undefinedSkor, Guider

Inlägget innehåller annonslänkar för Ellos, Lekmer och Babyland

Bild: @inspirationforpojkar

Även om vintern har svårt att släppa sig sitt grepp är våren här innan vi hinner blinka.

Jag har mer än en gång stått i hallen och insett att våren kommit över en natt, grävt i garderoben efter annat än vinterstövlar och upptäckt att skorna från i höstas blivit för små.

Numera försöker jag vara ute i god tid och framförallt sett till att det finns en sko som passar direkt efter vinterkängan.

I detta inlägget kommer jag dela med mig av mina bästa tips och råd till vårens skogarderob så att även ni känner er redo att möta vårvädrets alla utmaningar i rätt tid och på rätt sätt.

Det är alltid roligare att göra sina köp med bra rabatt.

UPPDATERING 12 augusti 2019:

40% på många av modellerna HÄR

Kod: NOW40


BASEN I VÅRENS SKOGARDEROB

Våren är en årstid som går från kyla till värme ibland bara över en natt för att sedan åter ha sina kyliga och regntunga dagar. Det är också en årstid som bjuder på härlig vårsol och tar oss mot sommaren.

I detta inlägget kommer jag fokusera på funktionella vårskor som behövs för att möta detta skiftande väder.

Jag rekommenderar tre olika typer av skor:

En vattentät eller starkt vattenavvisande känga/sneakers.

Lättare sneakers

Gummistövlar

Med denna basen finns en bra sko direkt efter vinterkängan som kan möta lite kyla samt stå emot väta i gräset och fuktiga sandlådor. Sneakersen är perfekt de torra dagarna och fungerar utmärkt även i takt med ökande värme. Slutligen behövs gummistövlarna för de regniga dagarna. Jag kommer gå närmre in på detaljerna nedan.

Denna bas är fullt tillräcklig.

Utifrån basen kan ni sedan fylla på eventuellt fler skor efter behov och önskemål. Personligen tycker jag det är kul att variera en outfit med skor och har gärna ett antal sneakers, ett par Converse och andra tygskor i tillägg till ovan.

MINA TANKAR OCH RÅD INFÖR KÖPET

Bra skor är A och O.

Våren lockar till utelek och många gånger är barnen fullt upptagna i leken och märker inte hinder som vattenpölar och lera. Ofta visar de inte heller om de blir våta om fötterna eller om skon skaver. Därför är det viktigt att välja rätt sko för ändamålet.

Viktiga egenskaper:

• Vara lätt att ta av och på. Kardborre är ett måste för de mindre barnen. Smidigt för både barn, förskolepersonal och föräldrar.

• Skon ska även vara lätt för foten och inte klumpiga att gå i.

För att undvika ev skav och känna på skon försöker jag alltid använda skorna kortare stunder utanför förskolan. Fördelaktigt att testa de på helgen när man är ute.

Vilka skor ska man då välja och vilka är bra?
Det är en djungel och utbudet är enormt.
Det viktigaste är att skon sitter bra på just ditt barn. Är ni osäker så prova i butik först även om ni skulle beställa på nätet senare.
Ni kommer hitta era favoriter och för mig har det tagit några säsonger innan jag blivit säker på vad som passar mina barn och vädret vi har.

Märken jag själv har provat och gillar är: Superfit, Viking, Kavat, Ecco, Tretorn, Adidas, Nike och Hummel.
Även H&M tycker jag har spottat upp sig och jag använder gärna deras basketkängor vid torrt väder. Det finns även många bra prisvärda alternativ på tex Din Sko och Stadiums egna märke Everest

Nedan följer ett litet urval av allt som finns. Jag har tagit med modeller och märken jag själv har god erfarenhet av.


Låt oss titta närmre på olika alternativ utifrån de tre olika typerna av skor; vattentätt sneakers/känga, lättare sneakers, gummistövlar.

1. Kavat Iggesund // 2. Viking Cascade II GTX med 40% rabatt HÄR // 3. Superfit Strider //

Vattentätt sneakers/känga

Som första sko efter vinterkängan rekommenderar jag en vattentät sneakers eller känga.

Morgnarna är fortfarande lite kyliga, vädret kan vara ostadigt och marken bära spår av regn. En sko som både är vattentät och har förmåga att andas kommer hålla foten både varm och torr.

Det finns flera bra alternativ. Ni ser några av dom ovan. Vilken ni än väljer kommer ni få en sko med utmärkt funktion.

Personligen har jag fått ett par favoriter utifrån det jag själv och barnen gillar hos en sko och längre ner i inlägget kommer jag skriva mer om varje modell.

