I september 2005, nyligen tillbaka i Stockholm efter två och ett halvt års studietid i Gävle, svarade jag på en lägenhetsannons på blocket. Jag var 23 år gammal och hade flyttat hem till mamma igen. Jag var desperat. Tvåa i Stureby, en halv trappa upp. Balkong. Lugnt och fint. "Vad fan är Stureby?!" Tänkte jag, som bara hade koll på norra delarna av Stockholm. Sen mailade jag. Som av en händelse var jag, som man brukar säga, först till kvarn. Så jag fick komma och titta ganska omgående. "Vill du ha den så är den din" sa paret som hyrde ut den i andra hand.

En vecka senare, trots min familjs helt ogrundade aversioner (dom hade aldrig satt sin fot i Stureby, ändå trodde dom sig veta att här låg pundare och sköt heroin i varenda trappuppgång) skrev vi kontrakt och jag fick nycklarna.

Jag tog min första snus på trappen till Bollstavägen 19 i Stureby en solig septembereftermiddag 2005. Med en provanställning i ryggen, ett andrahandskontrakt i handen och nyckel i fickan satt jag där och nikotinkickade och kände att fan, I fucking made it.

Något år senare blev jag utslängd. Jag och alla andra som hyrde i andra hand i samma byggnad, för det visade sig inte alls vara så tillåtet som mina kära hyresvärdar ville låta påskina. På våningen ovanför mig bodde en vettvilling. Förmodligen led han av någon slags extremt utåtagerande psykisk ohälsa. Han vansinnesvrålade och härjade sig igenom kvällar och nätter och när vansinnesvrålandet eskalerade och pågick mer eller mindre dygnet runt fick jag nog och ringde fastighetsägaren. Som alltså först då insåg att jag bodde i andra hand och bestämde sig för att kolla upp om vi var fler. Vi blev alla vräkta. Alla utom vansinnesvrålaren som råkade inneha förstahandskontrakt. Oh the irony.

Jag hade en månad på mig att hitta något nytt. I Stockholm. Bra odds. Vid det laget hade jag kommit att älska Stureby. Det var mitt ställe. Nåt helt nytt, utan minnen och där ingen visste vem jag var. Jag hade hunnit skaffa mig en fast anställning och eftersom min kära farmor hade sparat ihop till en blygsam kontantinsats åt mig hade jag möjligheten att köpa en lägenhet. Tittade lite överallt, men hjärtat ville stanna i Stureby. Och så blev det. En etta på Skönviksvägen 286 (eller var det 284?), i ett ombyggt gammalt behandlingshem, med rött kakel i kök och badrum, blev min för enmiljonetthundraelvatusen kronor. I januari 2007 flyttade jag in. Och där levde jag life, må ni tro. Min helt egna lägenhet, i mitt helt egna Stureby. Där blev jag kär, där fick jag mitt hjärta krossat i hundra tusen små bitar, där var jag som allra ledsnast och som allra lyckligast. Där blev jag sambo.

Men två pers och en katt i en etta på 30-kvadrat är ju suboptimalt så efter några månaders compact living letade vi större. Som av en händelse fick vi första tjing på en nyproducerad trea i... Stureby. Tänka sig, va. Bara något kvarter bort. En kokhet sommardag slet vi som djur och sprang mellan Skönviksvägen och Bäckaskiftsvägen med säckar, kartonger och soffor. Och där inleddes ännu en epok. Något år senare lyckades vi byta till oss en fyra i samma byggnad. Där skulle vi skaffa barn och leva lyckliga tills vi hittade ett hus eller radhus i, go figure, Stureby.

Så blev det inte riktigt. En snöstormig januarieftermiddag 2013 flyttade han ut. Två månader senare flyttade någon annan in. Han som egentligen var mannen i mitt liv, den andra var nog bara en fas av något slag. Två bonussöner kom på köpet varannan helg och vips kom en bebis.

Bebisen är nu tre och ett halvt år gammal, hans lillasyster kommer i mars och idag fick vi nycklarna till vårt nya hus. Det ligger inte i Stureby. Det ligger i Karlsborg. Många, många mil bort. Lägenheten är ihoppackad och imorgon går flyttlasset.

