Aulstad, 4.8.20

I 1875 flyttet Bjørnstjerne Bjørnson inn på Aulestad med kone og fire barn. Han bodde der til sin død i 1910 og hans kone til 1934, og i 1935 ble stedet åpnet for publikum.

Vi kom ikke inn i huset på omvisning denne sommeren pga coronamøkka, men vi fikk gå hvor vi ville utenfor huset, på vetandaen, se inn i i noen av vinduene, og det var noen utstillinger i husene rundt. Så det var nok å se uansett. Omvisning må vi bare komme tilbake til ved en annen anledning.

Det volder litt rabalder.

På låven har de en utstilling om Bjørnstjernes liv og litteratur. Utstillingen viser hans liv og personlighet. Der har de stilt ut hans Nobelmedalje han vant i litteratur i 1903, smykker, konas brudesko, reiseveske, smykker og en nattlue blandt annet. Det var veldig interessant å se alt sammen. Jeg har bare sett bilder av han og lest litt, men ved å se alt dette så blir det et sterkt møte med han privat og det er veldig stort!

Bjørnstjerne Bjørnson

Bjørnstjerne ble født 8. Desember 1832 i Kvikne. Han døde 26. April 1910 i Paris.

Han skrev romaner, fortellinger, dikt, historiske skuespill og dramatikk. Han skrev også Norges nasjonalsang og hans fetter Rikard Nordraak komponerte melodien.

I 1903 vant han Nobelprisen i litteratur.

Han var også teatersjef i Bergen og i Oslo.

Han bodde også andre steder enn på Aulestad. Han bodde på Nesset i Romsdalen, Molde, den tids Oslo som het Kristiania og Kvikne i Østerdalen.

Hagen

Jeg la merke til at vi ikke hadde vært så mye i hagen, men her er uansett noen bilder vi tok. Bjørnson var opptatt av hagen og at det skulle pyntes opp overalt.

Vi må helt klart tilbake hit. Det var så utrolig flott der, flott utsikt og stedet ga inspirasjon.

#aulestad #lillehammer #gausdal #follebu #bjørnstjernebjørnson #turist #turister #turistiegetland #turistnæring #sommerferie #sommerferie2020 #innlandet

Liker

Kommentarer