Hampus, en jäkla Junkie!

Ibland tar vardagen olika svängar. Speciellt när man heter Hampus Henningsson, som blir helt insnöad i olika ämnen tills man tröttnar och sen går man åt nått annat håll? Igenkänningsfaktor eller hur? Hur kommer detta sig? Att man kan det mesta om att bygga kanoter, veta vilka verktyg som behövs vid bokbinderi eller skulle kunna skriva en avhandling om mikrobryggeriers framfart i Sverige?

För mig handlar det nog om en inre strid där man jagar bekräftelse. En uppväxt baserad på beröm när man gör något bra, för det är väl så man gör med sina barn? Ger dom beröm när dom gjort något bra? Inget fel med det egentligen, men plussa på dagens adrenalinpåslag AKA Sociala medier. Recipe for disaster! Små, små uppdateringar konstant i mobilen, paddan eller laptopen. Alla dessa likes på ens uppdateringar kan ju helt klart klassas som ett beroendebeteende. Ge mig mer! Det blir faktiskt en jakt på nya områden att erövra och visa sina muskler i. "Titta vad jag kan, titta titta hallå!"

Att jag även är en person som gärna delar med mig av min skaparprocess och vill ha feedback under tiden gör det hela inte mycket bättre. Att värdera andras kunskap är jag bra på och framförallt skäms jag inte för att fråga efter råd av folk i min omgivning som besitter expertis man själv inte har. I avundsjukans stad Stockholm är dock inte detta alltid populärt.

"Shit har dom öppnat en sån där butik? Fan de ville ju jag göra" Istället för att bara "Fan va kul, nu stöttar vi detta projekt"! Är man då lite frågvis av sig blir man genast bara "någon som åker snålskjuss på andras framgång", vilket känns helt absurt. Man saknar lite av den här Community-känslan i den här stan. Det mesta känns som rivalitet istället för stöttande. Man borde väl tillsammans höja ribban för varandra och skapa något härligt tillsammans? Njea, det funkar i Götet men inte här, synd!

Vart vill jag komma med det här då ? Ingen aning faktiskt men det känns skönt att få det ur sig. För vet ni vad?
Efter det här har legat och grubblat inuti en ett tag nu och faktiskt lämnat ens hjärnkontor har en nytändning hänt.

Helt plötsligt är det kul att hålla på med mitt läderarbete igen! Att bara sitta och stirra ned på arbetsbänken medans något föds fram ur "ingenting". Vilken fantastisk känsla! Detta är en hobby jag hållit med på från och till i fyra år nu. En dag ville jag köpa en "Belt Loop" från Canada, men frakten var dyrare än produkten. "En bit läder och en karbinhake, hur svårt kan de vara att göra själv?"

Det hade definitivt blivit billigare att beställa den än att jag sedan lade ut 20 gånger med pengar på verktyg och material till mitt hantverk. Jag var hooked!

Det slutade dock bli kul när jag helt sonika bad folk säga åt mig vad jag skulle skapa. Det var ett snedsteg av mig i min kreativa process. Intresset dog helt tack vare det.
Lärdom: Låt dig inspireras av andras kritik men glöm för tusan inte varför du håller på med det! Hantverk, bloggande, youtubande eller whatever. Det ska va kul, hela vägen. Blir man sedan duktig dessutom, då kan man gå hur långt som helst.
Nu ska jag posta lite fler bilder på instagram och fråga folk hur jag kan ta det från hobby till verksamhet. Vill ni hjälpa till?
Det vore ju "gör kul". Ha de!

https://www.facebook.com/ironbayse/

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Folkölsbutiken del 2. Ölen.

Efter gårdagens besök på Folkölsbutiken, som man kan läsa om Här, var det även dags för lite avsmakning på kvällskvisten. Dessa tre herrar fick åka ned i påsen.

Två Surisar och en öl på extrapris. 