Jag ska inte bo här mer. Min son ska aldrig mer gå till förskolan i Svedmyra. Vi ska aldrig mer handla på Ica BEA eller hänga i Vivstavarvsparken eller på basketplanen eller det lilla berget mellan min förra lägenhet och denna. Jag ska aldrig mer dricka rosé i loggian, äta thaimat på Sockenplans thai eller pizza på Zazas. Kommer förmodligen aldrig någonsin igen att sätta min fot i fucking jävla Östberga.

Vi är så klara med Stockholm, så klara med att bo i lägenhet och jag har längtat härifrån så länge nu. Men nu när det är på riktigt känns det plötsligt så väldigt definitivt. Och overkligt. Och ofantligt sorgligt. En nästan 13 år lång era går i graven imorgon. Nästan hela mitt vuxna liv hittills. Det har varit så mycket dom senaste månaderna att jag inte riktigt har fått säga hej då. Inte göra allt en sista gång. Det tar bara slut nu. Outsägligt plågsamt för en sentimental nostalgiker med separationsångest. Men det kanske blir bäst så. Stureby finns ju kvar, även om vi inte bor här längre. Om man av någon outgrundlig anledning skulle drabbas av ett oemotståndligt sug att åka hit igen, så kan man göra det.

Men det gör man förmodligen inte. Out of sight, out of mind.

Så tack för den här tiden, älskade, sömniga villaförort söder om söder. Jag är för evigt glad att jag i vanlig ordning inte lyssnade på min familjs "välmenande" råd. Inte en enda pundare har jag sett i en enda trappuppgång. Det var den där tiden förstås då nån "vandaliserade" genom att strategiskt placera ut lättfilspaket lite överallt. På bilar, på gatan, i träden, på elskåp. Det var ju minst sagt shady. Eller den där gången då jag och mina vänner blev förföljda hem av en snubbe som ville ha efterfest. När han inte fick det pangade han rutan i porten och sprayade ner hela byggnaden. Eller den där grannen som brukade dricka päronciderslattar vid glasåtervinningen kl sju på tisdagsmornarna, han som hotade med att låsa mig ute på den gemensamma balkongen fyra våningar upp eftersom han inte uppkattade att man rökte där. Och så har vi ju ursinniga mannen som cyklar runt och är arg och skrämmer livet ur varenda unge. För att inte tala om alla misstänkta brott som rapporteras i Sturebygruppen på Facebook, när någon med lite mörkare hud tex råkar titta åt samma håll som en cykel.

These are all good memories now. Så tack, Stureby. Tack för att du tog hand om mig så länge och gav mig ett hem. Tack för att jag fick bli självständig just här.

Vi ses, kanske.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

För några år sen reagerade jag på vikthetsen, ja hetsen överlag, som gravida kvinnor ofta utsätts för, bland annat av män och Olga Rönnberg. Gammalt inlägg, copy pastade hit för att spara till eftervärlden.

Ingen har väl missat supermodellen som är gravid i, vad är det, åttonde månaden och har kvar sitt sexpack? Om man inte visste att hon är gravid skulle man på sin höjd tro att hon har lite mjölkmage. Det kan man väl tycka vad man vill om. Personligen förstår jag inte hur det går till och jag har otroligt svårt att tänka mig att det är helt sunt, men vad vet jag?

Hur som helst har Olga Rönnberg skrivit en debattartikel om detta och hur graviditet är en viktfälla. Debattartikeln hittar ni här och ni kan väl ta och berätta för mig om ni förstår vad hon skriver? Själv har jag läst den säkert tio gånger utan att begripa vad hon far efter.

Några som däremot mer än gärna sprider denna debattartikel och berättar hur mycket dom håller med, gissa vilka det är? Jo förstår ni, det är männen. Äntligen har dom något solitt att komma med, menar dom, eftersom Olga ju har hela 5 barn! Hon har varit gravid 4 gånger (en gång med tvillingar) så hon vet ju vad hon snackar om. Äntligen kan männen därför med gott samvete sprida hennes text och därmed få chansen att tycka till lite om att tjejer inte borde bli så lata och feta när dom är gravida. För det är ju ohälsosamt. Det är ju därför dom (männen) har så starka åsikter om detta. Dom är måna om oss kvinnor. Och barnen vi bär på. Så är det förstås. Men varje gång dom försöker yttra sig blir dom stackarna mötta med ilska och motstånd bara för att dom råkar vara män och därför inte har gått igenom en graviditet. Stackars.

