Hej alla!

Idag är den sista "riktiga" dagen av vårt spring break i Noblesville, sista lovet innan sommarlovet. I måndags var det 8 månader sen jag kom hit, jag kan verkligen inte smälta hur snabbt det här året har gått. Vi har 8 skolveckor kvar tror jag och sen på sommarlovet ska jag på en West Coast trip i juni med Rotary i två veckor som jag verkligen ser fram emot. I slutet av juni och början av juli ska vi åka med värdfamiljen till Hilton Head Island, SC i några dagar, vilket betyder att jag kommer att spendera både min födelsedag (2 juli) och USAs Independence (4 juli) day på stranden i South Carolina vilket ska bil hur kul som helst!

Under lovet har jag träffat vänner och sovit till 10 nästan varje dag, vilket är hur skönt som helst, jag är inte ett jättestort fan av att behöva gå upp 06 varje morgon (surprisingly). Vi har även varit i Cincinnati, Ohio med värdfamiljen, vilket var helt underbart. Vi bodde hos min värdpappas föräldrar som bor bara några minuter från downtown. Cincinnati är en jättevacker stad och det finns väldigt mycket att göra där, och bäst av allt: det finns ett IKEA!! Det kanske låter lite konstigt att jag var så sjukt taggad på att åka till IKEA, men det är verkligen så nära Sverige man kan komma här, det är inte att jag har extrem hemlängtan eller någonting, men det var väldigt kul att få äta Swedish Meatballs och saltlakrits igen. När vi var här gick vi även på en baseballmatch, vilket var jättekul (även fast jag inte riktigt förstod alla regler). Vad jag förstod så var det den första matchen för Cincinnati Reds (deras lag heter Reds), vilket betydde att det var en ganska stor deal för alla i staden. Själva matchen kallades för Opening Day och när vi gick runt i staden var alla klädda i rött och de hade en stor Opening Day Parade som vi gick och såg på. Även fast jag inte förstod så mycket var matchen jättekul och jag fick en gratis tröja för att jag var från Sverige (helt seriöst). En annan sak som var ganska cool med matchen var att vi var med på tv!! Alltså, vi var kanske bara där några sekunder men det var fortfarande ganska kul!

(Bilder från Ohio, längst ner till mitten är utsikten från min värdpappas föräldrars balkong, längst ner till vänster är jag och min värdsyster på tv om ni kan hitta oss)

Vi har också varit och hälsat på min värdmammas föräldrar i Norra Indiana, vilket också var kul! De hade höns och kalkoner i deras backyard vilket var väldigt coolt, men jag höll ett ganska långt avstånd eftersom kalkonerna var hur läskiga som helst (de var jättestora).

En annan rolig sak som händer snart är prom, som händer 22 April. Vår prom i Noblesville är ganska tidig jämfört med skolorna runt oss, men jag är jättetaggad på att gå! Prom är en skoldans för the upperclassmen, dvs Juniors och Seniors, ibland bara seniors och det är en jättestor tradition här i USA. Jag köpte en klänning när vi var i Cincinnati men jag har ingen speciellt bra bild så det får vänta.

Vi hörs!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej alla! Det var ett tag sedan jag senast uppdaterade, som vanligt har jag varit väldigt upptagen med både skolan och Rotaryevents. Till exempel så var jag på ett läger förra helgen som heter RYLA, Rotary Youth Leadership Awards. Just nu har jag inte riktigt tid att skriva ett långt inlägg så jag tänkte att jag skulle kunna lägga upp lite bilder istället!

Likes

Comments

Hej alla! Sen det senaste inlägget här det hänt väldigt mycket här i Indiana. Idag har jag bott i den nya familjen i lite mer än tre veckor och det känns jättebra! (Om ni vill veta min nya adress kan ni skriva till mig så ger jag den till er!(...så ni kan skicka svenskt lösgodis till mig...(please))). Det här även varit en sjukt händelserik tid nu runt jul och nyår, bland annat så har jag fått fira jul fyra gånger, två gånger med min nya värdfamlij, en gång med min första värdfamilj och även med några av mina vänner här.

Julen i USA är väldigt annorlunda än i Sverige, det som kändes konstigast var nog att inte vara med min riktiga familj under julen, men det var även småsaker som att inte kunna kolla på Kalle ankas jul klockan tre eller at det fortfarande var ljust utomhus när vi firade. Min nya värdfamilj överraskade mig dock med att göra dopp i grytan (vilket är en jultradition i vår familj i Sverige), jag gjorde också knäck några dagar innan, men det var inte så mycket kvar till julen eftersom min värdfamilj tyckte att det var så gott. I USA firar man även jul den 25e och inte den 24e som vi gör i Sverige, vilket kändes lite konstigt, speciellt när jag såg bilder på alla i Sverige som firade jul. Att fira jul här i USA var en jätterolig upplevelse och jag känner redan nu hur mycket jag kommer att sakna allt här när jag åker hem.