West Coast Bryggeri / Spike - En Dröm Om Smultron. 330ml, runt 30kr

Först ut var Smultrondrömmen från göööötlaborg. En berliner wiesse , även fast det stod IPA på etiketten. Ajdå, tryckfelsnisse har varit i farten igen! Fyllig, mjölksyrad smultron vaniljkaka i flytande form! Herre min jeee vilken pangare va! Kan nog varit det godaste som varit i min mun när det gäller folköl. Smakar ungefär som långsyrad fil med massor av bär på toppen. Fast öl! Breakfast stouts kan slänga sig i väggen, här har vi den riktiga frullen.

Fyllig, syrlig, smakrik, hint av vanilj och mycket smultron i ettertonen.

Smak:8/10, Väldigt generös med betygen känner jag.
Presentation: 6/10, Felskrivet bak på ettiketten, det var det roligaste med layouten.
Upplevelse: 8/10, Mmm sommar!

Nils Oscar Bordsöl 330ml 2.7% 9kr.

Precis som namnet säger, en trevlig allround ale, tyvärr åt det lite blaskigare hållet. Med det sagt var den inte dålig på något vis. Jag betalar hellre 54kr för sex sådana här än detsamma för random 3.5 folklager på ICA. Något som jag tycker påminns i smaken när det gäller Nils Oscars öler är dock "råfrukt". Jag kan nästan svära att det smakar majs. Men enligt ingredienserna finns det inget. Råfrukt är en bryggarterm för saker man har i mäskningen förutom malt, dvs ris, majs, råg, vete och råsocker. Vanligt för att dryga ut ölen och göra den billigare. Läs Bud, Miller, etc.


Smak: 5/10, God i sin enkelhet.
Presentation: 6/10, Nils Oscar.
Upplevelse: 4/10, En öl som druckits många gånger.

Dugges & Stillwater Artisan - The Tropic Folk 330ml 3.5% 33kr.

Fruktcocktail delux. MUMS! Lillebrorsan till Tropic Thunder, En suröl med passionsfrukt, mango och persika.
Känns sträv och spritsig i munnen, en syrlighet som håller sig kvar och smakar som ett frukttuggummi. 
Det här är så Fruktansvärt gott. Det påminner knappt om öl, för gemene man, men det struntar jag i. Det här inmundigas mycket hellre än någon sötsliskig alkoläsk eller cider. Massor av smaker, utan all den hemska artificiella karaktären och tillsatt sötma. Det här kommer era icke öldrickande partners älska, jag lovar!


Smak: 8/10, Bästa utav tropikerna, även bättre än starkölsvarianten!
Presentation: 8/10, väldans trevligt flaska!
Upplevelse: 8/10, Mums, säger jag bara.

Likes

Comments

Folkölsbutiken.

Då var det dags att beta av en till aktör i folkölsbranchen. Folkölsbutiken som ligger placerad på Hornsgatan 42 slog upp sina dörrar för tre veckor sedan nu. Denna "våg" av lågalkoholhaltig ölkonsumtion är helt fantastisk och desto fler aktörer desto bättre tycker jag!

Det rustika yttre matchades av det rustika inredningen. Stål, trä och kakel i ljuv harmoni. En butik som kommer få nice "patina", grr! Den ganska så lilla butiken, till ytan, var uppdelad i 4 sektioner kan man säga. Öl, Övrig dryck, fatöl och kylskåpskall dryck. Allt från suröl till torrhumlad soda, Chillilager till kryddad Mjöd. Verkligen ett gediget utbud. Det som förvånade mig var hela avdelningen med icke-öldrycker. En avdelning jag måste utforska lite mera utav, men till det här inlägget fokuserar vi oss på ölen.

Tre folköl på tapp. Idag var det Nordic Kiwi Brewers, Omnipollo och Nils Oscars på menyn. För min de var det bara aktuellt att köpa med sig flaskor hem, vilket resulterade i att jag helt ärligt glömde fråga hur stor en "stor folk" var. Bra pris oavsett size för en purfärsk folkis i mitt tycke. Menar, en burkläsk kostar nästan 15-20kr och hur gott är det i jämförelse?

