TBT: Obduksjon


I november hadde klassen en time med obduksjon som en del av curriculum i Infectology. Det var en ganske syk opplevelse, og det har bare tatt meg et halvt år å skrive om det. En obduksjon for de som ikke vet det, er en undersøkelse av en kropp post-mortem (etter døden) for å finne dødsårsaken og kanskje oppdage sykdommer som ikke var kjent mens personen levde. Det kan også kalles autopsi.

Hvis jeg husker rett, undersøkte patologen en gammel mann (et sted mellom 70 og 80 år) som døde etter et kort sykehusopphold. Kona mente at sykehuset ikke hadde gjort jobben sin, og krevde en forklaring. Da vi åpnet opp (jeg sier vi, men jeg mener patologen), fant vi en tumor i en nyre som var kjent fra før, men også en tumor i hjertet som ikke var kjent fra før. Det var også noe i hovedpulsåren, og noe rart i lungene som jeg ikke husker hva var. Patologen mente at denne tumoren i hjertet mest sannsynlig var en egen tumor, og ikke en metastase fra nyren. Han sa at det var et sjeldent funn, og at det mest sannsynlig var den eneste vi kom til å se i løpet av vår karriere.

Det var... hva skal man si... spesielt å se hvordan patologen systematisk jobbet seg gjennom en menneskekropp. Jobber. Det er jo en jobb. Det var også spesielt å jobbe med et så ferskt objekt, med tanke på de kroppene vi fikk se på Anatomikum de første årene med anatomi. Jeg er takknemlig over at det finnes de som syns dette er interessant nok til å ville bli patologer!

Liker

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229