Bilden högst upp till vänster är en bild på vår julgran, och den under är en bild på en bild vi tog med min polaroidkamera på mig och mina värdsystrar på Christmas eve efter vi kommit hem från kyrkan. Bilden i mitten är jag och mina värdsystrar med våra matchande pyjamasar som vi fick i julklapp. Min värdfamilj lagade även svensk julskinka, vilket var jättegott, och det smakade verkligen nästan precis som den vi har hemma! Bilden nere till höger är en bild från Christmas day efter vi öppnat presenter tillsammans med min värdpappas familj.

Den "riktiga" julen firade vi med min värdpappas släkt, och sedan firade vi med min värdmammas på New years day (första Januari). När vi firade med min värdmammas släkt var vi mer än 30 personer här, varav minst 10 var barn under 8 år, i vårt hus och det var minst sagt väldigt kaotiskt, men fortfarande jättekul! New years eve spenderade vi med några av mina värdsystrars kompisar, det var också väldigt roligt, och så kollade vi såklart på times square's ball drop på tv.

Bilden till vänster såg jag på en Facebookgrupp för utbytesstudenter och det är väldigt lätt för alla oss utbytesstudenter att relatera till den bilden när vi firar jul med våra värdfamiljer. Bilden i mitten och till höger är från när vi tog photos with Santa, vilket min värdfamilj gör varje år. Kvalitén är väldigt dålig på bilden till höger eftersom det är ett foto på en av bilderna.

På Tisdag börjar skolan igen och det ska bli ganska skönt att komma tillbaka i rutin igen, speciellt eftersom jag bytt några av mina klasser som jag inte tyckte om så mycket. Det kommer dock bli jättejobbigt att gå upp tidigt igen med tanke på att skolan börjar 07.35. Jag planerar nästan på att gå och lägga mig runt klockan 8 dagen innan bara så att jag kan ta igen lite av den sömn som vi missat under lovet (eftersom jag och mina värdsystrar är uppe jättesent varje kväll så vi kan kolla på masterchef när mina värdföräldrar gått och lagt sig, alltså seriöst, vi har blivit helt beroende av det programmet).

Vi hörs!

Likes

Comments

Hej alla! Det var ett tag sen nu men desenaste månaderna har varit väldigt händelserika och stressiga. Istället föratt skriva i allt i en lång text tänkte jag bara skriva lite om de fyraviktigaste sakerna som hänt.

Thanksgiving and Black Friday

Thanksgiving är en jättestor tradition här i USA ochjag hade turen att få fira två Thanksgivings, en med min värdfamilj och en medmin kompis familj. Helt ärligt så var vår Thanksgiving mest fylldmed en massa jättegod mat i sällskap av släkt, det vill säga en massa personersom jag inte kännde när jag firade den med min kompis. Dagen efter Thanksgivingär Black Friday vilket är då alla affärer har en massa reor. Black Friday skaegentligen börja på fredagen men nu på senare år har affärerna börjat öppna dörrarnaredan på torsdag så efter vi firat Thanksgiving åkte vi på kvällen/natten ochshoppade. Det var sjukt mycket personer som var ute och handlade så i en avaffärerna stod vi i kö i över en timmme!

Indiana trip

Veckan efter Thanksgicing åkte vi på en Indiana tripmed utbytesstudenterna från distriktet. Det var jättekul att få träffa allaigen och vi hade så mycket att göra. En av de coolaste sakerna vi fick göra varatt åka till stället där de tecknar katten gustav (Garfield), där jag fickhålla i en riktig Emmy (priset). Vi åkte även till Purdue, vilket är ettuniversitet i norra Indiana där ungefär 40 000 studenter går. Den sista dagenåkte vi till Indy 500 museet, vilket är ett museum för Indianapolis 500, vilketär ett världsstort race som inträffar i Indianapolis varje år.

New host family

Förra fredagen så flyttade jag från min första värdfamlj till min andra, vilket känndes lite konstigt, men efter att ha bott här i det nya huset ett litet tag känns det lite bättre. I min nya värdfamilj har jag två värdsystrar, en av dem är en senior på high school och den andra är en sophmore. Det är väldigt kul och annorlunda att helt plötsligt ha systrar i min ålder, men hittills har vi harft jättekul! Vi har även två jättestora hundar som tycker om att dregla på ens kläder, men man kommer över det på två sekunder för de är så söta och underbara. Jag kan skriva mer om min nuvarande värdfamlij sen, men antagligen i ett annat inlägg.

