Runkesten i Rumskulla

Hvis du engang er i Sverige og i Småland må du stikke til skogs i Rumskulla i Vimmerby kommune og ta en titt på denne spesielle steinen.

I sommer 2019 etter en tur på Katthult stoppet vi på en sidevei og fulgte noen merker inn i skogen hvor vi etter en stund fant denne steinen.


Lengden er på ti meter og høyden er på fem meter. Og ved enkel muskelkraft kan denne gynge.

På grunn av bevegelser i isen under istiden kom det løs store steiner som isen tok med seg. Under smeltingen sank steinen ned i bakken. Denne havnet på sin spisse side på en steinflate på en ustabil måte. Og sånn står den ennå!

Sånn som dette er kjempeartig og interessant å finne, det er liksom ikke noe alle er ute etter å se på, men jeg ser gjerne på ting litt utenom det vanlige. Rumskulla-eiken er også noe jeg tar en tur og ser på, kanskje til neste år?

Ved dette skjønner dere også vel at runke på svensk ikke er det samme på norsk. Det må jeg ærlig innrømme at jeg har reagert litt på, men når runke betyr å gynge så skjønner jeg navnet.

#sverige #småland #rumskulla #runkesten #istiden #historie #vimmerby

Liker

Kommentarer

theresebraathen
theresebraathen,

Så morsomt, liker sånne morsomme ting! Håper man kan reise over grensen igjen til neste år så man kan ta turen å få sett litt mer : )

nouw.com/theresebraathen
Ingridmvsliv
Ingridmvsliv,