Efter en snabbscanning av lokalen inleds ett väldigt varmt och behagligt snack med ägaren Johan, vars karriärsbana skiftat en aning, från säljare åt Johan & Nyström till Bagare och numera butiksägare. Öppenhjärtat, passionerat och välkomnande togs man emot när man kom in. Idéen kläcktes för 4-5 år sedan men genomfördes under det senaste året ungefär innan man slog upp dörrarna. Det ligger väldigt rätt i tiden, speciellt med dagens utbud, jämför för 4-5 år sedan. Så att haft is i magen har nog varit klokt. Fokus på sortimentet är Nordiskt, vilket också är trevligt. Vem blir först med ett större utbud av importerad jänkar folkisar? Det återstår att se.

Givetvis kunde man få all dryck i butiken kylskåpskall vilket är perfekt till en picknick i Tanto eller lördagens nödraket.

Summa sumarum i denna korta visit är att ju fler aktörer som vidgar sina vyer kring konsumtionen av lågalkoholhaltig dryck, om kvaliteten istället för kvantiteten och respekt för småhantverkare, i detta fall bryggare, kommer vi alla få en mycket trevligare dryckesupplevelse. Där råvaror och kunskap får ta plats istället för volymer. Där experimentlustan och småbatcher är välkomna. Låta smaken komma före berusningen. Det börjar hända grejer.
Nu snackar vi Kultur! Riktigt rolig Ölkultur.

Vilka öl fick åka med hem? Det får ni läsa i nästa inlägg.

Likes

Comments

Bästa Trion på länge.

Ganska vågad titel men det stämmer. Inget Tema idag utan det fick bli som det blev när det inte blev som det skulle?
Nåväl. Här har vi fredagens trio.

Tanken var att kolla småpartier idag men hittad bara en där som drog blickarna till sig. Aunt Sally, så det det blev skallgång efter andra sorter jag inte provat. Det blev två svenskar som fick ackompanjera jänkaren.

Leufsta Blonde 6% 330ml 25:30kr Länk till systembolaget här.

Först ut är Belgaren från Lövsta. Ingen aning om varför men den här flaskan fångade mitt intresse från håll och man kunde inte låta den bli förbipasserad. Svenska Belgare är inte något som brukar inmundigas men tänkte att det var dags för en förändring. Det lönade sig. Jästig, komplex maltprofil, smakade nästan lite lakrits och knäck. Lite av en spritighet i eftersmaken men det är bara gynnsamt för öltypen. Fyllig och lagom på 6%.

Smak: 8/10, Fyllig och välsmakande.
Presentation: 7/10, inte supersnygg men etiketten fick mig att smaka den.
Upplevelse: 8/10, Glatt överraskad.

Sigtuna Brygghus - Black Soil IPA 7.5% 330ml Länk till Systembolaget här.

Näst på tur är ett bryggeri som har grundlurat mig en gång i tiden. "Nemen, ett nytt Svenskt bryggeri, gud va häftigt. Det här måste vi checka in på Untappd. Redan druckit?! Va?! Jahaaa, ni har ändrat layout och bytt flaskmodell, jajaaa I see."

Svarta apor och ipor har ofta lämnat mig otillfredsställd men det var dags för en förändring även där. Antingen har det varit förlite smak på det "mörka" eller ingen humle att tala om för att vara en IPA. Den här hade både ock. Maltig och mörk som en porter, besk som en ipa. Beska som inte behöver smaka citrus, Ja hör och häpna, sådan humle finns också.
Väldigt robust på 7.5% men fylligheten från malten jämnar ut det hela till en väldigt behaglig och smakrik dryck. Kan varmt rekommenderas.

Smak: 8/10, Prova själva får ni se.
Presentation: 5/10, Gillade bilderna på deras tidigare flaskor bättre. Kändes mer personligt.
Upplevelse: 7/10, Glatt överraskad över en Svart IPA.


Lagunitas - Aunt Sally 5.7% 355ml 26:90kr. Länk till systembolaget här.

Här snackar vi! Vilken smakexplosion. En torrhumlad Sour Mash Ale. Dvs en surale med massor av humlebeska. Första sippen känns väldigt söt, fram tills man svalt. Då kommer beskan fram. En beska som påminner väldigt mycket om ALLA Omnipollos ipro och apor. Det här hoppas man på stannar kvar längre än på småpartier. Detta skulle kunna bli min Go2 suröl, speciellt för priset. Annars var det svårt att sätta fingret på smakerna. Det är inte någon suris suris, inte belgiskt funkig. En ren syrlighet, en tydligt sötma och en potent beska. Allt i nån disharmoni som bara funkar. Kul!