Finals week

Finals week är basically en vecka full medprov, vilket är lika hemskt som det låter som. Helt ärligt är det ungefär envecka fylld med kaffe, plugg och sömnlöshet. Men nu när det är över har viäntligen jullov och det är jul om några dagar så det ska bli jättekul!

Vi hörs!

Likes

Comments

Jag älskar att jag skrev i det förra inlägget att jag antagligen skulle ha tid att uppdatera bloggen mer, vilket uppenbarligen inte var sant. Under tiden jag inte bloggat har det hänt mycket här i Indiana, först och främst har det börjat bli mycket kallare än innan, ända tills förra veckan var det fortfarande runt 15-25 grader här men det har börjat ändras nu. Skolan är som vanligt, men eftersom att cross country runnig säsongen är slut så har jag börjat på indoor track (även fast jag fortfarande inte alls är bra på att springa(helt värdelös om man ska vara ärlig, men det gör mig inte så mycket!))

Anyways, jag tänkte tillägna det här inlägget till att skriva lite om vad jag gjorde på höstlovet, vilket varade i två veckor men ändå kändes alldeles för kort. Här är några av sakerna som jag har gjort!

1. En av dagarna så åkte jag och några vänner för att shoppa, främst på två affärer, JCpenney och ULTA. De här två affärerna finns i samma outdoor mall, egentligen ligger de faktiskt mittemot varandra med bara en parkeringsplats emellan. Först åkte vi till ULTA, vilket är pretty much a makeup store och när vi var klara där och skulle till JCpenney (vilket alltså fanns på andra sidan parkeringsplatsen), så pratade vi lite om vi skulle gå dit eller inte, sedan sa vi bara "nah, let's be lazy Americans" och så gick vi in i bilen och körde dit. Vi körde alltså från ena sidan av parkeringsplatsen till den andra. Mitt miljömedvetna inre dog lite, men det var ganska kul! En annan sak som jag fick reda på den dagen var att personer som har jeepar (bilarna) här har ett secret community; ungefär som att när man är ute och går med hunden och vinkar till andra personer som är ute med sin hund, gör personer som kör en jeep likadant när de är ute och kör. Jag kanske redan har skrivit det här, men personer som kör jeeps vinkar alltid till andra jeeps när de ser dem.Men det är inte allt, jag fick även reda på att jeeps ofta parkerar bredvid varandra, vilket egentligen är typ hur gulligt som helst. Min kompis Kelly, som kör en jeep (en gul jeep!!!) berättade att om hon parkerar och är borta ett tag så kan hon komma tillbaka och upptäcka att flera andra jeeps har parkerat runt henne. I don't know about you guys, men alltså det är ju hur kul som helst.

2. Jag har varit på en pumpkin patch!! Jag och min kompis Becca åkte dit under lovet, och för att sammanfatta hela dagen i en mening så är det nog "me, Becca, and about 100 five year olds". Alltså, det var mest väldigt små barn där, men det var ändå superkul! En pumpkin patch är lite som när man åker till Ulva Kvarn för att plocka jordgubbar, fast att istället för några liter jordgubbar, så åker man hem med en pumpa (eller fler). Efter det åkte vi hem och karvade dem. Eftersom jag är väldigt ekonomimedveten (A.K.A. snål) så valde jag en ganska liten pumpa, men slutresultatet blev jätteroligt ändå!

(här är en bild på på Kelly, när hon parkerade bredvid en annan Jeep, och ja, jag är fullt medveten om att meningen inte är så rätt grammatiskt. Jag tänkte att ni kanske även ville se min extremt charmiga pumpa, min avsikt var att försöka göra den så känslokall som möjligt, vilket jag tyckte fungerade ganska bra. Jag har dock fått stå ut med att väldigt många personer har frågat mig "Anna...Have you ever carved a pumpkin before??)

3. Jag och min värdfamilj åkte till en nationalpark som heter Turkey Run, vilket var helt underbart! Jag måste erkänna att en av de sakerna som jag faktiskt har börjat sakna lite är att vara så lättillgänglig till natur som vi är i Sverige. Det är någonting som jag förut har tagit alldeles för givet, det var iallafall skönt att få spendera en hel dag med att bara hike in the nature.

4. Jag spenderade två dagar tillsammans med presidenten från Rotaryklubben, Marian. Vi gjorde en massa roliga saker, bland annat så åkte vi till downtown Indianapolis och gick på museum, shoppade efter en vinterjacka, åt brownies, gick på restaurang, you name it. Jag lärde mig även att det är sjukt gott att äta scrambled eggs med salsa, även fast det låter lite konstigt. Vi var även ute och gick, eftersom hennes neighbourhood är lite lättare åtkomligt till ställen att gå på.

