Norske flagg, ingen is

Hurra, det er 17. mai! Det må være den beste dagen i året, altså. Dagen hele Norge gjør omtrent nøyaktig det samme. Champagnefrokoster eller vanlige frokoster. Bunad, kjole eller dress. Og hva har vi gjort for å fortjene dette fantastiske været? DEN FØLELSEN når du går ned i byen for å feire Norges nasjonaldag sammen med resten av Kongsvinger, og bunaden danser i solskinnet. Det sies at byen er så liten at alle kjenner alle, men dét stemmer i hvert fall ikke. Når det virker som alle 18 000 har bestemt seg for å feire 17. mai i Kongsvinger, er det hyggelig at det går an å veksle noen ord med både kjente og ukjente der man står i gata og venter på toget. Det er bare på 17. mai det er lov. Og der var det noen du kjente igjen, bort og hilse. "Så fin du er!" Så møter du kanskje en slektning. "Gratulerer med dagen!" Og se, der kommer toget! Jeg elsker, elsker barnetoget, jenter i bunad, gutter i dress, is, flagg, hipp hipp hurra og Ja, vi elsker. Elsker, elsker det å tenke...Jeg har ikke feiret 17. mai i Norge siden jeg var russ i 2012 faktisk. Hvor lenge er det siden da, 4 år? Derfor var det ekstra stort for meg å få være i hjembyen min nettopp på denne dagen. Tradisjoner er veldig viktig er for meg og dager som denne er noe av det jeg savner mest som utenlandsstudent. Jeg viftet ikke med flagg, og det ble ingen is. Ikke husket jeg siste delen av 3. verset på Ja, vi elsker heller. Men jeg smilte bredere enn jeg har gjort på lenge, med en liten klump i halsen.

17. mai-talen i år ble holdt av tre ungdomsskoleelever. Det var to jenter fra Norge og en gutt fra Afghanistan. Han hadde bodd i Norge i 6 måneder, og der sto han foran et hav av mennesker og snakket med klar røst. På norsk. Veldig flink var han, jeg vet ikke om jeg hadde greid det samme. Jeg lurer på om 17. mai er en tradisjon som har kommet for å bli i hans liv. Det lurte kanskje han også på der han stod. 

I talen sin snakket de om hvorfor vi feirer 17. mai, slik som hører hjemme i en hver 17. mai-tale. Så snakket de om hvor like vi alle er. Så enkelt, men allikevel rørte det ved noe inni her et sted. Det er skrevet så mye om "oss og dem", flyktninger som ikke er fornøyde, naboer til mottak som ikke er fornøyde, politikere som ikke er fornøyde. Jeg kunne også skrevet mange ord, det er ikke sterke meninger det er mangel på her. Men det er kanskje på tide å ta et skritt videre? Ord er så oppbrukt og de hjelper lite. Du og jeg må bestemme oss for hvem vi vil være og hva vi vil bidra med i verden. Et bilde sier mer enn tusen ord, men handling taler sterkere enn dem alle. 
Gratulerer med dagen, alle sammen! Hva roper du hurra for?

Liker

Kommentarer

camillacecilia
camillacecilia,
Så fin bunad og så vakre bilder <3 Gratulerer med dagen som var i går! 😃nouw.com/camillacecilia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229