Smak: 8/10, Jävligt ball!
Presentation: 6/10, Lagunitas.
Upplevelse: 9/10, Nått jag aldrig smakat förr!

Angående mitt betygsystem var tanken, beskrivet i mitt första inlägg på engelska HÄR, att ha 3 kategorier som kan appliceras på fler saker än bara en produkt. T.ex. upplevelser och mat.
Sen måste man sticka ut litegrann va?

Likes

Comments

Folköl Ica Liljeholmen.

Detta är något man gjort i urminnes tider. Köpt folköl till replokalen på ICA. Ju billigare, desto bättre. Men nu handlar det inte om priset på en fulöl, utan snarare utbudet av najs lågalkoholhaltig öl.

Två nya folkölsbutiker på söder inom loppet av en månad. Galet. Galet kul! Men vi får inte glömma bort våra trotjänare. Dom som faktiskt ansträngde sig lite utöver det vanliga. ICA i Liljeholmens galleria är ett bra exempel. Väldigt tidigt innan jag ens hade flyttat upp till Stockholm, Dec 2014, kom jag i kontakt med denna affär. Vi rörde oss mycket i dom krokarna och jag blev glatt överraskad av utbudet på god folköl. Folkölen idag är inte längre en nödraket när resten är slut där hemma och bolaget är stängt. Nu tycker jag att det är väldigt trevligt att köpa Smakrik lågprocentig öl, nu när det finns mer än Mariestads och Falcon.
Dom här 3 rackarna fick det bli.

Först ut i denna trio blev :

Nils Oscar - Sommarbrygd 3.5% 330ml 10kr (utförsäljning av sommarölen). Länk till Nils Oscars sida här.
Jag har lite blandade erfarenheter av Nils Oscar. Ibland har man hittat kalasgoda folköler men ibland köpt hem nått för 20kr som smakade precis lika lite som en random fullager. Ganska hårda ord, men tyvärr är det min sanning.

Men dra mig baklänges va snopen jag blev här. Slånbär? Ja, fan va gott i denna Saison. Vad är en slånbär? Det kan jag knappt svara på om jag ska vara ärlig. Lagom kryddigt inslag som sig bör med en saison och en dominant fruktighet. Den bara skriker Sommar!

Nu ångrar jag mig att jag inte köpte fler. Kanske får åka dit igen...

Smak: 8/10, Halvsöt fruktig och kryddig.
Presentation: 6/10, klassiskt. Lagom fulsnygga faktiskt.
Upplevelse: 9/10, Där fick jag så jag teg.


Beerbliotek Sockerbruket Saison 3.5% 330ml >30kr. Länk här.

Nej ni.Här förlorade dom mig helt. Jag har faktiskt inte smakat någon från beerblioteket under 3.8% innan. Och efter den här känns det inte så aktuellt att fortsätta smaka heller för den delen. Tunn kropp, obalanserad beska från humlen och själva smaken efter mer fanns inte överhuvudtaget. Väldigt synd, då jag gillar deras öl annars. Tex. deras "A Passion for Gingers" är helt magisk på 3.8%. Well well.

Smak: 4/10, Blaskish.
Presentation: 6/10, gillar dock deras labils.
Upplevelse: 4/10, Kan ha varit för att sommarbrygden tog mig med storm som denna kändes tråkig?

Celt - Castro Mosaic 3.5% 330ml 25kr.

Det gick bara utför den här aftonen. Mosaic, ja den kära humlen som jag nämnde om i Småpartier 2xFounders, gjorde sig då inte påmind i denna flaska. Vart ska jag ens börja här? En Ale, som likaväl kunde varit en pilsner. Humlad, ja knappt? Man kände en liiiiiiten hint av grapefrukt om man ansträngde sig. Det är nog mer "Mosaic" på etiketten än i flaskan...
Kan inte påstå att jag har någon bra tidigare erfarenhet av Celts folköler heller men va tusan....