(den första bilden är från när jag och Marian var ute och gick eftersom jag behövde ta en obligatorisk bild på ett majsfält, vi bor ju trotts allt i Indiana. De två senare bilderna är från Turkey Run)

5. Det här var tekniskt sett inte på höstlovet, utan efter, men jag har firat Halloween här! Halloween i USA är verkligen någonting helt annorlunda från det jag har gjort innan. Folk kan börja dekorera sina hus i flera veckor innan, och vissa går verkligen all in. Eftersom jag bara är här ett år, och eftersom jag har hört att trick or treating är jättestort här, så fick jag några av mina vänner att gå trick och treating med mig. Att gå trick and treating kändes lite som att gå runt och sno godis från folk eftersom vi egentligen var lite för gamla, men det blev mer okej när vi hade en lillasyster med oss! Ännu värre kändes det när det såg ut som att jag inte ens hade en costume på mig, vilket jag faktiskt hade, den var bara väldigt svårförstådd. Min idé var att gå som en Swedish Fish (det finns ett godis här som heter så), men jag tänkte inte på förrän två dagar innan Halloween att det antagligen inte alls var lätt att få tag i en Swedish Fish costume. Min nödlösning var då att köpa en jättebillig, svart tröja från Walmart (älska Walmart) och sedan att måla en fisk, och skriva FISK under, det vill säga, en Swedish fish. Alltså så behövde jag då förklara för alla vad det betydde, eftersom det inte direkt är en självklarhet att folk vet ordet för "fish" på svenska här. Det är även helt sjukt hur mycket godis man faktiskt får här, vissa hus delade ut flerpack med snickers till exempel, tänk om någon skulle göra det i Sverige. Och till skillnad från Sverige var det helt fullpackat med barn på gatorna. Det var i alla fall en grym kväll även fast folk inte fattade min costume (vilket egentligen inte störde mig alls så mycket)

(kan ni se hur mycket barn det faktiskt var?? Ni kan även se min Swedish Fish costume på den första bilden om ni kollar tillräckligt nära och har väldigt bra ögon)

6. Andra saker som jag har gjort är att: bunkra upp inför zombie apokalypsen (egentligen köpa julmat till the poor), varit på Indy scream park (en samling av haunted houses), sett den coolaste bilen som finns i hela världshistorien mm.

​(det går nog att lista ut vilka bilder som är vilka)

Iallafall, nu har jag redan lovat så många gånger att jag ska uppdatera oftare, att jag lika gärna kan göra det igen, but uhm, don't get your hopes up... ​Förhoppningsvis kommer allt att bli mindre stressigt snart, vilket gör att jag kommer att ha mer tid! Idag kom förresten min värdmammas föräldrar hit från Sydkorea och ska bo med oss i 6 månader vilket ska bli jättekul! 

​Vi hörs!

Likes

Comments

Förra söndagen var inte en helt vanlig dag, för det första så var det kanelbullens dag (!!) och för det andra var det exakt två månader sen jag kom hit till Indiana. Jag och min kompis Bethany firade de båda med att baka kanelbullar sent på kvällen, vilka blev helt okej, men vi kunde inte hitta pärlsocker att ha på dem. Dagen spenderade jag i Indianapolis på ett event för svenskar i Indianapolis som organisten i min värdfamiljs kyrka bjöd in mig till! Det var väldigt kul att få träffa andra svenskar, vissa var s.k. första generationssvenskar, och andra var andra eller tredje generationen. På eventet när jag pratade med några andra svenskar frågade en av dem mig om jag kände "Harry Hellman", vilket jag sa att jag inte riktigt visste, dock så är jag ganska säker på att min morfar har släkt i Indianapolis, vilket egentligen är ganska coolt!

På måndagen efter hade vi senior recognition med cross country laget, vilket var kul men lite tråkig eftersom det betyder att säsongen är slut (vilket jag inte hade någon aning om). Helt seriöst, vi satt utanför Starbucks med några från laget och jag frågade "Hey btw, isn't the season over like kind of soon?" och de svarade "Yes, it's today...". Jag är lite oblivious ibland... Jag fick även en ros, som alla andra seniors även fast jag är en junior, vilket jag verkligen uppskattade!

