Q: sommerjobb som medisinstudent?

Det er helt sikkert flere som har spørsmål rundt dette med sommerjobb når man er medisinstudent.
Derfor tenkte jeg at jeg kunne fortelle litt om hva jeg har hørt og opplevd. Kanskje er det nettopp dette du lurer på.


A: Man vil jo gjerne ha sommerjobb på sykehus når man har begynt å studere medisin, uansett om det er for spenningen, lønningen eller erfaringens skyld. Men selv om man er medisinstudent er det ikke dermed sagt at man får jobb på et sykehus med en gang. Det varierer sikkert med avdelingene, men mange avdelinger er avhengig av å ansette folk som allerede har erfaring med pleie, og krever at du har jobbet på sykehjem (eller i andre pleiestillinger) tidligere.

Så mitt første tips til deg som vil bli eller nettopp har blitt medisinstudent er: søk jobb på et sykehjem NÅ! Du taper ingenting på å jobbe en sommer eller to på sykehjem - det er bare bra å ha den erfaringen å bygge videre på. Du lærer om pleieyrket, menneskeverd og deg selv.


Ikke gjør samme feil som meg forresten. Jeg jobbet nattevakter på et sykehjem i to hele sommerferier, og da jeg tok kontakt med sykehus i god tro etter dette, fikk jeg beskjed om at nattevakter ikke var nok. Det var ingen som fortalte meg at det var pleieerfaring fra dagvakt de var ute etter på sykehusene. Det burde jeg kanskje ha skjønt, men ja, det endte med at jeg måtte jobbe på sykehjem en sommer til.Da jeg endelig hadde riktig erfaring til å kunne søke på stillinger på sykehus, fikk jeg jobb på ortopedisk avdeling på Ahus. Jeg trivdes veldig godt med å jobbe på sengepost, for selv om arbeidsoppgavene er mye de samme som på et sykehjem (hjelpe med stell, mat, oppgaver, mobilisere ut av seng etc.) så er det en helt annen stemning på et sykehus. Og da spesielt på en avdeling der pasientene gjerne har vært friske fra før av og blir friske etter et kort opphold på sengeposten. Ortopedi er fint sånn sett.

Så vidt jeg vet er det ingen spesielle krav for å få jobb på sykehus annet enn erfaring med pleie. Så i teorien kan du nok få jobb på sykehus som pleieassistent allerede før du har begynt å studere medisin. Sjansen kan være større om du søker på et mindre sykehus. Jeg vet også at mange studenter har jobbet på psykiatriske avdelinger om sommeren, og der kreves det mest sannsynlig ingen erfaring med pleie fra før. Nå har ikke jeg noen erfaring med det, men så vidt jeg har forstått så er det ikke umulig å søke seg videre til medisinske avdelinger fra psykiatri. Men det kommer nok an på avdelingen og hva den som ansetter krever av erfaring. Er man heldig og søker i en periode hvor sykehuset trenger folk, kan man kanskje komme seg inn uten tidligere pleieerfaring også!

Selv om jeg fikk opplæringsvakter på ortopeden i februar, og hadde noen vakter den våren, måtte jeg fremdeles søke offisielt på stillingene som ble utlyst på nettportalen deres. Men da hadde jeg allerede en fot innafor og det var mer en formalitet fikk jeg inntrykk av. Stillingene het noe sånt som "sykepleier/hjelpepleier/assistent sommervikar". Noen sykehus ansetter medisinstudenter som sykepleiere etter fullført 3. år (og pharmaeksamen bestått), men det har jeg personlig aldri vært borti før. Medisinstudent med lisens blir du ikke før du har fullført 5. året. Om du vil søke på et sykehus men ikke finner den riktige stillingen, kan du jo bare ta kontakt med den som ansetter og spørre hvor du skal søke.

Her er noen generelle tips til jobbsøknad:

  • Finn ut hvor og hvem du må sende søknaden til. Feks. på ortopeden var det seksjonssykepleieren som hadde ansvaret for ansettelser, og da var det direkte til henne man måtte sende mail
  • Det hjelper ofte å møte opp! Gå innom og spør om de trenger folk og hvor du kan sende søknad osv. Da får de et ansikt å feste søknaden til og sjansen er større for at de velger nettopp deg
  • Selv om du må søke via nettportal ville jeg tatt meg en tur på avdelingen, av samme grunn som ovenfor
  • Vis at du er interessert, send heller en mail for mye enn en mail for lite
  • Vær ute i god tid, sender du mail før jul kan du være så heldig å få opplæring i jula/semesterpausen og få med deg noen vakter i påskeferien. Da er også konkurransen mindre.
  • Ikke vær redd for å vise det om det er ting du ikke kan. De forventer ikke at du skal kunne alt, men de forventer at du skal lære fort og at de skal kunne stole på at du kan utføre de oppgavene du blir satt til.
  • Sett opp en ryddig CV! Men ikke finn på ting bare for at den skal se fancy ut, det er flaut.
  • Sørg for å ha referanser - for din første jobb kan du bruke tidligere lærere eller andre voksenpersoner som har noe pent å si om deg. Sørg for å spørre sjefen på sykehjem etc. om de kan være referanse for videre jobbsøk etter endt sommerjobb. De skjønner selvfølgelig at en medisinstudent ønsker å søke jobb på et sykehus, og blir de sure for det så er det ikke deg det er noe galt med.


Håper dette gjør det litt enklere å navigere i sommerjobbverdenen! Jeg tror jeg har fått med det meste her,
men det er bare å spørre om det er noe mer dere lurer på! 💗

  • Q&A

Liker

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229