Smak: 4/10
Presentation 5/10.
Upplevelse: 3/10

Nä, blir att åka och köpa mer Nils Oscar...


Likes

Comments

Tema Svenskt.

Kvällens tema: Svenskt.
Så otroligt vagt och det var nog den enda gemensamma nämnaren för kvällens öl. Eller att båda städer dom är bryggda i börjar på S. Då lät mitt valda tema lite roligare. Eller?

Åter till ölen.

Stockholm.

All the way from Sumpan to Danderyd, I give you:
Khartoum Stout 5.7% 330ml 24:90kr Länk till systembolaget här.

Svart som natten, lagom skummig och helt underbart god!
Fantombryggaren David Ekenbäck, aka, Frejgatan har tillsammans med Sundbybergs Köksbryggeri skapat denna helt underbart lättdruckna maltag piece of heaven. Detta är faktiskt min första öl från köket i sumpan och jag ska definitivt försöka hitta flera därifrån, kalasgott! Lagom chokladig men har en skön pepprighet ifrån jästan som gör den väldigt lättdrucken. Nästan för lättdrucken. Köpte jag bara en? Tyvärr..

Smak: 7/10, Hur god som helst!
Presentation: 8/10, Stilren.
Upplevelse: 8/10, Glatt överraskad.

Så fantastiskt med en bit choklad som man fick ifrån sin granne. Men hur jag fick dom är en annan historia.

Down south!

Surölsmästarna från landskorna. Smaka på den titeln va.

Brekeriet Saison 6.5% 330ml 29:70kr. Länk till systembolaget här.

Ser ut som en burk honung. Dock inte söt någonstans, snarare syrlig och funking. Med ett inslag av ananas? Kan va min tunga det är fel på men gott var det. Får mig att minnas SBWF2015 då jag satt i Brill&Co monter i 3-4 timmar och drack igenom hela deras katalog med Brekeriet. Sedan den dagen är skåningarna min favorit på surölsfronten. För att inte förglömma deras folköl Picnic sour 2.2. Magiskt. Whops, sidetracking. Vart var jag. Jo just det.
Mums.

Smak 7/10, God och trevig att testa. Köpa igen, vem vet?
Presentation: 8/10, Design on point!
Upplevelse: 6/10, Supertrevlig, bara kolla färgen! Men dom har satt sin egna ribba högt.

Likes

Comments

WBDSTHLM16 - Resumé.

Det hela började med en Parad ifrån medborgarplatsen kl 13:00. Kl 13:05 anländer jag och svågern så med stormsteg hann vi tillslut hamna sist i ledet. Marchen tog ungefär 35minuter och under tiden blev vi förbipasserade av ett gäng veteranmotorcyklar som var del av hela eventet. Muller! Väl framme vid Tele 2 arena och globenområdet hade vi gått för snabbt. Vi fick vänta utanför en stund för eventet började kl 14:00.

Väl inne gjorde vi som nästan alla andra gjorde. Sprang till Restaurangen & Baren. Där fanns det Pizza & Pasta-Buffé som vi parade ihop med lite Brewtal Brewings - A Ship Full Of IPA. Nu var vi redo, mätta och rosenröda om kinderna. Let's go!

Väl på plats insåg jag att jag inte hade laddat batterierna till kameran, så det gällde att snåla lite med vimmelbilderna. Men däremot sparade jag krutet till några bilder iallafall! Bl.a.Brazil's monter. Jens Holmberg startade sin firma för 3-4 år sedan nu och jag hade turen att vinna en av hans tävling och har varit en stolt supporter sedan dess. Vi har haft kontakt via sociala medier länge så det var otroligt trevligt att äntligen träffas! Härligaste smålänningen och grymma produkter, hur kan man inte gilla den kombon liksom? Under självaste mässan var det premiärlansering för hans nya doft på skäggkolja. Läder. Stoppa presserna. Skäggolja med läderdoft? Det bara skriker mitt namn om det! Klart att en flaska fick följa med hem. Luktar ljuvligt och manligt. Spana gärna in hans produkter. Några återförsäljare är bl.a. beardshop.se & gents.se.