(Amerikaner vs svenskar)-->

I torsdags hade alla körer på Noblesville en stor fall concert, vilket var väldigt kul bortsett från att vi alla behövde lära oss en dans, och eftersom jag är den mest okoordinerade människan i världen så hade jag lite problem med det. Annars var det helt klart en grym kväll och vi får hoppas att jag inte syntes på så många videos när jag dansade helt i otakt.

Igår (Fredag) var det den sista amerikanska fotbollsmatchen för säsongen så vi åkte dit för att kolla, och stannade tills slutet även fast det var sjukt kallt. Vädret här är förresten väldigt annorlunda från Sverige, Det har varit några kalla dagar, men just nu är det runt 2o grader och ska bli varmare till veckan. Efter matchen åkte vi till steak 'n shake och jag fick (som vanligt) beställa en "kids size shake" eftersom allt här är så stort. Jag är helt seriöst, allt i USA är lite (och ibland ganska mycket) större än i Sverige, husen, bilarna, vägarna, affärerna, portionerna osv, allt är lite större här.

Förövrigt så har jag det bra här. Idag är den första dagen på höstlovet som varar i två veckor (!!) och jag är seriöst lycklig över att inte behöva gå upp 06 varje morgon. Förhoppningsvis kommer jag också att ha mer tid att uppdatera bloggen nu när jag har mer tid! Vi har även kommit på att jag somehow lyckas förolämpa USA i ungefär varannan mening av allt jag säger (ibland helt omedvetet). Nu ska jag iväg för att se på min värdbrors fotbollsturnering,

Vi hörs!

(här är lite fler bilder på mitt cross country lag från vår overnight trip för några veckor sen)

(en bild från homehoming, en bild på min kompis Allysons hund och kolla vem som var med i hela distriktets Rotary newsletter!!)

Likes

Comments

Okej, inte riktigt 3 veckor, men det låter bättre än 2.57 veckor senare, right? Okej, jag inser att jag är väldigt dålig på att uppdatera, mest eftersom jag glömmer bort det completly (tack Thi för påminnelsen) .

Anyways, de senaste tre veckorna har gått sjukt snabbt och jag har börjat få in en bättre dagsrutin än förut. För två veckor sen fick jag träffa de andra utbytesstudenterna från vårt distrikt här i Indiana på en orientation weekend. Vi är ett väldigt litet distrikt, vilket var lite oväntat, men på den ljusa sidan är det hur lätt som helst att få med alla på en bild! Plus så är alla sjukt trevliga och vi hade väldigt roligt när vi träffades.

(byggnaden vi var i var så fancy så den förtjänade en bild den med)

En annan sak som jag måste nämna att jag gjort: jag har ätit soppa... i ett bröd! Okej, det kanske inte alls är ovanligt och så, men det var bara så skumt, istället för en soppskål fick jag min soppa serverad i ett urgröp bröd. Bröd är någonting som jag äter mycket mer här än jag skulle gjort i Sverige, och en stor orsak till det är att skollunchen oftast bara är en "macka", vilket är som en köttbit mellan två hamburgarbröd, inte speciellt näringsrikt. Jag har tänkt på att ta med egen lunch till skolan, men hittills har jag bara varit för lat för att egentligen göra det, speciellt eftersom skolan börjar 07.35, vilket betyder tidiga mornar för mig (inte min bästa sida).

Fritid är någonting jag har fått mindre av nu, och det är huvudsakligen på grund av en sak: Den här veckan har jag har gått med i cross country running!. Cross country running är en skolsport som går ut på att springa, eller jogga (eller i mitt fall jogga i 1 km sedan krypa resten av sträckan på grund av all utmattning) okej, riktigt så illa är det inte, men jag är definitivt glad för mitt lags skull att jag inte kommer att tävla med dem. Anledningen till att jag gick med i cross country running (eller xc som det förkortas som) är eftersom att jag ville vara med i ett skollag och få fler vänner via det, vilket går hur bra som helst, mitt lag är som en stor familj! XC coachen är min lärare i digital design, så jag pratade bara med honom och han sa att det var okej för mig att börja mitt i säsongen eftersom jag är en utbytesstudent och inte kommer att tävla med resten av laget. Träningarna är 15-17 varje dag, vilket betyder att jag går i skolan från 07.35-17.00 varje dag, vilket är ganska krävande ibland, men det är helt klart värt det! Kortfattat skulle jag förklara hela situationen såhär: "I love everything about cross country running, exepct the actual running part", men jag är helt ärligt väldigt glad att jag får träna eftersom jag annars inte har så många möjligheter till det, jag skulle hellre gått med i typ "cross country walking", det hade passat lite bättre. Tro inte att jag inte gillar xc, det är inte alls vad jag säger, det är hur underbart som helst, det är bara min kondition och mina benhinnor som säger emot.