Jag tycker att en vattentät sneakers eller känga är en sådan användbar sko som håller för mycket att jag sällan använder gummistövlar såvida det inte spöregnar och finns större vattenpölar ute.

En vattentätt sko är bra och funktionell för det mindre barnet oavsett det är sandlådan som hägrar eller det är upptäcksfärd, hopp i gräs och springande i små vattenpölar. Jag upplever den lika användbar långt upp i åldrarna. För vår 11-åring som inte gärna tar på sig gummistövlar i skolan är den perfekt och håller honom varm och torr även dagar då marken när fuktig och regnet hänger tungt i luften.

En bra sko i denna kategorien ska enligt mig vara tillräcklig varm i början av våren samtidigt som den är tillräcklig sval för att barnen inte ska svettas. Skon ska ha andningsförmåga och kunna transportera bort fukt från insidan för att reglera klimatet i skon. Om de andas för lite kommer det förr eller senare bli varmt och blött i skorna. De flesta skor med vattenavvisande och vattentäta egenskaper uppfyller dessa kraven.

Det finns olika typer av vattentäta membran till skor. Gore-Tex är ett.

Jag uppskattar Gore-Tex som är både vattentätt och luftgenomsläppligt.
Gore-Tex-membranet har porer mellan fibrerna som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe och detta hindrar vatten från att tränga igenom. Däremot är porerna tillräckligt stora för att släppa igenom vattenånga.

Ska en välja sneakers eller känga?

Vattentäta skor finns som låga sneakers, mellanhöga och höga modeller.

Alla modeller fungerar utmärkt. Det handlar en del om tycke och smak och vad barnet själv föredrar.

Personligen föredrar jag mellanhöga och höga modeller till hösten. Jag upplever att de högre modellerna är lite mer rejäla och ger mer skydd. De håller längre in i säsongen som ska gå mot vinter. Med en ullstrumpa adderas extra värme och jag använder den vattentäta kängan fram till jag byter ut den mot den fodrade vinterkängan..

På våren föredrar jag sneakers då vi går mot varmare och torra väder och sneakersen håller längre in i denna säsong.. Sneakersen är dessutom aningen smidigare för foten

Ta dock inte detta på för stort allvar. För oss har höstkängan flera gånger fungerat storleksmässigt in på våren och den har fungerat alldeles utmärkt även på våren.

Vilken sko passar yngre respektive äldre barn?

I inlägget kommer jag lyfta olika typer av skor och märken för olika åldrar och skriver ut om skon passar någon ålderkategorie bättre.


Bilder: @inspirationforpojkar

Kavat

Kavats Iggesund har varit vår personliga favorit under flera säsonger. Jag har rekommenderat den till många som i sin tur varit precis lika nöjda med skon som jag.

Kavat Iggesund finns i två utförande. En modell med kardborre hela vägen och modellen Iggesund lace som har kardborre och elastisk snörning. Läs full recension av skon med storlekshjälp HÄR

Iggesund är smal i modellen och något mindre i storlek än våra övriga skor från Kavat. Har ditt barn en rundare fot finns andra modeller och märken som är bra.

Skon är som jag skriver i min recension en utmärkt sko. Efter att min son provat några olika skor och olika märken föredrar han själv Viking numera. Han upplever Kavaten som hårdare och Viking som skönare för just honom.


En lägre variant som är mycket uppskattad är Kavat Halland WP. En utmärkt sko som kanske passar bättre på våren än hösten.


För yngre barn är Kavats Fiskeby en riktig klassiker. Den är inte vattentätt på samma sätt som kängor med tex Gore-tex men är en utmärkt och tålig sko ändå. De är gjorda av utvändigt skalmaterial som är fukt och smutsavstötande vilket gör de tåliga.

Finns i flera färger HÄR

Fiskeby finns i två utförande;en som har foder av ull som oftast lanseras inför hösten och en variant för våren utan foder.

Bilder: @inspirationforpojkar

Viking

De senaste två säsongerna har Viking seglat upp som vår nya favorit bland höst- och vårskor.

Viking har precis lika funktionella skor som Kavat. Fördelen är att jag upplever de lite mer ombonade och mjuka för foten vilket även sonen upplever. Förra våren hade vi både Kavat och Viking och han valde själv alltid Viking framför Kavat.

Jag har köpt modellerna Cascade II Gtx och Odda.

På bilderna ser ni de vi använde förra säsongen.

Cascaden är vattentätt med GORE-TEX. Den finns i en låg och en högre modell.