Annars var det många brands som stod och representerade sina produkter och det kändes som en typisk nischad mässa. Detta var andra året (första gången i dessa lokaler) och det kändes. Första året var en samling på ungefär 20pers i en bar, fick jag berättat för mig. Så med detta uppsving på flera hundra besökare, fick jag tyvärr känsan av att det var lite oförberett. När man var där så tidigt kändes det som att det "hände för lite" för att va sugen att var kvar hela eventet. Men nu snackar vi petitesser. Det var i det stora hela kanontrevligt och man träffade mycket öpenhjärtade skäggprydda personer.

​​Det blir definitivt ett återbesök nästa år.

Likes

Comments

Småpartier: 2x Founders.

Detta kommer bli en kort resumé av förra helgens fynd på systembolaget. Två stycken trevliga flaskor från Founders. Ett bryggeri som nästan alltid levererar. Har nog inte smakat en dålig Founders vad jag kan minnas. Skall detta ändras? Vi får väl se.

Founders Brewing Co - Mosaic Promise Single Hop Ale 5.5% 355ml 26:90kr. Länk till systembolaget här.

Först ut är en ale bryggd med enbart Mosaic humle. Mosaic säger ni? Mums säger jag. En Nya Zeeländare på Anabola! Pang! Citrus så det krusar sig på tungan hela vägen ned i magen. Man vill bara ha mer! Mosaic är nog en av mina favorithumlesorter just nu med dess Smak & Arom som går att urskilja flera meter ifrån glaset. Men händer det nått mer?
Njae tyvärr gjorde det inte de. Man ska inte jämföra, men det gör jag ändå. Finns ganska många flera bryggerier som använder mosaiken på ett trevligare sätt. I kombination med en trevligare maltprofil? Jag vet inte om det ens var bekymret här, för det var en ganska trevlig maltig kropp. Men vad är det då? Det går inte att sätta fingret på. Kanske bara helt enkelt inte blev wow:ad? Nåväl, här vaskas inget.


Smak: 6/10, Mycket humle men saknade något.
Presentation: 6/10, Ganska trevlig etikett.
Upplevelse: 5/10, Förväntningarna var nog lite för höga.

Founders Brewing Co - ReDANKulous Imperial Red IPA 9.5% 355ml 44:90kr Länk till systembolaget här.

Omgång två. In i ringen kommer tungviktaren på 9.5%. DING DING DING. Som småtrött småbarnsförälder blir man lätt golvad av en sån här. Aningens spritig arom. Luktar lite russin och kola men försvinner snabbt av en beskhet även i nosen.
Smaken då? Beska, Beska, Beska. Fan va äckligt? Oh nej, inte när det balanseras upp med en fyllig, nästan sirapsaktig kropp. Ganska ovanligt för så humlestarna drycker men därav Red IPA.(pga malten). Dra mig baklänges va god!
Tur man bara köpte en annars hade den vunnit på Knock-Out!

Smak: 8/10, Jab, Jab sen en snabb höger!
Presentation: 4/10, Ölvärldens Brottar-öron?
Upplevelse: 8/10, Jag bara älskar Imp Reds!

Likes

Comments

World Beard Day & Giveaway.

Det är sant! Skägget har en alldeles egen nationaldag! Första lördagen i September.
Hipp Hipp Hurra! Det skall firas med pompa och ståt!
Mer exakt, med en Skäggträff under tele2 arena som invigs med en Parad ifrån Medborgarplatsen. Mängder av behårade varelser kommer marschera vid sidan av veteranmotorcyklar kl 13:00. Inkl mig själv!

Då är det väl lämpligt att fira med en Giveaway?
Vad kan man vinna då?

Jag har fått äran att testa en skäggolja ifrån amerikanska Jack Black med Kalahari Melon olja & Vitamin E.
Då vill jag inte vara sämre än att låta en av er få samma chans!

Lite info om produkten: Pumpflaska 30ml, Vegansk, Ekologisk & Parfymfri och har en frisk doft av Eukalyptus.