Iallafall, nästa fredag är det "the homecoming football game", vilket är en jättestor grej här. På fredagen är det först en "homecoming parade" och sedan en amerikansk fotbollsmatch. Dagen efter på lördagen är det sedan en dans för alla årskurser, ungefär som prom fast på hösten. Homecoming är faktiskt en anledning till varför jag skriver det här inlägget eftersom jag och min kompis (och granne) Bethany har varit ute hela dagen idag på ett köpcenter som är utomhus (outside mall) och letat efter en klänning till mig (bland annat). Nu kanske ni tänker "men vad har det att göra med att du skriver det här inlägget?? It makes no sense" Men jo, det är eftersom jag är så sjukt trött i mina ben och fötter efter det så jag kan knappt gå (kan även också bero på en hel vecka av xc), vilket betyder att jag lika gärna kan skriva ett blogginlägg eftersom jag har en massa tid över!

(En bild från idag när jag och Bethany fick gratis lemonade, en bild på soppan i bröd även fast det inte riktigt syns att det är en soppa och två bilder som jag inte orkar förklara)

Min dator har 6% batteri och jag är way too lazy för att gå och hämta laddaren så jag tänkte sluta skriva nu, även också för att det blev ett ganska långt inlägg. Jag har faktiskt en fråga till er som läser: Vill ni hellre att jag ska skriva kortare blogginlägg så att jag har tid att uppdatera oftare, eller vill ni att jag ska göra som jag gör nu, dvs längre inlägg men ganska sällan?? (uppskattar om ni svarar på det)


Nu ska jag sova, vi hörs!

Likes

Comments

Helloo! At the moment sitter jag i vardagsrummet och skriver, jag har varit väldigt trött på den senaste tiden, antagligen på grund av alla nya intryck och så. Det är även mer ansträngande än man tror att hela tiden prata engelska, vilket kan vara ännu en anledning till varför jag blir så trött. Även fast engelskan har blivit en del av min vardag nu så kan jag ibland glömma att jag är i USA och att faktiskt ingen pratar svenska här. Ett exempel på det är idag när jag fick ett mail från min skola med lite fakta angående nästa vecka, min första tanke var "men varför är det på engelska?? Är det kanske engelskaläraren som skriver?" Jag är helt seriös nu, det tog mig säkert en minut att komma på att engelska är språket som folk faktiskt använder här.

Iallafall, den senaste helgen har varit sjukt rolig och jag har fått testa på en massa nya saker och fått många roliga upplevelser. För att summera min helg lite briefly:

Fredag:
I fredags var jag ovanligt vilse i skolan (jag har annars faktiskt lärt mig the way around ganska bra nu), anledningen var att jag behövde byta tider och rum på nästan hälften av mina klasser på grund av att jag bytte ut photography mot choir. Detta betyder alltså att jag har fått ett helt nytt schema, precis när jag lärt mig mitt förra. Jag är dock väldigt nöjd med mitt nya schema eftersom jag gillar mina nya klasser i ämnena. En speciell sak med fredagar är att man kan se många killar gå runt i amerikanska fotbollströjor, vilket betyder att de ska spela en match senare den dagen. I fredags var det en match på hemmaplan (första matchen hemma för säsongen), så även alla cheerleaders gick runt i sina outfits.
Själva matchen började klockan 19 och jag och min kompis Rebecca bestämde oss för att mötas 18.30, självklart blev jag tidig och Rebecca sen, vilket betydde att jag fick vänta ett tag där innan. Att vänta själv var inte ett speciellt stort problem, däremot hade jag svarta jeans på mig, vilket var ungefär det dummaste man kunde ha på sig eftersom det var 27 grader utomhus. Så jag stod alltså där och stektes ihjäl av solen och när Rebecca äntligen kom var mitt ansikte nästan lika rött som mitt hår på grund av värmen (och mina dåliga pigment). Turligt nog var det skugga på läktarna så det var inte för hemskt. Temat den fredagen var "white out" vilket betydde att alla hade vita kläder på sig, vilket var väldigt roligt för det kändes verkligen som att man var del av en gemenskap (ungefär som katte-skparan kampen). Någonting mindre roligt var att det var lite svårt att andas ibland på grund av att folk kastade baby powder över hela publiken men det såg sjukt coolt ut iallafall. Fotbollen i sig var ganska långtråkig och lite svår att förstå ibland, jag klappade när alla andra gjorde det även fast jag inte riktigt förstod vad som hände (helt ärligt tror jag att ungefär 50% av alla andra gör samma sak). Vårt skollag vann med 55-50 i slutändan (typ fyra timmar senare...?!) och alla sprang ner på planen för att fira. Amerikansk fotboll var en ganska rolig upplevelse, mest på grund av alla människor man träffade, till exempel så upptäckte jag och en tjej där att vi bor två hus ifrån varandra, vilket är hur bra som helst eftersom vi kan ses mycket lättare då.


