Q: nye opptakskrav for RSU?

A: Hei dere! Jeg har mailet med Head of the International Admission Office for å prøve å få litt klarhet i hva som faktisk er opptakskravene for RSU, og nå har jeg fått svar. I dette innlegget, som ble postet 16. mai 2016, har jeg prøvd å oppsummere søknadsprosessen som du finner på engelsk på denne siden. Jeg vet forresten ikke hvor "nye" disse opplysningene er, men jeg får fortsatt mange spørsmål fra dere om hvilke fag man må ha for å komme inn på RSU og hvilke karakterer osv, så jeg ville sjekke det opp for å være sikker på at jeg svarer riktig. Og nå har jeg gode nyheter! Dette er endringene fra RSU:

  • De kalkulerer ikke lenger et gjennomsnitt av alle realfagene dine, fordi nå er det enkelte fag som teller mer enn andre
  • OBLIGATORISKE FAG ER BIOLOGI, KJEMI OG ENGELSK
  • Du må ha karakteren 4 i de obligatoriske fagene for å kunne søke; det er minimumskriteriet men høyere karakterer øker selvfølgelig sjansen for å komme inn
  • Den siste karakteren veier tyngst, det vil si at hvis du har biologi 1 og biologi 2, er det biologi 2 de ser på
  • Matte og fysikk er valgfrie fag, de er ikke avgjørende på noen måte for å komme inn, men kan trekke deg opp hvis karakterene i de obligatoriske fagene er lave (altså 4)

Når det gjelder anbefalingsbrev, er det viktig at disse er skrevet av en person "in the field of health sciences". Godkjente anbefalingsbrev er skrevet av lærere i biologi, kjemi, matte eller fysikk, mens de fra historie- eller norsklærere ikke teller så mye ("less important when the decisions about the study place are taken" som han skrev). Det er enda bedre hvis du har et anbefalingsbrev fra en lege, sykepleier, ambulansearbeider etc. eller en universitetsprofessor.

Og vet dere hva? Søknadsfristen er ikke før 1. desember!


Et spørsmål jeg ikke fikk svar på var "må man ha fordypning i kjemi, biologi og engelsk?" I 2012 kom jeg inn med BIO1 og engelsk fra førsteklasse, men det er ingen garanti for at dette fortsatt gjelder. Og hvordan kan man få vitnemålet til å se best ut i øynene til RSU? Si at du får 6 i BIO1, men 4 i BIO2, kan man stryke BIO2 og se ut som en 6'elev?

Noe å ta med seg er at man ikke må være god i alt for å klare seg på medisinstudiet. Hvis du er god i biologi og kjemi, men overhode ikke liker fysikk (som meg), så er det kanskje bedre å fokusere 100% av hjernecellene på det som teller, og heller ta matte eller rettslære eller noe helt annet som det tredje fordypningsfaget.


Her er flere linker til sider hvor dere kan lese mer om opptak til RSU:

https://interstudies.no/2016/02/14/riga-med/
http://www.ansa.no/Studier-i-utlandet/For/fag/helsefag-og-medisin/medisin/latvia-medisin/

Lykke til!


  • Q&A

Liker

Kommentarer

Siljestavne
Siljestavne,
Hørtes interessant ut:) nouw.com/siljestavne
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229