Folkölsbutiken.

Folkölsbutiken.

Då var det dags att beta av en till aktör i folkölsbranchen. Folkölsbutiken som ligger placerad på Hornsgatan 42 slog upp sina dörrar för tre veckor sedan nu. Denna "våg" av lågalkoholhaltig ölkonsumtion är helt fantastisk och desto fler aktörer desto bättre tycker jag!

Det rustika yttre matchades av det rustika inredningen. Stål, trä och kakel i ljuv harmoni. En butik som kommer få nice "patina", grr! Den ganska så lilla butiken, till ytan, var uppdelad i 4 sektioner kan man säga. Öl, Övrig dryck, fatöl och kylskåpskall dryck. Allt från suröl till torrhumlad soda, Chillilager till kryddad Mjöd. Verkligen ett gediget utbud. Det som förvånade mig var hela avdelningen med icke-öldrycker. En avdelning jag måste utforska lite mera utav, men till det här inlägget fokuserar vi oss på ölen.

Tre folköl på tapp. Idag var det Nordic Kiwi Brewers, Omnipollo och Nils Oscars på menyn. För min de var det bara aktuellt att köpa med sig flaskor hem, vilket resulterade i att jag helt ärligt glömde fråga hur stor en "stor folk" var. Bra pris oavsett size för en purfärsk folkis i mitt tycke. Menar, en burkläsk kostar nästan 15-20kr och hur gott är det i jämförelse?

Efter en snabbscanning av lokalen inleds ett väldigt varmt och behagligt snack med ägaren Johan, vars karriärsbana skiftat en aning, från säljare åt Johan & Nyström till Bagare och numera butiksägare. Öppenhjärtat, passionerat och välkomnande togs man emot när man kom in. Idéen kläcktes för 4-5 år sedan men genomfördes under det senaste året ungefär innan man slog upp dörrarna. Det ligger väldigt rätt i tiden, speciellt med dagens utbud, jämför för 4-5 år sedan. Så att haft is i magen har nog varit klokt. Fokus på sortimentet är Nordiskt, vilket också är trevligt. Vem blir först med ett större utbud av importerad jänkar folkisar? Det återstår att se.

Givetvis kunde man få all dryck i butiken kylskåpskall vilket är perfekt till en picknick i Tanto eller lördagens nödraket.

Summa sumarum i denna korta visit är att ju fler aktörer som vidgar sina vyer kring konsumtionen av lågalkoholhaltig dryck, om kvaliteten istället för kvantiteten och respekt för småhantverkare, i detta fall bryggare, kommer vi alla få en mycket trevligare dryckesupplevelse. Där råvaror och kunskap får ta plats istället för volymer. Där experimentlustan och småbatcher är välkomna. Låta smaken komma före berusningen. Det börjar hända grejer.
Nu snackar vi Kultur! Riktigt rolig Ölkultur.

Vilka öl fick åka med hem? Det får ni läsa i nästa inlägg.

Gillar

Kommentarer

louiseanderssons
louiseanderssons,
Grymt inlägg 👌🏻 blir törstig 🍺
nouw.com/louiseanderssons
Grodan,
Måste definitivt ta mig en tur dit. Blev alldeles törstig av inlägget 😃
borntolose.blogg.se