Jag har aldrig hållt med när människor säger att samhällsidealet eller smala modeller skapar ätstörningar för enligt mig ger det en bild av att sjukdomen handlar om att vilja vara snygg. Jag tycker fortfarande att det synsättet får för stort fokus och förminskar det till att bara handla om yta, men sist jag var hos psykologen fick jag mig en liten tankeställare ändå. Vi pratade om varför jag har så svårt att släppa taget om mina tvång och kontroll kring vikt/mat/rutiner (för ja, det hänger fortfarande kvar även om det absolut inte är så illa som det varit).

För mig har min ”mat-/träningskontroll” inte i första hand handlat om rädsla att bli tjock utan snarare rädsla att få de egenskaper som förknippas med att vara tjock. Utifrån samhällets synsätt alltså. Åtminstone jag tycker att tjocka människor ses som (även om det är undermedvetna och så klart inte sanna kopplingar) lata, ohälsosamma, odisciplinerade, glupska, olyckliga, oambitiösa, oattraktiva etc.

Och DET är vad jag alltid varit livrädd för att bli. Med mitt extremt svartvita tänkande satte denna rädsla många käppar i hjulet för mig när jag försökte bli frisk från min ätstörning. Jag tvingade mig till så mycket för jag trodde helt uppriktigt att ifall jag skippade löprundan en morgon så skulle jag aldrig ge mig ut igen utan bli en soffpotatis. Och om jag tillät mig att äta minsta lilla mellan måltiderna skulle jag småäta mig genom dagarna efter det. Jag skulle då bli lat, odisciplinerad och alla de där andra ”tjockisegenskaperna” jag föraktade så.

Idag är jag som tur är mer förnuftig och logisk men helt ärligt är det fortfarande en del små, knäppa beteenden jag håller fast vid för att visa mig själv att jag fortfarande är ”stark och har disciplin”. Detta trots att jag redan bevisat det tusen gånger innan och då tänkt att det är sista gången jag behöver bevisa det, sen räcker det..

Vad vill jag säga med det här då? Tja, antagligen mest att samhället kanske påverkar mer än jag trott för det är samhället som gör så att vi kopplar oönskade egenskaper till en viss vikt och kroppsform. Samt att jag måste jobba bort tankesättet att det är allt eller inget jämt.

Följ mig här

Gillar

Kommentarer

Innehåller affiliate-länkar

Moodboard of the day

Sätter mig vid datorn. Funderar på om jag ska blogga. Ja men det vill jag. Vad ska jag blogga om då? Näe det vet jag inte, har inget speciellt på lager. Men okej, då skriver jag bara några random things som poppat upp i mitt huvud senaste dygnen.

På fikan i söndags pratade jag så mycket så jag tappade rösten. Sen dess har jag gått runt med skrovlig whiskeyröst. I smyg känner jag mig lite sexig.. kan ni också känna så när ni är hesa?

Har kommit in i en period där jag vill skriva mycket mer än jag gör. Inte i vardaglig bloggform tror jag utan jag vill ha ett syfte med skrivandet. I bloggen försvinner det så fort i flödet och dessutom vill jag skriva om sånt som inte är intressant för människor som inte behöver den typen av texter. Nej, vet ni vad? Jag tror jag vill skriva en bok. Eller snarare kanske en kortare e-bok där jag kan dela med mig av mitt liv, hur jag mått, varför jag mått så men framförallt vilka ”redskap” och tips jag fått under åren för att må bättre. Nått har man väl lärt sig från 8 års terapi, haha..

Såg vårkläder i skyltfönstret på Gina igår. Det finns hopp om framtiden ändå hörrni, ljuset i tunneln osv. Här är hela kollektionen, vill ha cirka allt.. mest för att det är vårigt tror jag, haha.

På samma tema; det var ljust när jag gick till jobbet imorse. Genast mycket piggare!

Nu är det tydligen dags för alla hjärtans dag preppen. Vet att det låter singel-bittert att klaga på det men jag tycker faktiskt det är en ganska fånig dag. Är det en sån grej man ändrar sig om när man är i ett förhållande? Börjar tycka nallebjörnar, gelehjärtan och tofflor med hjärtan på är gulligt att få?

Vattenkannor är så jäkla underskattade. Fick en i julklapp och den har underlättat min vardag, vem kunde veta att blommor ska vattnas så jävla ofta och hur krångligt det är att vattna med typ ett glas (extremt mycket I-lands problem över detta I know). Men det här är något ni kommer inse när ni flyttar till egen lägenhet och skaffar mer än en blomma.

Jag är sugen på mammas hembakade kanelbullar. Är de varma och nybakade finns det fan inget som slår det.

Vad tänker ni på just nu? Dela med er, oavsett det är intressant eller inte :)

Följ mig här

Gillar

Kommentarer

Inte en bild från igår men en väldigt fin fikastund med @lindaviktoriaaa (som förövrigt börjat blogga här på Nouw nu, in och läs hennes blogg för hon är grym)

Hej babes!

Igår hände det en grej på morgonen som egentligen inte ens var en grej. Man kan säga att jag fick en känsla av att en person i min närhet tycker jag är jobbig. Det här var på inget sätt bekräftat utan bara en känsla men det räckte för att jag skulle tänka ”nä idag är ingen bra dag”. Redan kl 9.30 hade jag alltså bestämt det. Hur dumt är inte det? Klart man då går in i allt man gör under dagen med fel inställning och de ”kritiska glasögonen” på som letar efter negativa tecken.

Så jag försökte radera den dåliga känslan och undvika att tänka på den lilla händelsen, bli neutral känslomässigt på nått sätt och börja om. Lyckades nog rätt bra ändå för dagen blev fin! Förutom att jag trampade i en slaskpöl och hela min sneakersklädda fot dränktes. Jag som avskyr blöta strumpor, det var vidrigt!! Haha.

Men fokus på det bra, här är tre punkter.

1. Fick ett moment av effektivitet då jag tog tag i smågrejerna på min att göra lista. Framförallt telefonsamtal som jag undvikit pga angående tråkiga saker. Helt otroligt vad jag kan komma på ursäkter för att skjuta på det till morgondagen. Men igår, då jävlar! Kände mig så grym efteråt!

2. Köpte hem min nygamla kärlek Big Corny. Som låter som ett artistnamn för en manlig strippa, haha. Men de är barnsligt goda och man bara måste ta "en liten bit till".

3. Började se en film som heter Gone girl. Den är från 2014 och rätt hajpad så många av er har säkert sett den men oj så bra. En jävligt smart film och jag gillar smarta filmer. Plus att Ben Affleck är sånt himla ögongodis!

Hoppas ni får en fin lill-lördag, tänk att halva veckan gått redan. Crazy!

Följ mig här

Gillar

Kommentarer