Da jeg begynte i første semester...

... tok jeg i grunn livet med ro. Jeg kan ikke huske at jeg stresset veldig med noe som helst. Jeg hadde ordnet leilighet så den sto klar når jeg kom ned og jeg slapp å stresse med dét. Det var jo in the middle of nowhere så der fikk jeg fred og ro til å fokusere på skole, kan du si. Men hva er det egentlig å fokusere på de to første ukene av medschool? Etter første uke satt jeg igjen med masse nye inntrykk og tusen tanker, og ble superstressa av å tenke på alt som måtte gjøres før semesteret kunne bli bestått. Det endte med at jeg ikke lærte noe som helst og i mangel på god studieteknikk gikk det som det måtte gå til slutt.

Det er ingen som forventer at du skal henge over bøkene fra dag 1, med unntak av anatomilæreren din kanskje. Universitetet ønsker deg velkommen og forteller deg at du nå har entret det første av de to verste årene i livet ditt. Det har du kanskje også, og hvordan har du lyst til å forberede deg til det? Ved å slite deg ut med stress og sene kvelder? Jeg tror ikke det. Her er hva jeg skulle ønske jeg visste i første semester, som jeg antakeligvis ble fortalt uten å høre etter, og som jeg nå håper du tar til deg:


♥ Ta det med ro! Ikke la deg stresse av a) professorer, b) andre studenter som stresser eller c) foreldre som ringer og lurer på om du har kommet i gang. Pust med magen og forbered deg mentalt på det nest verste året på medschool. Ja, for første året er ingenting sammenliknet med andre året. Men det går bra!


♥ Gjør som professoren din sier. Hvis det står på estudies (eller universum som alle sier nå?) at man ikke trenger labcoat i et fag, men professoren sier at du trenger det - da trenger du det. Hvis det står på estudies at det kun er final test i slutten av semesteret, kan professoren uansett gi deg en prøve hver uke. Professorens ord er lov, og ikke en gang tenk på å klage. Det kommer man ingen vei med.


♥ Du kommer ikke til å faile semesteret om du failer en liten prøve. Eller en colloquium. Eller en eksamen, til og med. Du har så mye tid til å ta igjen det du blir hengende etter med! Du har ubegrenset med forsøk på småprøver, 3 forsøk på colloquium og 2 forsøk på eksamen. ALLE FAILER noe i løpet av studiet. Om ikke annet; livet. Som bringer meg over til...


♥ Du ta deg tid til å leve. Ta en pause av og til! Uavhengig av hva andre forteller deg: du har tid til å gå ut og shake ass på fredag. Om du må lese hele lørdag og søndag for å ta det igjen, gjør det. Dette skal være den beste perioden av livet: studentlivet
🙌 Om du ikke gjør noe gøy innimellom, hvilket studentliv har du å se tilbake på? Se på serier, gå ut og spis, sett av tid til å trene, drikke, spise og sove! Sjelen din vil takke deg. Og det kommer noen perioder hvor du absolutt ikke har tid til disse tingene, så gjør det nå.


​Jeg må le litt av ansitksuttrykket som går igjen på selfier fra første året:

Da de trillet inn et lik ved siden av meg på anatomikum, den falske skallen jeg bestilte på ebay, som virkelig ikke ser falsk ut, og til slutt "morning class with Kaksis", kjemi første semester.


♥ Du trenger ikke mer enn én labcoat selv om de sier at du trenger to. Jeg klarte meg med én, da klarer du deg med én. Og en ting til: lurt å ha med labcoaten hver dag de første par ukene, så unngår du å bli kjefta ned av professoren i et eller annet fag som har personlige meninger om dresscoden.


♥ Sett deg ned tidlig og finn ut hva som kreves i de forskjellige fagene. Kjøp permer og skilleark med en gang, du kommer til å trenge det! Merk deg hvilke fag som kommer til å kreve mest fokus, og fokuser på dem. Lite hint:
history of medicine (in Latvia) er ikke et av dem. Anatomi og mol.bio derimot... Got it?


STUDIETEKNIKK, STUDIETEKNIKK, STUDIETEKNIKK. Det beste noen kunne gjort for meg hadde vært å lære meg hvordan hjernen min lærte best. Nå er det dessverre bare én måte å finne ut av det på: prøve og feile. Sørg for å finne ut av det litt kvikt, så går alt mye lettere. Trenger du fred og ro? Litt bakgrunnsstøy? Bibliotek? Kafé? Bøker? Internett? Fysiske ting å lære fra? Kanskje du vil skaffe deg et skjelett eller en poster med menneskekroppen som motivasjon?

Jeg vet ikke om jeg lærte så mye med disse metodene, men mini og jeg hadde det hvertfall gøy mens vi prøvde! Plastposer fungerer fint som ligamenter, og pennen skal kanskje illustrere canalis inguinalis?


Bare slapp av, du har ikke ødelagt auditoriet. Bordene var sånn da jeg begynte her også.


En annen ting er lectures. Jeg begynte med å gå på alle lectures, og fant etter hvert ut hva som var verdt å få med seg og når jeg kunne bli hjemme og sove. Det er ikke så mye vits i å gå på lectures for å sove. Det er derimot viktig å huske på at noen lectures er mandatory- obligatoriske, og konsekvensene for å ikke gå kan være verre enn å møte opp, skrive seg på lista og sove seg gjennom det. Et annet alternativ er å bytte på å gå på de kjedelige, obligatoriske lecturesa og fake signaturer på lista. Men dette blir fort oppdaget når det er 15 studenter i salen og 90 navn på lista... Så ikke gjør det.


Gode tider! Koselig å mimre litt for seg selv, men håper det kan være til hjelp for flere også. Jeg passer på å skrive fra meg denne uka, for neste tirsdag begynner vi for fullt med ob.gyn. Et siste råd: ta kontakt med noen og spør om det er noe du lurer på! Ingen spørsmål er dumme, og jeg er sikker på at alle som har kommet seg gjennom første semester/første året husker hvordan de følte det, og hjelper til med glede. 

Liker

Kommentarer

nettothoughts
nettothoughts,
Hahah, herlig lesing. "men dette blir fort oppdaget når det er 15 studenter i salen og 90 navn på lista.. så ikke gjør det" - høres ut som morgenmøte på folkehøgskolen min dette! Haha 😃nouw.com/nettothoughts
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229