Nu ska vi vara rättvisa, det är inte bara män som sprider budskapet om hur viktigt det är att inte ”let yourself go” när du är gravid. Det är även några kvinnor. Ni vet dom där kvinnorna som har haft en så kallad ”lätt” graviditet och därtill har det osympatiska draget att alltid utgå från sig själv och hålla sin egen verklighet för den absoluta sanningen™. ”Graviditet är ingen sjukdom!” Gapar dom. ”Jag tränade minsann ända fram till förlossningen, det går så bra så! Dom som säger annat är bara lata! Titta på min tajta kropp! Hallå! Tre barn har jag fött! Se mig! Man behöver inte äta för två, ett extramellanmål per dag räcker fint!”

Ja det ska man ha klart för sig att bara för att man är gravid ska man inte tro att man kan få äta vad man vill och skita i att träna bara för att man inte orkar.

Detta gör mig förbannad. Av främst två anledningar.

Här kommer den första: Vi är väl alla plågsamt medvetna om fixeringen som råder kring kvinnors kroppar? Rätten både män och kvinnor tar sig att ha åsikter och dela med sig av dom? Det skeva idealet? Ätstörningar? Pressen vi har på oss att vara smala, vältränade, duktiga? Så varför? Varför kan vi inte få vara ifred under dom nio månader då vårt huvudsyfte för en gångs skull inte är att vara sexsymboler och männen till lags? Jag begriper inte. Visst är det farligt att vara alltför överviktig även när man är gravid, visst ska man äta för barnets skull och inte bara stoppa i sig skräp, men jag är hyfsat säker på att dom flesta gravida kvinnor tänker på barnets hälsa och att ens barnmorska säger till om det är så att man närmar sig en riskabel övervikt av fel anledningar. Dessutom är man som gravid ofta obekväm med kroppsförändringarna redan som det är, så oavsett vilket behöver man inte höra andras åsikter om det hela.

Här kommer den andra anledningen: Varför uttrycker man sin åsikt om något som man uppenbarligen inte har en aning om? Om man inte vet hur det är att ha ett konstant hungerhål i magen trots att man äter det där enda nödvändiga extra mellanmålet. Om man inte vet hur det är att vara så trött dygnet runt att man inte ens orkar hålla upp ögonlocken. Om man inte vet hur det är att spy tio gånger om dagen men ändå behöva gå till jobbet för graviditet är ju ingen sjukdom. Om man inte vet hur det är att ha foglossning så illa att man skrikgråter efter att man har gått upp för en trappa. Om man inte vet hur det är att ha sammandragningar som gör det fysiskt omöjligt att ta sig framåt snabbare än ca 1 km i timmen. Om man inte vet hur det är att bära runt på en enorm mage. Om man inte vet hur det är att få kväljningar vid tanken på ett livsmedel och känna att man kommer att dö om man inte får i sig ett annat. Om man inte vet hur det är att inte kunna sova eftersom ingen ställning är bekväm. Om man inte vet hur det är att ha ont precis överallt. Om man inte vet hur det är att bygga ett liv inom sig och knappt kunna tänka på något annat. Om man inte vet hur det är att inte längre ha kontroll över sin egen kropp. Varför känner man då att man behöver uttala sig om vad som är rätt och fel i detta läge?

Jag begriper det bara inte. Vad är det för fel på folk?

Så. Ni män som måste göra era röster hörda för att ni tycker att det är så hemskt hur mammorna till era barn går ner sig. Jag vill be er om en sak: Testa att vara kvinnor i x antal år. Testa sen att gå igenom en graviditet. Och återkom därefter. Nej just det. Det kan ni inte. Då vill jag be er om en annan sak: Håll käft. Och till Olga, den självutnämnda graviditetsexperten, vill jag säga detta: Att du har varit gravid fyra gånger och är PT säger egentligen inget annat än att du har gått en PT-kurs och varit gravid fyra gånger. That’s it. Så du kan också ta och hålla käft. Och slutligen, till alla ”graviditet är ingen sjukdom”-hetsande kvinnor som har haft plättlätta graviditeter: Testa en jobbig sådan. Håll sen käft och sluta göra världen en björntjänst genom att spä på inställningen att kvinnor ska vara sexiga, duktiga, tacksamma och snällt bita ihop.

