Q: Hvordan er søknadsprosessen?


Har du lyst til å bli medisinstudent? Dette er for nettopp deg som har lyst til å studere medisin i Riga, som lurer på hvordan man søker, hva som skal til for å komme inn, etc. Eller for deg som bare er generelt nysgjerrig, det er en del av oss.


A: Som de fleste har fått med seg, studerer jeg medisin i Riga. Universitetet jeg studerer ved heter Riga Stradins University og er ett av to universiteter du kan studere medisin ved i Riga. Det andre heter University of Latvia (eller LU som vi sier), og det vet jeg ikke så mye om for å være ærlig. Det jeg vet er at det er flest nordmenn på RSU, jeg kan telle på én hånd alle norske jeg har møtt som studerer på LU. Jeg visste ikke om LU da jeg søkte, men jeg ville nok ha valgt RSU uansett fordi jeg trenger å høre norsk litt oftere enn når jeg skyper hjem til mamma. Som for ordens skyld var ganske ofte det første året.

Jeg søkte medisin i Latvia i juni 2012, men tidene har forandret seg siden den gang. Jeg sendte søknad i posten via Sonans, og det kan man visst ikke lenger. I dag må man søke gjennom nettsiden til RSU, et system jeg ikke har noe særlig kjennskap til. Men jeg antar at mye er likt som før, så jeg kan jo fortelle litt om hva som trengtes da jeg søkte.

Her er nettsiden til universitetet: http://www.rsu.lv/eng/ > study here > "e-Admission Apply here" nede til venstre, her kan man søke. Du kan også lese mer om medisin i Latvia på ANSA sin nettside her: www.ansa.no


HVA KREVES FOR Å KOMME INN PÅ MEDISIN I RIGA?

Fagkombinasjonen du trenger er:

BIOLOGI 1+2 som kan erstattes med KJEMI 1+2,
FYSIKK 1 som kan erstattes med MATTE R1/S1+S2
Engelsk "det blir lagt vekt på gode engelskkunnskaper"

NB! Endring i opptakskrav, se her: http://nouw.com/ingridnordli/nye-opptakskrav-for-rsu-31850912

Offisielt kreves det generell studiekompetanse med et snitt på 4 i realfag+naturfag og matte fra VG1 for at søknaden din i det hele tatt skal bli vurdert. I realiteten er nok snittet mye høyere, jeg vil gjette på at det har bikket 5 nå som så mange søker seg til utlandet. Flere søker i Riga nå enn noen gang før. Når det gjelder engelsk, snakket jeg med dem på kontoret der i høst, og de sa at man burde ha minst 4 i engelsk fra vgs. Det er noen land som krever at du har hatt engelsk i mer enn ett år på vgs, men det gjelder tydeligvis ikke Latvia.

Ellers er det bare å kjøre på med alle realfag du kan få presset inn i timeplanen, både biologi og kjemi, fysikk 1 og matte. Jo flere fag du har, jo sterkere stiller du.


Selve søknaden

Først fyller du ut informasjon om deg selv, skolegang, familie osv.

Du skal skrive et motivasjonsbrev der du forteller hva slags menneske du er og hvorfor nettopp du skal få studere ved RSU. Her må du bare kjøre på med selvskryt og store fremtidsvisjoner, janteloven gjelder ikke her.

I tillegg må du ha 2 anbefalingsbrev, og da gjerne fra noen som kjenner deg godt. Det viktigste er at du spør noen som kommer til å skrive pent om deg. Jeg fikk anbefalingsbrev av rektor på skolen min og en tidligere lærer som kjenner meg veldig godt.

Du må også levere en medical report som konstaterer at du er frisk. Den inkluderer gjerne synstest, røntgen av lunger (for å sjekke for tuberkulose) og vaksiner mot Difteri og Hepatitt B. Vaksinene tror jeg man kan vente med å ta til man har fått beskjed om at man har kommet inn. Den siste hepatittvaksinen tok jeg langt inne i 2. semester om jeg ikke husker helt feil, så det viktigste er at de vet at du jobber med saken.

Jeg måtte også legge ved 8 passbilder av meg selv, regner med at det er sånn fortsatt, som skolen trenger til diverse studentbevis, busskort osv.


Økonomisk

Det koster litt å søke i de fleste land utenfor Norge. Jeg betalte ca 50 euro.

Skolepengene ligger på 4000 euro per semester de første to årene, og deretter 5000 euro per semester de siste fire årene.


Søknadsfrister

Siste frist for å søke på RSU sine nettsider er 1. juli. Det er enda tid hvis du begynner NÅ! LU har søknadsfrist en gang i mai, så der begynner det å haste litt hvis du ikke har begynt å tenke på det enda. Man kan i verste fall gå første semester på RSU og så bytte til LU eller motsatt, det er noen som gjør det. Søknadsfristen for oppstart er 1. desember!
Den gang da
jeg brått fant ut at jeg skulle søke medisin, søkte jeg kun i Riga. Det var flere grunner til det: 1) sen søknadsfrist, 2) ingen opptaksprøve og 3) magefølelsen. Det var kanskje ikke det lureste. Egentlig var det ganske naivt å tro at jeg skulle komme inn der sånn helt uten videre. Jeg satset alle pengene på en hest som det heter, og heldigvis gikk det bra. Men tidene har forandret seg som sagt og skulle jeg søkt i dag, ville jeg nok søkt i flere land. Polen, Slovakia, kanskje Ungarn. Men jeg liker meg veldig godt i Latvia altså, og kan virkelig anbefale det! 


  • Q&A

Liker

Kommentarer

SusieQ
SusieQ,
Veldig utfyllende prosess virker det som 😊 Flink du er ! 😊 nouw.com/susieq
Iqra
Iqra,
Hei! har også søkt medisin studier i Riga RSU, og lurte på hvor lang tid tok for deg før du fikk svar på at du har fått studieplass?
ingridnordli
ingridnordli,
Hei Iqra, så gøy at du har søkt her! Det tror jeg kommer an på når man søker; noen av de som søker i god tid (og antakeligvis har såpass bra snitt og søknad at de kommer rett inn) vet jeg har fått svar tidlig, mens de som søker nærmere fristen får svar ca likt. Om sommeren er det en måned-3 uker før oppstart, antar det er det samme for januar/februar opptaket. Lykke til! nouw.com/ingridnordli
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229