(jag hade verkligen velat ta fler bilder, men min mobil hade <10 % och jag behövde ringa min värdpappa när jag villa ha skjuts hem, så det var inte värt att riskera)

Lördag:
Även fast jag bara spenderat tre lördagar här hittills, har jag insett att lördagar helt seriöst är heliga, det är dagen då man inte måste gå upp 06 varje morgon. I Sverige var det inte likadant för mig eftersom skolan började mycket senare (och olika tider olika dagar). Min värdbror hade en fotbollsmatch på morgonen så när jag vaknade var hela huset tomt, vilket var väldigt skönt eftersom det är ganska ovanligt att det är tyst en längre period här. När min värdfamilj kom hem åt vi lunch tillsammans och efter det åkte vi iväg till the Indiana state fair. En s.k. Fair är kortfattat ett ställe dit folk åker för att göra olika aktiviteter, köpa saker men viktigast av allt: för att äta friterad mat. Vi gick mest runt och kollade på olika saker och vi köpte ett speciellt friterat bröd som kallas för elephant ear. Elephans ears består ungefär till 50% av smör/olja, 15%mjöl och 35% socker, den är även sjukt stor så jag fick bara i mig halva (cred till min elvaåriga värdsyster som åt upp hela sin tough). Lördagen var även sjukt varm så en stor tid av dagen gick ut på att hitta skugga och iskaffe. The fair var helt ärligt sjukt roligt att vara på eftersom man fick en liten inblick i en helt ny kultur.

(ser ni nu vad jag menar?? Även fast jag bara åt halva (och hällde bort allt nästan allt socker på), fick jag ont i magen efter (det är ett under om jag lyckas undvika diabetes efter det här året...). Bilden överst till vänster är en bild på en funnel cake, vilket är en liknande sockrad, friterad degklump, eller vad man nu väljer att kalla dem.

(Lite spam med bilder, men det fanns så mycket coola saker att ta kort på!)

Söndag:
På söndag eftermiddag åkte vi iväg för att hälsa på min värdpappas släkt i södra indiana, där hans kusin äger a "lake cottage". På vägen dit stannade vi för att ära lunch på ett ställe som kallas för skyline chilli, deras mat kan beskrivas som en hög med ost som man kan hitta chilli och spagetti i om man gräver tillräckligt djupt. För mig var det hur underbart som helst att äntligen få vara någonstans där man faktiskt finns lite natur, eftersom det är en av sakerna jag saknat mest. På dagen badade vi och åkte båt och sen åt vi middag (klockan 16...??) och spelade kort senare på kvällen.


​Nu ska jag äta middag med värdfamiljen, så jag hinner inte riktigt kolla igenom inlägget, så jag är ledsen om det är stavfel eller fel grammatik någonstans. 

Vi hörs!

Likes

Comments

Hellooo! Speaking from my own experience now, första veckan på high school är ganska terrifying. Därför har jag bestämt mig för att göra en "first week of high school survival guide", som också sammanfattar min första vecka på high school ganska bra.

1. Bring a backpack.
Hittills har jag bara sett en person på hela min skola som inte har en ryggsäck, och det finns en ganska självklar förklaring varför: det finns mycket som behövs bäras runt på, och speciellt första veckan har man inte alltid tid att gå till sitt skåp för att hämta och lämna saker.

2. Bring a sweater
Även fast det kan vara hur varmt som helst utomhus så har de flesta byggnaderna i USA sjukt bra luftkonditionering så det kan tendera att faktiskt bli lite kallt ibland.

3. Never call your teachers by their first names
I USA kallar man alla lärare för Mrs, Ms eller Mr om de inte säger annat. Jag trodde att det skulle kännas hur skumt som helst att kalla sina lärare för efternamnen men det känns mycket naturligare att göra det på engelska.

4. Copy everyone else
Ibland har man ingen aning om vad som händer eller vad alla gör, så då är det ganska lätt att bara göra likadant som alla andra.

5. Don't be afraid to ask questions
Det finns många skillnader mellan den svenska skolan och den amerikanska, det är inte självklart att vi ska kunna allt. Folk här i USA är väldigt hjälpvänliga och istället för att bara gå runt ovetande är det mycket lättare att bara fråga någon.

