3 REGLER ATT LEVA EFTER FÖR ATT MÅ BRA!

Hej finingar! Det här är tre saker som är så viktiga för mig att försöka leva efter! Jag vet att ju bättre jag blir på det desto bättre mår jag så det är såå himla värt att jobba med de här tankarna.

1. Sluta ljuga.
Både för dig själv och andra. När jag var sjuk ljög jag inte bara om saker kopplade till sjukdomen (tex att jag redan ätit, att jag inte gillade något livsmedel eller att jag hade ont i magen) utan också om de mest onödiga saker där lögnen inte ens var ”bättre” än sanningen. Kunde säga att jag hade tvättid kl 16 när det egentligen var kl 18 eller så kunde jag säga att jag hade cyklat till jobbet fast jag egentligen gått. Jag vet inte varför jag gjorde det men jag vet att man förstör för sig själv varje gång man ljuger (syftar inte på vita lögner nu för det tycker jag är helt okej). Att ljuga väcker nämligen skam för man VET att det är inte är okej och det är dessutom jävligt mentalt utmattande att hålla koll på alla lögner så man inte avslöjar sig. Varje gång jag ljög om något som hade med min person att göra så signalerade det dessutom till mig själv att jag inte dög och det jag tänkte/kände/min livsstil var fel vilket inte precis fick mig att tycka om mig själv mer.

2. Döm inte andra människor.
Jag har insett att jag är ganska kritisk och dömande mot andra. Det är dumt. Inte enbart för att det är en väldigt oskön egenskap utan också för att det gör att jag antar att alla andra är lika dömande mot mig själv. Jag tror att de personer som tänker allra mest på hur andra uppfattar dem och som är rädda för att sticka ut eller få kritik, det är de personerna som tänker mest negativt om andra. Eller inte nödvändigtvis negativt men har en åsikt om andra. Nu menar jag inte att jag går och snackar skit eller tänker elaka saker om folk hela tiden, men jag tror jag lägger mycket värdering i allt som rör människor. Om jag ser någon på stan tänker jag sällan ”hon har en jacka” utan då är det antingen en ”jättesnygg jacka” eller en ”för liten jacka” eller en ”hon-är-rik-jacka”. Haha okej kanske dåligt exempel men hoppas ni förstår poängen?!

3. Förlåt dig själv.
Jag har inte alls förstått hur viktig den punkten är förens detta år. Min psykolog pratar heeela tiden om self compassion (eller självmedkänsla på svenska men det låter så fult) och att man ska sluta vara så hård mot sig själv. Istället för att slå på sig själv så ska man vara förlåtande kring sina misstag och sämre sidor. Vi gör så gott som alltid vårt bästa så man ska inte hata sig själv för att man inte är där man vill i livet, eller för det man behövde göra för att klara sig igenom tuffa perioder. Vi är mänskliga och alla gör vi fel ibland och tar dåliga beslut. Istället för att se på sina misslyckanden med självkritik så ska man försöka se på dem med nyfikenhet: vad gick fel? Vad lärde jag mig till nästa gång? Varför känner jag såhär kring den här händelsen? Jag vet att det här låter SÅ tramsigt och att många av er himlar hånfullt med ögonen nu, det gjorde jag själv fram till några månader sedan. Men tro mig när jag säger att det är så jävla viktigt att vara förlåtande mot sig själv för att få en bra självkänsla.

Hoppas det kan vara till nytta för nån av er. Den sista behöver åtminstone jag tänka på ofta för jag slinker alltid tillbaka i de där självkritiska tankebanorna. Öva öva öva på att uppmärksamma och tala sig själv tillrätta!

Följ mig här

Gillar

Kommentarer

Sabinakj
Sabinakj,
Det här är verkligen tre viktiga punkter! Och tyvärr tror jag att de flesta varit där mer eller mindre och just ljugit, dömt eller vara riktigt vidrig mot sig själv...! <3nouw.com/sabinakj
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229