KÖTTFÄRSPIROGER

Det är första, eller andra, gången jag gör piroger - varför har jag inte gjort det innan? Så gott och så enkelt. Degen ska vi inte prata om, åh den blev helt perfekt. Ibland klappar jag mig själv på axeln när jag vågar att lita på mig själv genom att faktiskt känna och titta på degen för att få den så perfekt som möjligt. Mmm! Jag valde att fylla mina med köttfärs men jag glömde att toppa köttfärsen med riven ost innan jag vek ihop pirogerna 😭 De blev goda i alla fall men så störigt när man glömmer någonting.

Köttfärspiroger (8 stycken):

Deg:

30 g jäst

80 g smör, smält

3 dl mjölk

8 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 nypa strösocker

Riven ost

Fyllning:

300 g quornfärs, alternativ nötfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

100 g morötter, rivna

1/2 paket krossade tomater

1 msk ketchup

Basilika

Cayennepeppar

Chili ancho

Paprika

Svartpeppar

Pensling:

Vatten

Vispgrädde


Gör såhär:

1. Deg: Smält smör och tillsätt mjölk. Det brukar bli ganska så exakt 37 grader, om inte, värm/kyl mjölkblandningen till 37 grader.

2. Smula när jäst och rör till den har löst sig.

3. Blanda alla torra ingredienser.

4. Tillsätt mjölkblandningen och arbeta till en smidigt deg. Jag körde på 1:an i min KitchenAid i cirka 5 minuter.

5. Täck bunken med plast och låt jäsa i 1 timme.

6. Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök.

7. Hetta upp en panna och stek lök, vitlök, morötter och kryddor.

8. Bryn färsen i samma panna.

9. Tillsätt krossade tomater och ketchup - låt köttfärssåsen puttra på svag värme till det är dags att fylla dina piroger.

10. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.

11. Dela degen i 8 delar, a 105 g.

12. Kavla ut varje bit till en tunn rund platta.

13. Lägg cirka 1 dl fyllning i mitten av plattan och toppa med riven ost.

14. Pensla kanterna med vatten och vik in kanterna mot mitten och ”tryck/”vik” så att pirogen sluter sig.

15. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med vispgrädde.

16. Grädda i ugnen i cirka 12 minuter.

17. Låt svalna och servera med en grönsallad.


Hoppas att det ska smaka 🌸

Kram C

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc