Astrid Lindgren, 113 år 14.11.20

Astrid har vært viktig for meg siden veldig tidlig barndom. Jeg har hørt på Pippi historier på kassett, sett filmer på VHS, og jeg storkoser meg med alle de historiene ennå! Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget er mine to store favoritter, men så kommer alle de andre historiene hennes like bak.

Jeg har vært heldig og fått besøkt barndomshjemmet hennes, Astrid Lindgrens Näs har mye å se. Omvisning i barndomshjemmet, en stor hage med mye å oppleve, inne har de en utstilling med hennes historie fra barn til død. Virkelig verdt et besøk!

Jeg har besøkt Bullerbyn, hvor Bakkebygrenda filmene ble spilt inn. I det midterste huset vokste faren til Astrid opp, og gikk derfra og til Pelarne eller inn til Vimmerby, det er et godt stykke å kjøre idag, så tenk å måtte gå?

Jeg har vært i Pelarne kirke hvor Astrids foreldre giftet seg 30. Juni 1905.

Jeg har vært på Katthult hvor Emil filmene ble innspilt, men bare ute-scenene. Inne-scenene ble spilt inn på en folkehøgskole i Mariannelund. Der besøkte jeg Alfreds hus, hilste på dyra, og bare tatt inn alle minner. Utrolig stort å oppleve en tur dit.

Jeg har vært i Mariannelund, hvor det er et nytt filmmuseum om hennes filmer. Utrolig bra, fint og koselig. Mye å se på, høre på og spill du kan prøve, hvor du kan bli heist opp i flaggstanga eller knuse suppebollen. Det er utstilt ekte kostymer fra Pippi Langstrømpe og Brødrene Løvehjerte bl.a. som du kan se lenger ned på slutten av innlegget.

Jeg rakk også å besøke det gamle filmmuseet i 2015 hvor det var mye utstilt fra Emil filmene som du ser under.

Besøkt selve Vimmerby, hvor hun vokste opp, sett skolen hun gikk på, sett hennes venninnes hus, gått i hennes fotspor og sett hvor hun jobbet for Vimmerby Tidning, sett hus og gater som ble brukt i flere filmer.

Og det som alltid gjør turen fin er en tur på Vimmerby kirkegård, hvor Astrid ligger med sin familie. Legge blomster, sitte og mimre og tenke. Her ligger også inspirasjonen til Brødrene Løvehjerte og Madicken.

For å ikke glemme Astrid Lindgrens Värld. Der kan du besøke Lottas hus fra filmene som ble spilt inn der, Tant Bergs hjem, hvor det er lyder fra filmene, du kan se forestillinger, leke, og bare kose deg og være med i hennes historier. Shoppe minner og mye mer.

Når jeg skriver alt dette kjenner jeg på et stort savn. Jeg kom meg aldri på noen av disse stedene i år. Jeg savner virkelig denne lille småstaden i Småland. Et sted det virkelig ikke skjer så mye etter stengetid. Men jeg ønsker meg et feriested der, oppleve mer av Vimmerby, det er mye mer jeg enda ikke har sett som jeg vil se.

Takk for alt du har skapt, Astrid. Du betyr fortsatt veldig mye for meg og mange andre! Satser stort på et besøk til sommeren neste år!

Bilder fra nye Filmbyn

#vimmerby #småland #pelarnekyrka #katthult #kalmar #kalmarsommar #bullerbyn #mariannelund #astridlindgren #forfatter #astridlindgrensvärld #sommerminner #sverige #savn #minner #minnerforlivet #minnen #filmbynsmåland

  • Minner

Liker

Kommentarer

VeraLynn
VeraLynn,

Det var Tjorven og Saltkråkan som ble mitt første møte med Astrid’s verden, og siden jeg så ut som Tjorven ble hun fort min favoritt. Etter det var det Pippi. Jeg har fortsatt bøkene jeg fikk som barn. Jeg har alltid ønsket å komme til Astrid sin verden å besøke stedene, men foreløpig har jeg det tilgode. Vi får se når det igjen blir trygt å reise om det kan bli en tur 😊

nouw.com/veralynn
Ingridmvsliv
Ingridmvsliv,

Du bør ta en tur, er så utrolig flott alt sammen!! Men bare for å nevne: Det skulle være mange bilder i dette innlegget, men det ble visst ikke med og jeg aner ikke hvorfor..

nouw.com/ingridmvsliv