Q: rent økonomisk

Hvor mye koster det å gå medisin ved Riga? Hjelper Lånekassen deg? Det står 12000 eur pr år man tar på nettsiden deres, blir jo dyrt når man også skal leie bolig. Hvordan klarte du deg gjennom årene ?
håper du skriver et innlegg om dette 😊 det må vel være krevende å være student i utlandet med så høye skoleavgifter.


A:

Takk for spørsmål! Og jeg skjønner godt at det lures. 12.000 euro i året x 6 år er jo en liten formue. Heldigvis stiller Lånekassen opp med lån og stipend som dekker alt du trenger og litt til mens du er student. Vi er heldige sånn sett 😊

I 2012 da jeg begynte på RSU, var det ikke like populært å søke seg hit og skolepengene var betraktelig lavere. Vi har en studiekontrakt på 8.000 euro de første 2 årene og 10.000 de siste 4 årene. Men så vidt jeg vet, står alle igjen med like mye penger etter at man har betalt skolepengene på begynnelsen av semesteret, så Lånekassen gir deg en sum som tilsvarer summen av din studieavgift pluss en konstant sum som du skal leve av. Jeg fant et budsjett jeg satte opp på første semester, så jeg kan vise det som et eksempel:

79.360 kr utbetalt fra Lånekassen

- 30.000 kr avgift

= 49.360 kr igjen å leve for

Utgifter man har i løpet av et semester er husleie (jeg regnet 5000 kr per måned med strøm og vann osv), mat og hygieneartikler som er veldig billig her, og ellers bare kos. Så personlig har jeg aldri hatt noe problem med å leve kun på studielånet mitt. Jeg har allikevel jobbet hver ledige stund jeg har hatt, men de pengene har jeg i stor grad spart eller brukt på ting jeg sikkert kunne klart meg uten. I tillegg har ting blitt bittelitt dyrere her siden jeg flyttet hit og kursen har blitt dårligere, men Lånekassen har skrudd opp støtten tilsvarende.

I begynnelsen er det en del ekstra utgifter man må forberede seg på, som søknadsavgift, engangsavgift (husker ikke hva det var for men det var en del penger), studieavgiften, depositum for leilighet, møbler, sengetøy, fyll til kjøkkenskap osv.

Håper dette svarte på alt du lurte på! Klem fra meg ❤️

  • Q&A

Liker

Kommentarer

JuliaVNMelin
JuliaVNMelin,
Oj,det blir en hel del pengar.nouw.com/juliavnmelin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229