Odda är en all-round sko som saknar de vattentäta egenskaperna. Men den är lättare och luftigare vilket är perfekt när vädret är varmare. Denna gillar vår son mycket. Den har en sneakers lätthet och bra dämpning samtidigt som det är en tålig sko med mjuk komfort. Jag har redan köpt ännu ett par i större storlek som väntar på varmare väder.

HÄR och HÄR hittas bra priser på höstens modeller av Viking.

HÄR hittar ni vårens nya färger.

Cascaden som är vattentätt kommer vi köra i år igen. Finns i svart med 40% rabatt HÄR.

Tro mig, ni kommer inte bli besviken på denna skon. .

Storlekshjälp hittar ni HÄR

Viking Seim GTX har vår äldste son använt i två säsonger och de är verkligen bra. Jag tycker utbudet av vattentäta sneakers är sämre för de äldre barnen som har över 35 i storlek

Skon är lätt och smidig samtidigt som den är vattentätt. Elastiska skosnöre och kardborre uppskattas fortfarande av honom som 11-åring och de går snabbt och enkelt att ta av och på. Sulan är formpressad och gör skon riktigt skön.

Tyvärr har jag inte hittat modellen nu till våren. Höstens variant finns dock på REA HÄR.

Bild: @inspirationforpojkar

Superfit

Superfit Superfit är också ett väldigt populärt och mycket bra märke. Jag väljer Superfit när det gäller vinterkängor och det är de bästa jag provat. Till vår äldste son köpte jag enbart Superfit oavsett säsong under många år och var alltid lika nöjd. Nyfikenheten på andra märken har gjort att jag inte testat deras höst- och vårskor till vår yngste son än.

I år har jag dock köpt dessa och kommer använda parallellt med Viking. De känns rejäla men ändå lätta för foten. Kanske kommer det bli en ny favorit?

Jag har köpt storlek 30 som jag får till 19,4 cm i innermått med Springyard Kiddo mätsticka..

Gulliver

Gulliver Gulliver är ett annat uppskattat märke som har sin trogna kundkrets.

Modellen på bilden är vattentätt, har elastiska snöre och kardborre.

Bild: adidas.se

Sneakers

När våren kommit på riktigt är sneakers vårt främsta val såvida det inte regnar. En riktigt bra "springesko", som vår 5-åringen säger, som är lätt att både leka och springa i är en viktig sko i garderoben.

Det finns många bra alternativ. Jag letar främst efter en modell som är lätt att ta på och är skön för foten. Barnen har mycket spring i benen och skorna ska sitta bra utan att vara klumpig..

Det finns bra och prisvärda alternativ på exempelvis H&M och Din Sko. Jag brukar dock satsa på modeller från de välkända sportmärkena som Adidas, Nike och Hummel. Jag har god erfarenhet av dom och vet att de passar mina barn.

Jag köper gärna ett par olika sneakers. En del upplever jag mer funktionella och tåliga. Andra använder barnen inte på förskolan utan använder de mer som "finskor".


Adidas Superstar Foundation har jag haft flera säsonger till båda barnen. Detta är vad jag menar är en tåligare sneakers, Eftersom de har gummiförstärkt tå är de ett perfekt alternativ även om marken är lite fuktig. De tål en hel del. Våra ser inte ens använda ut. Jag tycker denna skon passar i alla åldrar och det är även en riktigt bra sko till skolbarn. Den finns tre olika varianter av vitt och svart. I mindre storlekar har modellen kardborre, i större skonsnören.

Vid torrare väder och mer som "finskor" använder både jag och barnen Adidas Campus och Adidas Gazelle.

Det är jättesköna skor som passar lika bra till vardags som till fest. Modellerna är väldigt lika. Skillnaden består främst i färgen på "tungan".

För det yngre barnet är denna skon både snygg och lätt för foten.

Gummistövlar

Vilket barn älskar inte att hoppa i vattenpölar?

Regniga dagar och då marken frestar med inbjudande vattenpölar är gummistövlar ett måste för många..

Vad ska en tänka på när det gäller gummistövlar?

För alla skor gäller att de ska vara stabila och ge ett bra stöd för fot och vrist. För gummistövlar är detta viktigare än någonsin. Oftare är stövlar lite tyngre och klumpigare att gå i och det är viktigt att de sitter bra och ger bra stöd.

Köp inte för stora gummistövlar. Eftersom passformen är rymligare och det inte går att snöra tightare är det viktigt att stöveln är i rätt storlek. 15 mm i växtmån rekommenderas.

Det finns många olika märken. Från dyrare designmärke till gummistövlar i matvaruaffärerna.

Det finns olika tester att läsa och kanske kan ni få några tips HÄR och HÄR.

