Tema Folköl & Bottl3.5shop.se

Tema Folköl & Bottl3.5hop.se 

För nästan exakt en månad sedan slogs dörrarna upp till detta folkölsmecka på Kocksgatan 19 och jag har följt processen via instagram sedan mitten av Maj. Så med andra ord har peppen hunnit byggas upp, ibland är sånt bra, ibland kan ens förväntningar bli för höga.


Men nu fanns det en lucka i almanackan så Off We Go!

Väl framme på söders bakgator möts man av en skön rustik känsla av puts, järn och trä. Skylten var lite svår att se från gatan, så vet man inte om stället kan det nog vara knepigt att "råka hitta". Men va gör det, när man sneglar in och fick se trähyllorna och kylarna fyllda med godis.

Folkölens mecka. Den heliga graalen. I found it! Det här är precis en sådan affär jag saknat. Istället för att "hoppas" på att ens lokala Ica eller Hemköp har fått in något annat än Falcon och Staropramen kan man nu hitta alla goda öl på ett ställe. För, även om livsmedelsbutikerna inne i stan har hakat på med lokalbryggerier så är utbudet utanför tullarna inte lika roligt.(Läs Danderyd, Mörby, där jag i skrivande stund är bosatt).

Likaså att efter en avslappnad konversation med ägarna konstaterat att ölen här är gjord för en slutresultat på max 3.5%, inte någon utspäding eller annan process för att få ned alkoholen.

Efter en stunds chattande så rekommenderades 3 stycken öl. Triss i suröl. Två av dem var deras egna, jag citerar, " flaggskepp" då dom själva är importörer av dessa samt en känd Dansk. All öl låg på runt +/- 30kr/st.

Seså, smit iväg med en gång! Du kommer inte ångra dig.
Bottl3.5shop.se

Avsmakningen.

Sakiskiu Alus - Gose with Raspberries 3.5% 330ml 30kr.

Som namnet säger, en hallon Gose, dvs en suröl bryggd med salt, ifrån Litauen. Importerad av Ägarna till affären. Läskande fin röd färg från hallonen, kortlivat skum som snabbt sjunker ned. Doften är nästan uteslutande hallon, mums. Rena smaker, en ren syrlighet utan jästkaraktär och mycket hallon. Sältan anspelar nästan i samspel med hallonen till lösgodiset "hallon/lakrits", men tack och lov inte riktig lakrits, för det går inte hem hos den här gubben vill jag lova.
Fantastiskt bra frukt Gose. Designen, identifierbar utan att sticka ut. "Lagom snygg".


Smak: 9/10, Fantastiskt god!
Presentation: 6/10, Helt okey!
Upplevelse: 8/10, Wow, att man kan göra såhär med öl!

Põhjala Kreuzberg Berliner Weisse 3.5% 330ml 30kr.

En Berliner Weisse från Estland.Min första öl från detta land, mig vetandes iallafall.
Lukten är lite mer, Funkig, som enligt mig är ett bra uttryck för doften av vissa jäststammar, speciellt sur, vete och spontanjästa öler. Ibland kan det nästan lukta lite stall, på ett bra vis. Smaken går mot lemonad, lätt syrlig, lite citron, även lite metallisk. Medelsötma och ganska fyllig kropp vilket det kan bli för mycket av i alkoholsvan öl, men här har man funnit en bra balans. Läs, lagom restsötma. Kalasbra folköl, ingen woweffekt på varken smaken eller flaskan. Men helt klart värt pengarna.

Smak: 7/10, Smarrigt!
Presentation: 7/10, Trevligt med lite collage.
Upplevelse: 7/10, Kul att smaka en öl från nya länder.

Mikkeller Drinkin' in Berliner 2.8% 330ml 30kr.

Sist ut i trion är dansken. Även sist i denna trio när det gäller smakerna. Lukten är PANGHUMLE all the day vilket var trevligt. Tvåfinger skum med en färg som påminner om flädersaft. Smaken, en liten liten syrlighet som Snabbt ersattes av något otroligt sött. My gosh, fy. Här tappade dansken mig helt. Restsötman i lågprocent öl är min akilleshäl. Smakerna i övrigt är väldigt rena och fina, inget funk alls. Men alltså, nej tack, nej. Presentationen då, ja det är ju mikkeller ?


Smak: 5/10, God fram tills smaken av sirap tog över.
Presentation: 5/10, Klassisk Mikkeller, varken fult eller kul.
Upplevelse: 4/10, Har inmundigat mycket bättre drycker av dansken.

Gillar

Kommentarer

louiseanderssons
louiseanderssons,
Hallon ölen va mums! Fan va bra du skriver 👏🏻❤️
nouw.com/louiseanderssons