Tack för ordet. Håll käft.

Likes

Comments

För några år sen gjorde jag misstaget att ge mig in i mediabyråbranschen. Det var inget för mig, kunde jag konstatera ganska omgående. Slutade efter två månader och skrev i vredesmod en text om det hela. Copy pastar in den här för att inte slarva bort den. Ganska rolig om jag får säga det själv.

Mediabyrå söker campaign manager

Eller: Mediabyrå söker hungrig pushover med duktig flicka-komplex

Bullshit är en nytänkande byrå med sköna människor och högt i tak. Trots vår imponerande takhöjd på 3,5 meter är förväntningarna, för att inte säga kraven, vi har på våra anställda så pass höga att de nästan inte får plats här på vårt supercoola, inredningasrkitektsdesignade kontor där vi inte har några fasta platser utan glider runt lite på måfå med våra macbooks eftersom det är bra för kreativiteten att inte låsa sig vid en och samma plats.

Vill du bli en av oss?
Vi söker nu en hungrig pushover med duktig flicka-komplex för att förstärka vårt team av framåtlutade, självgoda narcissister med storhetsvansinne. För att passa in hos oss är det viktigt att du är redo att offra allt eventuellt liv utanför jobbet. Då din roll innebär att du är den som ser till att alla våra idéer (som vi brainstormar fram runt midnatt när vi sitter på kontoret och dricker öl, smeker varandras egon och försummar våra familjer) blir verklighet, ser vi gärna att du är beredd att jobba dygnet runt. För detta betalar vi nästan ingenting alls, så det är en fördel om du är så pass sugen på att jobba med media/reklam att lönen är sekundär.

Arbetsuppgifter
-Göra verklighet av våra visioner (med andra ord utföra skitgörat som är konsekvenserna av våra kreativa idéer)
-Sitta kvar och jobba sent på kvällarna medan vi andra går ut och tar en AW och tjatar om att du borde följa med, för vi är ett härligt gäng polare som trivs och har kul tillsammans.
-Aldrig bli sjuk och om du mot förmodan ändå blir det ska du komma till kontoret ändå, med motiveringen att du inte har tid att vara sjuk. För det har du inte.
-Skratta åt dina manliga kollegors skämt.
-Med en prestigelös inställning rycka in där du behövs. Dvs alltid, i alla sammanhang, samtidigt.
-Sälja din själ till byråvärlden

Utbildning och erfarenhet
Vi ser gärna att du har examen från någon cool reklamskola typ Berghs eller Hyper Island. Att du behärskar alla för arbetsuppgifterna relevanta system, alternativt lär dig dem som ett rinnande vatten över en natt (bokstavligt talat över en natt – du får inte ägna arbetstid åt att lära dig det du behöver kunna), är ett krav. Det är en fördel om du tidigare har arbetat på någon form av byrå så att du vet vilka krav som kommer att ställas på dig.

Personliga egenskaper
-Det är av stor vikt att du är noggrann, men ändå jättesnabb för det är alltid bråttom och allt ska ske omedelbart, helst igår.
-Vi förutsätter att du är detaljfokuserad, strukturerad och organiserad men samtidigt utåtriktad kreativ och idérik
-För att lyckas och trivas måste du vara hungrig, djupt förälskad i dig själv och ha en ”I’m the shit-attityd” i alla lägen.
-Det är en fördel om du inte har något intresse utanför jobbet, förutom möjligtvis yoga – för att kunna hantera stressen.
-Du vågar ta initiativ och föreslå nya lösningar på alla områden – även dom du inte vet någonting om, eftersom du är övertygad om din egen överlägsenhet vad gäller allt.
-Du är social och trevlig om man med social och trevlig menar att du är bra på att kallprata om ytliga och ointressanta saker.