Själv undviker jag faktiskt gummistövlar såvida det inte är riktigt blött och regnigt.

Främst för att vår lille son i princip alltid springer. Stövlarna begränsar och gör det svårare att leka som han brukar. Vi använder, som jag skrivit tidigare, istället bra vattentätts sneakers/kängor som håller för mycket.

På förskolan står dock alltid ett par gummistövlar. Generellt föredrar jag ofodrade gummistövlar. Jag lägger hellre till en raggsocka i de fodrade stövlarna för extra värme. Tycker detta ger mer valfrihet och dessutom tycker jag barnen lätt blir för varma i fodrade gummistövlar.. Eftersom stöveln inte andas är risken att fötterna blir fuktiga av både regnvatten och svett som sedan kyler foten. För det är bara att inse, även om gummistövlar ska hålla tätt lyckas mina barn ofta bli våta om fötterna ändå.

Jag har själv provat en del märken på gummistövlar genom åren; Tretorn , Kavat , Everest, Bisgaard och Hubble& Duke.

Skulle säga att alla är bra och att det handlar mycket om tycke och smak vad en väljer.

Nedan beskriver jag några av dom närmre.


Tretorn Kuling // Tretorn Gränna // Tretorn Wings Monochrome

Tretorn

Jag har använt tre olika modeller från Tretorn , Kuling, Gränna och Wings Monochrome. Klassiker som håller vad de lovar.

Jag uppfattar framförallt de två första som något tunga framförallt för yngre barn.

Bild: @josefinalinneasvensson

I höstas köpte jag Tretorn Wings Monochrome för första gången. Det är min favorit bland Tretorns varianter.

Stöveln är handgjord i PVC-fritt naturgummi och både känns och ser rejäl ut.

Jag hittade inga bra mått före beställning utan chansade på sonens vanliga storlek.

På kartongen stod mått, ett mått som avser fotens längd. Våra storlek 30 ska passa en fot som är 18 cm lång.

Vid min mätning med Kiddy Springyard (grodan) är storlek 30 - 202 mm

Jag bedömer storleken som rymlig. Jag skulle rekommendera att stöveln är 1,5 cm större än foten. Absolut max 2 cm större i början av säsongen.

Finns på REA HÄR


Modellen Kids Basic Kid har jag inte testat men den ser bra ut. Den är tillverkade i PVC-fritt naturgummi.


Kavat

Kavat har fyra olika modeller av gummistövlar; Gimo, Pöl, Grytgöl och Skur.

Gimo har urtagbart ullfoder och Pöl är varmfodrad. Som jag skrev ovan föredrar jag ofodrade varianter.


Modellen Grytgöl har vi varit väldigt nöjda med. Snygga, lätta att ta av och på samt lätta för foten.

Hittas på REA HÄR

Kavat Skur är en ny modell som lanserades för ett par veckor sedan. Jag ska erkänna att den lockar mig.

Det är en helgjuten stövel illverkad i PVC fritt och återvinningsbart SEBS gummi. Den är tillverkad av delvis förnybara resurser i form av sockerrör.

Den är invändigt fodrad med textil och har en urtagbar och stötdämpande innersula. Tvättbar i maskin 30˚.

Crocs

Crocs Handle it Rain Boot köpte jag förra våren men då blev de för stora.

Ser mycket fram emot att testa Crocs efter att ha hört många lovord..

Stöveln är formgjuten i Croslite™-material vilket gör att stöveln är den lättaste jag hittat på marknaden. Jag tilltalas av lättheten men föredrar egentligen stövlar av naturgummi. Svår avvägning det där.

Stöveln saknar innersulan. Den har istället diskreta knotter för att att göra stöveln greppvänlig för foten.

Den kommer i dubbelstorlekar som 28/29, 29/30, 30/31. Den största storleken återkommer alltså i nästa storlekspar. En märklig indelning enligt mig.

Det är svårt att mäta stövelns innermått då det är svårt att se ner i stöveln. Av de modellerna jag testat är Crocs stövel högst i skaftet.

Med Kiddy Springyard (grodan) får jag storlek 30/31 till 203 mm.

Jag provade att lägga i sulan från stövlarna från Treotorn. Den passade i princip perfekt med ett litet, litet mellanrum fram. Detta gör att jag tror min mätning av stöveln stämmer ganska bra.

Jag uppfattar storleken i 30/31 mer som en storlek 31.

Gillar

Kommentarer

Rebecca
Rebecca,
Dina guider är oslagbara! Tack
Inspobyme
,
Tack snälla du för dina varma ord. nouw.com/inspobyme
Andrea
Andrea,
Åh vilken bra guide! Tack!
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229