Aulestad og Bjerkebæk, Lillehammer 4.8.20

I går kom vi oss til Lillehammer. Vi var på veien før klokka 8 og framme på første sted rundt 10.45. Stedet var Aulestad hvor dikter Bjørnstjerne Bjørnson bodde. Det blir et eget innlegg om alt vi så senere.

Omvisning i hjemmet var stengt for i år pga coronamøkka, men det vi fikk se var utrolig flott! Vi fikk gå på verandaen rundt huset hvor han selv hadde gått og sittet i sin tid, vi fikk se inn i noen vinduer i det flotte hjemmet og nyte utsikten han selv har nytet. Utrolig stort! I vognhuset sto to vogner han har brukt og på låven var det en utstilling med private gjenstander som nattlue, brudesko og nobelprisen han fikk i litteratur i 1903. Utrolig stort å se!

Etter det dro vi videre til sentrum av Lillehammer og til Bjerkebæk som var Sigrid Undsets hjem. Der var det litt mindre å se, men det var et utrolig flott sted det også. Eget innlegg om dette stedet senere også.

Det vi fikk se her var utstillingen om hennes nobelpris i litteratur, og en utstilling om hennes reiser. Ute fikk vi se hagen hun selv har designet. Var ikke like mye å se her, men like flott var det likevel. Corona har satt sine spor på opplevelser dette året, så vi håper på nye turer og mer åpne steder neste år!

Etter besøket dro vi for å spise lunsj som ble mer en middag. Et smørbrød med kylling og salat, synd jeg ikke tok bilde av det for det var utrolig lekkert!

Etter lunsj dro vi til kirkegården over veien for cafeen. Måtte jo på gravsafari også! Men jeg skulle gjort mer research for da hadde vi spart oss den turen innom der. Vi skulle finne graven til Sigrid Undset, og vi trodde hun lå der da det var i nærheten av hjemmet hennes, men neida! Vi måtte kjøre ganske langt unna til en bygd hvor hun lå ved Mesnali kirke. Ikke vet jeg hvorfor hun lå der, ganske anonym, men det er noe jeg ikke har noe med. Men på mine gravsafarier har jeg reagert på hvorfor noen ikke har noe litt finere enn det de har av plasser og stener/kors..

Gravbesøket tok ikke lang tid, vi fant det fort når vi fant fram til kirken. Og det var fler som ville besøke, men de holdt seg på avstand mens vi var der. Så var vi på hjemveien og var hjemme rundt kvart på åtte. En utrolig flott tur med mye opplevelser! Jeg drar gjerne tilbake til begge stedene.

Som sagt så kommer egne innlegg om stedene etterhvert som jeg får tid til å lage det.

#sommerferie #sommerferie2020 #lillehammer #aulestad #bjørnstjernebjørnson #follebu #bjerkebæk #sigridundset #turist #turister #turistiegetland #gausdal

Liker

Kommentarer