Q: mer økonomi


Jeg tenkte at spørsmål om økonomi kan være noe mange lurer på, så her deler jeg svaret på en mail jeg fikk fra en fremtidig medisinstudent for en liten stund siden. Mailen var veldig lang (hehe), men temaet er kort fortalt økonomistyring for utenlandsstudenter og hvilke løsninger som er lure; hvilke banker, bankkort, store summer på kortet til enhver tid, sparing osv. Sparing var for så vidt ikke en del av spørsmålet, men jeg tok det med uansett.


A:

Det er mange muligheter her. I begynnelsen (vi snakker 2012) opprettet jeg en latvisk bankkonto i DNB, fordi jeg trodde det var lettere å betale husleie fra denne kontoen. Det viste seg å bli mer stress enn det hjalp meg, og jeg har i ettertid gått over til å betale husleie via utenlandsbetalingsfunksjonen i min norske nettbank. Det er noen ekstra klikk, og det koster 50 kr per overføring, men for min del blir det lettere i lengden.

Når det gjelder hvilke banker som er billigst å bruke i utlandet så kan jeg bare snakke om det jeg kjenner til, og det er Jernbanebanken som familien min bruker. Det er kanskje et fåtall av dere som leser dette som har tilgang til den banken, men et lett googlesøk vil sikkert svare på hvilke banker som tilbyr gebyrfritt bruk i utlandet.

Et alternativ er Norwegiankortet. Det er helt genialt. Dette er et kredittkort som er helt gebyrfritt i bruk (gjelder ikke uttak), og du samler poeng for hver krone som du kan bruke til å betale flyreiser med. Dette er jo utrolig praktisk, da flytidene til Norwegian ofte passer med skoletider og hjemreisemuligheter. Og om du til nød må reise med SAS en gang, kan du jo betale reisen med Norwegiankortet og få poeng til din neste flyreise. Dette er ikke reklame for Norwegian forresten, bare min ærlige mening. Les mer om kortet her: https://www.banknorwegian.no/Kredittkort/InfoKredittkort.

Som utenlandsstudent får jeg studielånet utbetalt i 2 omganger. Siste utbetaling var på 104.000 kr hvis jeg ikke husker feil, og det er jo ikke akkurat en liten sum å ha på kortet sitt... Derfor har jeg kommet opp med et bankoppsett som fungerer veldig bra for meg:

* Brukskonto (med kort, nettbank og mobilbank)
* Regningskonto
* Sparekonto (høyrente)
* BSU

Når jeg får studielånet inn på brukskontoen, overfører jeg alt over på regningskontoen før jeg skal betale skolepenger. I januar når jeg har betalt skolepengene (ca 50.000 kr), og skoleåret skal begynne, overfører jeg 3-4 tusen kroner tilbake til brukskontoen hver måned (avhengig av hvor mye jeg trenger), mens jeg betaler husleie og sånt rett fra regningskontoen. På denne måten har jeg alltid kontroll på hvor mye/lite som er på brukskortet.

Mot slutten av semesteret/året har jeg gjerne jobbet hver ferie og har en sum igjen som jeg kan overføre på sparekonto. De siste årene har jeg også begynt med BSU (boligsparing for ungdom, litt sent ute altså. For dere som ikke vet hva BSU er, søk det opp! Du kan få opptil 5.000 kr tilbake på skatten hvis du sparer 25.000 kr på BSU-kontoen per år, så det er jo en god deal. Hvis jeg mot all formodning skulle spare opp mer enn 25.000 kr i året, setter jeg disse på sparekontoen som ikke er BSU, og legger dem i potten til neste års BSU-sparing.


Da tror jeg at jeg har fått sagt alt jeg tenkte å si om den saken! Skriv en kommentar om det er noe annet du lurer på, eller send meg en mail hvis du heller ønsker det 😊


  • Q&A

Liker

Kommentarer

JuliaVNMelin
JuliaVNMelin,
Tack för info👌🏼 Så fin du är,ha det fintnouw.com/juliavnmelin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229