Det första ordet som kommer fram på tungan är Lyxig. Både presentationen, hur den känns att hålla i handen och hur den luktar. Lyxig och påkostad. Även priset känns då lite lyxigt, 239kr. Vilket kan vara mer än många andra men samtidigt inte farligt, med tanke på innehållet.
Något annat som dyker upp är Oljig, Doh? Ja oljig, utan att kännas fet.
Den känns tjock och dryg i handen, utan att kännas tung och kladdig i skägget.

Pumpen är en nice touch för det blir ganska sladdfritt, samtidigt gjorde det svårt att dosera "litegrann", men det gjorde inte mig något då jag behöver en hel del. Denna flaskan räckte mig ungefär en månad.

Denna tycker jag är schysst att ha i sin arsenal när du vill lyxa till det. Kör på dina arbetshästar till vardags men när du vill lägga lite guldkant på tillvaron, kör på den här. Då kommer den garanterat vara längre.

Hur vinner du den här då?

Ganska enkelt faktiskt. Du svarar bara på frågan:

Varför vill du vinna den?

Svaret skriver du i kommentarsfältet på Giveaway-bilden på min Instagram: Ironbayhc
Tävlingen gäller enbart för Svenska användare och gäller fram till 4/9 kl 20:00.

Då ses vi på World Beard Day i Stockholm. Hur hittar ni mig då? Jo, leta efter han med skägg. Peace!

Likes

Comments

Caffe Napoletana.

Morgonstund har guld i mund. Det svarta guldet.
Kaffe, Kaffe, Kaffe.
Starkt, Smakrikt & helst Mycket. Precis så föredrar jag min kopp kaffe. Dock måste jag säga att jag inte dricker kaffe så ofta, men när jag gör det, ska den minsann vara så god den kan bli!

Låt jakten på den perfekta koppen börja!

Caffé Espresso är det då som gäller för den där mustiga, komplexa smaken och aromen. Nästan i alla lägen är en espresso godare än vanligt mellanrost med hälften mjölk. Om man nu gillar kaffesmak och inte en mjölkdrink. Så ja, så ja, lugn nu Hampus. Okey.
Den här lilla rackaren hittade jag på en second hand butik här i norrort. Ilsa Napolentana. Hade aldrig sett något liknande. Såg nästan lite löjlig ut med sin lilla kanna och vilket håll ska den stå på? I den lilla lådan granskades alla komponenter och där efter uppslukades man av en känsla av hopp. Det kan nog bli någonting utav dig din lille rackare. Hem fick den följa med.

Principen är väl egentligen väldigt basic. En fancy looking Espresso puck -Drop Coffee Hybrid? Kanske inte så enkelt att förklara men here we go!

Vatten kokas och hälls sedan i behållaren utan pip. Sedan sätter man i själva insatsen där kaffet skall läggas i.

*Här har jag modifierat metoden en smula. Enligt originalinstruktionerna skall kallt vatten hällas i behållaren och när allt är monterat skall hela kannan ställas på spisen. Efter att ha gjort så första gången insåg jag direkt att 1. Aluminiumkannan blir hur varm som helst. 2.Vattnet når kokningstemparatur vilket egentligen medförde en mycket mer beskare karaktär på kaffet. 3. Blev onödigt meckigt utan att bli godare. Snarare sämre.

Fyll upp med espresso, platta till och på med filterlocket. Det är i detta skede som det är snarlikt en espresso, fast utan "vattentryck". Det kommer sakta rinna igenom bönorna, precis som en Drop Coffee.

Sist sätter man på "locket", dvs själva kannan med pipen. Vänd på rackaren & Voila! Nu rinner vattnet igenom bädden av kaffe på några få minuter.

Faktiskt är det som såhär att detta då ska ge 3-4 små koppar kaffe på en kanna men det brukar bara bli en för mig.

​Schlurp.

Hittar ni en sådan här på loppis eller second hand så prova! Ni kommer garanterat gilla det! 
​Har Ni några tips på hur ni gör ert bästa kaffe hemma? Skriv gärna i kommentarsfältet.

Likes

Comments