Vad erbjuder vi?
Ett inhumant tempo, orimliga förväntningar, mycket alkohol och en yes we can-anda som sakta men säkert äter upp din själ. Men hey, du får jobba med media!

Låter det här intressant? Skicka en ansökan där du förklarar varför just du är den pushover vars liv vi kan ta över. Finner vi din ansökan intressant kommer vi att kalla dig på en intervju där vi berättar mer om oss själva och hur bra vi är.

Vi genomför intervjuer löpande så skicka in din ansökan redan i förrgår.

Likes

Comments

När jag gick i första klass var det en kille som brottade ner mig i sandlådan varenda rast. Han var väl kär i mig och det där var hans sätt att visa det. Boys will be boys.

När jag gick i mellanstadiet frågade en kille chans på mig. "Ja betyder ja och nej betyder ja" sa han. Sen jagade han och dom andra killarna oss tjejer och tvingade till sig pussar.

När jag var 13 kom en kille i skolan fram till mig i korridoren och tog på mina bröst. Något år senare gjorde flera killar i klassen "uppskattande" gester riktade mot mina bröst under gymnastiken.

På mitt konfirmationsläger tog en av dom manliga ledarna in oss tjejer i ett rum och visade porrtidningar. Bad oss alla blunda och frågade sen vilka olika sexuella aktiviteter vi ägnat oss åt eller inte. Bad oss räcka upp handen om vi sugit av någon. Legat med någon. Jag förstod aldrig syftet med det där, men ifrågasatte aldrig. Det var ju konfirmationsledare.

När jag var 17 år blev jag av med oskulden mot min vilja. Jag tyckte mycket om honom. Vi brukade hångla. Så en dag tog han mig till ett rum, låste dörren och stoppade nyckeln i fickan. Sen tog han av mig kläderna. Jag var inte redo för det. Jag sa nej, men han fortsatte ändå. Jag sa nej några gånger till, men när det gick upp för mig att han inte hade några planer på att sluta blev jag rädd och vågade inte säga nej mer. Jag ville ju inte bli våldtagen. Jag mådde jättedåligt efteråt. Berättade för en vän och frågade om det kunde räknas som våldtäkt. "Det är inte våldtäkt om han inte brukade våld" sa hon. Berättade för en annan närstående som sa att dom flesta ångrar första gången.

När jag var 18 var jag ute på krogen med en kille jag träffat på nätet. Jag blev lite för full och fick sova över hos honom. Jag minns inte hur vi kom dit eller vad som hände där, men jag vaknade av att han låg med mig. Jag började gråta och han slutade omedelbart. "Hey, i den här sängen händer inget som inte båda är med på". Jag tyckte det var fint av honom att respektera min vilja. Fin kille. Det var först flera år senare jag insåg att fina killar inte ligger med tjejer när dom är medvetslösa.

När jag var 19 åkte jag taxi hem från krogen. Mitt på motorvägen tog han mig mellan benen och på brösten. Jag sa åt honom att sluta och han sa att jag lockade fram det i honom. När vi var framme vid mitt hus föreslog han att vi skulle gå till baksätet. Han fortsatte tafsa men jag var full och därmed lite extra kaxig och sa åt honom att ge fan. Han hotade mig då till tystnad. Berättade att han suttit inne för misshandel "och nu vet jag ju var du bor..." Jag berättade för folk. "Varför satt du i framsätet?" Sa dom.

När jag var 25 var jag ute på stan med min kille. Vi mötte ett gäng snubbar. En av dom stoppade sin hand mellan mina ben när dom passerade. Hånflinade.

Det här är bara några få av väldigt många exempel på både grövre och mildare övertramp som män har utsatt mig för, medvetet eller omedvetet.

Jag har ställt upp på tjatsex hundratals gånger. Jag har inte varit ihop med en enda kille som inte mer eller mindre indirekt har skuldbelagt mig när jag sagt nej till sex. Jag har ställt upp hunratals gånger för att vara snäll. För att han inte ska göra slut.

För att min kropp och min vilja inte är riktigt lika viktig som hans. Det har jag fått lära mig sen dag 1.

Likes

Comments