LUSSEKATTER

Förra året bakade jag bara saffransbullar med mandelmassa och vanilj och inga klassiska lussekatter så det här året startade jag julbaket med ett par riktigt saftiga lussekatter. Jag hade tyvärr ont om tid när jag bakade bullarna så det blev inga skönheter men vad gör det, bara de är goda. Lussekatterna tog slut i förrgår så jag tänker baka nya nu i helgen men en lite annorlunda variant, missa inte det.

Lussekatter (18 st à 100 g):

Fördeg:

1 paket jäst (för söta degar)

5 dl mjölk

1 g saffran av bra kvalitet (två paket)

500 g vetemjöl

Saffransdeg:

150 g smör, rumstempererat

150 g strösocker

2 krm salt

350 g vetemjöl

Pensling och topping:

1 ägg

Russin




Gör såhär:

1. Fördeg: Värm upp mjölk och saffran till 37 grader, lös sedan upp jästen i den.

2. Använd degkroken på din köksassistent och blanda 500 g vetemjöl med mjölkblandningen. Kör på låg hastighet i cirka 5 minuter.

3. Täck bunken med plastfolie och låt vila i 15 minuter.

4. Saffransdeg: Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet tills degen släpper kanterna.

5. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.

6. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i bitar, jag vägde upp varje lussekatt till 100 g men det är valfritt.

7. Rulla ihop till lussekatter och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme under bakduk.

8. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

9. Pensling och topping: Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med russin.

10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.

11. Servera med en kopp te eller iskall mjölk.


Hoppas det ska smaka 🌸

Kram C

Gillar

Kommentarer

IsabellePettersson
IsabellePettersson,
Vilken fin blogg du har!! Kika gärna min, jag har en julkalender med julrecept och DIY bl.a.. hoppas du får en fin dag!! <33
nouw.com/isabellepettersson
inthemakingbyc
inthemakingbyc,
Tack snälla 😀 Vad trevligt, det ska jag komma ihåg. Tack detsamma 🌸
nouw.com/inthemakingbyc
KulinariskaPersson
KulinariskaPersson,
Ibland är det enkla mycket godare! Låter som ett bra recept! Ska faktiskt prova detta trots att jag just nu är en gottegris där allt ska drypa av socker och fett mm.. 😃 / Marina
nouw.com/kulinariskapersson
inthemakingbyc
inthemakingbyc,
Visst är det 😁 Ja, de här är riktigt saftiga och goda 👍🏼
nouw.com/inthemakingbyc
KulinariskaPersson
KulinariskaPersson,
Caroline, jag har försökt länka detta recept på min sida och hoppas det är OK med dig? Hoppas det fungerar. 😊 / Marina
nouw.com/kulinariskapersson
inthemakingbyc
inthemakingbyc,
Det fungerade utmärkt, tack snälla och vad roligt att bullarna blev bra 😁 Jag gjorde själv en ny sats i helgen och de blir riktigt saftiga och goda!
nouw.com/inthemakingbyc

Instagram @inthemakingbyc