6. Don't miss the lunch
Detta är sjukt viktigt, ta alltid reda på vilken tid du ska äta lunch eftersom det inte alltid står i ens schema. Fråga sedan runt i din klass eller bland folk du lärt känna om de har samma lunch som dig och fråga om du kan äta tillsammans med dem.

7. Socialize
Amerikaner är väldigt olika oss svenskar på många sätt, här är folk vanligtvis mycket mer framåt än svenskar oftast är, så var inte rädd för att starta konversationer med folk du bara halvt känner, det är så man får vänner. Jag kan helt ärligt känna att det blir för mycket ibland, till exempel finns det två killar på min busshållplats som alltid börjar prata med mig när vi väntar på bussen (och senare på bussen). Grejen är att min buss går 06.58, vilket betyder att jag fortfarande är i "don't talk to me, I am too tired and grumpy" stadiet, vilket betyder att jag blir sjukt osocial.

8. Find out where things are
Min skola är sjukt stor, vilket betyder att jag går vilse minst en gång per dag, därför är det väldigt viktigt att ta reda på var de viktiga sakerna ligger, till exempel kafeterian, student guidance counsler, dina klassrum och även vart bussarna går om du åker skolbuss.

9. Join an after school activity
Speciellt den första veckan har jag upplevt att det är ganska svårt att lära känna många personer på lektionerna eftersom man alltid sitter vid samma personer. Därför är det jättebra att gå med i ett skollag eller en klubb på skolan eftersom det är ett perfekt ställe att träffa nya människor (jag måste till exempel göra det här ganska ASAP)

10. Follow the dress code
Många skolor här i USA har vissa klädkoder som måste följas, om man läser igenom alla kan de verka ganska bisarra eftersom det till exempel står på min skola att man inte får ha saker som bandanas (en typ av hårband). Man ser hela tiden folk som bryter mot klädkoden med tanke på hur strikta de är on paper, men det handlar snararemer om att "klä sig förnuftigt".

11. Don't be late
Med det här menar jag både att man ska undvika att vara sen till lektionerna men även en annan sak: Om ni har ett val angående det här, börja inte skolan en vecka efter alla andra. Trust me, det är sjukt mycket svårare att anpassa sig till skolan när man börjar en vecka sent, för det första har man ganska mycket cathing up to do, men man missar även alla event på lektionerna där eleverna lär känna varann. Självklart är det möjligt (jag dog ju inte av det) men det gör det bara lite jobbigare nu i början.


Alltså, 11 punkter för att överleva den första veckan på high school (baserat på mycket som gick fel för mig). I will be back om jag någonsin lyckas ta mig igenom den enorma hög med läxor jag har att göra,

Vi hörs!

Likes

Comments

Hellooo! Idag har varit min fjärde skoldag och jag börjar äntligen känna att jag trivs lite bättre i skolan här, det är fortfarande väldigt vårt att ta sig upp klockan 06 varje morgon men jag känner att jag börjar vänja mig lite mer med systemet här i USA. Jag har både bra och dåliga nyheter, de bra nyheterna är att jag hittills har 100 % streak på att äta lunch i skolan right now (dvs att jag ätit lunch alla dagar hittills). Lunchen är väldigt olik den lunchen vi får i Sverige i skolorna, två av tre dagar har jag valt mackor (på grund av brist på annat i matkön jag valde) och då har det litteraly bara varit en köttbit mellan två bröd men man kan välja lite olika salladsval och så, så det kunde definitivt värre.

Bilden på skolmaten ser ganska gross ut, men tänkte att ni kanske ville veta hur det såg ut

En annan sak som är väldigt annorlunda med skolan här är att om man ska gå ifrån sin lektion så måste man få ett speciellt pass som man visar upp för personen man ska till och sedan samma sak när man går tillbaka. Ett exempel på ett sånt pass är på bilden till höger bredvid maten. Vi har även väldigt mycket läxor från skolan, ofta 2-3 varje dag som ska vara kvar 2 dagar senare, vilket gör att man måste lägga ner ganska mycket tid på läxor här.

Till höger är lite bilder jag tog när jag gick i skolkorridorerna när alla andra hade lektion (för annars är det helt crowded) och till vänster är en bil från min busshållplats men en pil på vart nästa hållplats ligger, I mean... come on.

Över till de dåliga nyheterna, jag har haft huvudvärk flera dagar i rad nu och min värdpappa misstänker att jag kan vara allergisk mot någon sorts gräs som sprids via luften som tydligen ska finnas runt hela staten. Det vill säga, jag kanske har utvecklat en allergi mot luften här, jag har alltså blivit allergisk mot indian, väldigt passande. Men vi ska kolla upp det snart och förhoppningsvis är det något annat.

Adíoooos/see yaa/hörs

Likes

Comments