Q: Hvordan er skoleåret lagt opp?


A:

RSU har oppstart to ganger i året, så du kan velge om du vil begynne om høsten eller om våren. Det er en del forskjeller mellom de to semestrene. Hvis du begynner på studiet i august (som jeg gjorde), vil du komme til å ha state exam i slutten av mai 6 år senere. Det betyr at mens det er fint vær og alle er på stranden, kan det hende du må sitte inne og lese. Du kan selvfølgelig håpe på at sommeren drøyer til juni, eller bare innse nederlaget og bite tennene sammen i 26+.

Starter du i februar, kan det hende du vil føle deg en smule ensom. Det vil det være mange færre nordmenn som starter sammen med deg fordi de fleste søker om sommeren. Det betyr at det sikkert er litt enklere å komme inn på vår-semesteret, men samtidig må du forberede deg på å ikke se så mange av "dine egne" hele tiden. Ikke at det er en dum ting, det kommer helt an på hva man foretrekker.

Personlig mener jeg at å begynne om høsten er mye bedre enn å begynne om våren. Man får en ordentlig start på semesteret med velkomsthelgen i september hvor alle de norske studentene (både medisin og tannlege) deltar på pub crawl og stor middag, contra en mindre middag i februar. I tillegg setter jeg veldig pris på å høre norske stemmer hver dag. Jeg går i en klasse med bare nordmenn og det er jeg så glad for! En annen ting er at state exam så langt har blitt lagt til begynnelsen av januar for vår-kullet slik at juleferien blir spolert, hvilket jeg misliker mer enn å sitte inne og lese når det er fint vær ute. Men som sagt, hver sin smak. 😊En stor fordel med at RSU har opptak to ganger i året, er at man ikke behøver å gå et helt år om igjen om man skulle være så uheldig å måtte repetere noen fag. På RSU regner man hvert semester for seg, og stryker man 3. semester, må man kun repetere 3. semester. Det går også an å ta et friår eller halvår. Så hvis man har repetert et semester og deretter tar et halvt år fri, er man tilbake på "rett kjøl" igjen. Jeg snakker av erfaring når jeg sier at det halvåret kan gjøre mye for motivasjonen.

Så bare for å oppklare: sommerferie er sommerferie uansett. Den foregår om sommeren uansett når på året man starter. Man har alltid to måneder fri om sommeren og ca. to uker juleferie. I tillegg har vi en uke påskeferie og noen helligdager i løpet av året som er fri, blant annet Frigjøringsdagen 18. november, Arbeidernes kampdag 1. mai og enda en frigjøringsdag 4. mai. Om feks. 18. november skulle falle på en lørdag eller søndag, får man fri på fredag eller mandag som kompensasjon for tapt fridag. Latviere elsker fridagene sine. Dessuten kan man være så heldig å få to uker fri i januar-februar skiftet fra 4. året, hvis man er tidlig ferdig med alle eksamener.


Ettersom jeg studerer ved RSU (Riga Stradins University) kan jeg bare si hvordan det fungerer på mitt universitet. Her er hjemmesiden til det andre universitetet i Riga som tilbyr medisin (LU eller University of Latvia), og her er siden for medisinske fakultetet deres.

Håper dette kan være til hjelp for noen! Bare spør om dere lurer på noe mer. 🌸

  • Q&A

Liker

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229