En Podcast om Astrid Lindgren

Astrid Lindgren har vært siden jeg var liten og er fortsatt en av mine favoritt forfattere. Og da er jeg jo også nysgjerrig på livet hennes før hun ble en kjent forfatter. Og hennes liv var virkelig ikke enkelt.

Hun ble født og oppvokst i en småstad i Sverige, Vimmerby i Småland i 1907. Hennes barndom var full av lek. Men hun ble mor veldig tidlig, som 18-åring med sjefen sin i Vimmerby tidning og på den tiden var det en stor skam i en kristen familie med en unge utenfor ekteskap. Så hun dro til Stockholm før andre fikk fikk vite hva som hadde skjedd. Da sier det jo seg selv at videre var det mye redsel og bekymringer for liv og helse for mor og barn, men det hele ordnet seg til slutt.

Folk flest husker hun som forfatter for kjente historier om Pippi, Emil, Madicken, Karlsson på taket, osv osv osv. Men veldig få tenker på livet før hun skrev disse bøkene. Hvorfor ble historiene sånn som hun skrev dem? Er det selvopplevd? Er det noe i det hun skriver, noe barn ikke skjønner før de er voksne nok til å sette seg inn i historiene og lese mellom linjene.

Pippi ble til av hennes datter som var syk og trengte å fortelles for. Men en dag forstuet Astrid foten og ble sengeliggende. Da skrev hun ned de historiene om Pippi som hun hadde fortalt datteren. Det første manuset ble gitt datteren i bursdagsgave. Men hun prøvde også å gi det ut som bok, noe som ikke var så lett. Når det ble godkjent var folk i mot Pippi pga hennes væremåte og levemåte. I Emil historiene har faren til Astrid litt bakgrunn. Madicken er oppkalt etter Astrids bestevenninne. Ta en titt på hva historiene egentlig forteller. Kanskje du selv kan kjenne deg igjen? Eller er og blir det en barnebok som kun forblir det uten noe mer? Pippi er og blir min store helt!

Dette er en av grunnene til at jeg liker biografier. Og jeg er veldig glad i Astrid Lindgren, hennes bøker og hennes småstad Vimmerby. Lengter så innmari dit at det svir! Og en drøm jeg har er å besøke leiligheten hennes i Stockholm og Junibacken.

Podcasten heter Astrid- et liv og ligger på Spotify.

Bildene er tatt på mine turer til Vimmerby.

#podcast #podcasts #podcaster #poddtips #astridlindgren #pippilångstrump #biography #biografi #nouwseptemberchallenge

Liker

Kommentarer