare när det är en själv som är huvudpersonen.

Hursomhelst, när mitt ältande drar igång försöker jag påminna mig om detta:

1. Må inte dåligt över saker du bara tror. Inse att vuxna människor (som vi faktiskt är nu) själva har ansvar att omge sig med personer de gillar och om du gör något som stör dina vänner så mycket så får de antingen ta upp det med dig eller dra sig undan och hinta om att de vill relationen ska rinna ut i sanden. Om du INTE märker något av detta så räkna med att personer som du umgås med tycker om dig som du är.

2. Du är inte center of attention för andra människor. Det är egentligen en lite trist tanke för en uppmärksamhetsälskande person som mig, men ibland även lugnande. Har märkt att många med låg självkänsla även blir jävligt egocentriska och tror att allt som andra gör/känner är kopplat till en själv. Det är faktiskt ett ganska oödmjukt att tro att man har sån påverkan på andra att hela deras dag och humör styrs av en. Så om Kalle är otrevlig mot dig utan anledning handlar det most likely om Kalle, hur Kalle mår och hur Kalles dag varit snarare än att DU ska ha gjort fel.

3. Lägg energi på det du kan påverka. Tror det är en del av något mantra inom AA, att man ska acceptera det man inte kan förändra och istället fokusera på det man faktiskt kan ändra. Det är himla sant hörrni!! Om en jobbig situation uppstår så fråga dig ”kan jag på något sätt ändra på det som hänt eller denna persons känslor/åsikter?” som svaret är nej så måste man släppa det. Tvinga sig själv att sluta ge det uppmärksamhet för det är slöseri med din energi.

Ja, det är nog de tänkesätten som hjälpt mig mest.. hoppas det kan komma till nytta för någon av er också. Kram!

#nouwse

Följ mig här ?

Gillar

Kommentarer

Harborjarlivet
Harborjarlivet,
Jag tycker det här var så klokt skrivet. Alltid är det inte lätt att hålla självkänslan på topp, då är det viktigt att bli påmind om sånna simpla men viktiga saker <3
nouw.com/harborjarlivet
isabylund
isabylund,
Carolina,
Klokt och bra skrivet. Jag brukar oftast inte känna såhär men såklart har även jag haft sådana tankar. Det kan även vara tankar om "kan jag ha på mig denna tröja, vad kommer andra tycka?" känslor ibland som är besvärliga. Dem flesta agerar precis som jag - inte ett skit - på vad andra har på sig. Sällan jag kommenterar någons kläder eller håruppsättningar, så varför skulle de egentligen ifrågasätta mina kläder och så vidare? Bra att ha sådana här tankar att kunna reflektera över 😊 <3
knaset.com
isabylund
isabylund,
Jaa men exakt, man TROR alla bryr sig så jäkla mycket om allt som rör en själv. Men egentligen har alla fullt upp med sina egna tankar och nojor. Kram!
nouw.com/isabylund
amandassofi
amandassofi,
Mycket klokt och tänkvärt inlägg!
nouw.com/amandassofi
A.
,
Har ett ganska nytt litet kompishäng som vi alla lärt känna varandra genom vår träningsförening. Tycker det är fint med våra olika "brister", vi är så tillåtande mot varandra, kanske är jag uppmärksam på det här eftersom att jag själv varit i sitsen tidigare att jag trott jag har så jvla stor roll i en relation och att allt jag gjort/sagt antingen kan vara rätt eller fel och därför känt mig så svajig (när ska relationen brista pga att jag gör eller säger fel saker?). Då är det ju snarare mitt eget huvud eller relationen som är problemet.
I mitt nya gäng har jag förstått precis det här du skriver om, inget spelar egentligen så stor roll så länge man är snäll och förlåtande och kan se det fina i olikheter snarare än störa sig, det är först då man får en snäll och ödmjuk kompis tillbaka. Och självförtroende i sig själv & relationen. Att känna att man inte behöver be om ursäkt för sina "brister" är ju ett rätt självklar bit i vänskap, men inte alltid helt lätt att ge sig själv i verkligheten!
isabylund
isabylund,
Men vad fint! Har också insett det på senare år att människor fan är mer "tåliga" med andras brister än jag trott.. har alltid haft bilden att man får typ en extrachans på sig om man gör något jobbigt/säger något tokigt/har en dålig egenskap osv och när man väl förbrukat den chansen säger folk hejdå föralltid. Men nu har jag som sagt insett att vi människor är mer toleranta och förlåtande än jag tänkt och det är fan en lättnad ❤️
nouw.com/isabylund
linndossing
linndossing,
Så himla bra svar!! Men hallå tröjan, vartifrån? Behöver i mitt liv!!!
nouw.com/linndossing