Den här helgen drog det ihop sig till ett chester häst race, häst race är vanligt förekommande i sverige men om man ska vara ytlig av sig så märkte jag att det bara fanns sprillans nya bilar på parkering intill och av någon anledning så samlades lyxiga hus bilar på mitten av fältet så folk gruppen är av något rikare typ än dem vardagliga. jag tror att det betyder att biljetterna är omänskligt höga men jag har inte kollat, fast det var roligt att se någonting som liknade en cruising event och på tal om det. den äldsta bilen jag har sett är nog en london taxi, jag har kollat runt men ingen har hört talas om något event som angår äldre bilar så bil intresset här är ganska litet. personligen anser jag att miljö bilar är mer intresse åt miljö hållet. men vi är alla olika.

Men den största kultur chocken av dem alla måsta jag säga är konsumering av pizzor och tillgängligheten av pizza kedjor är av den mindre sorten. i sverige ( av alla bekanta gäng jag har träffat ) så brukar man äta pizza nästan varenda vecka, men här i chester så finns det papa john och andra kebab kedjor. av de få jag träffat här i england så är wok eller kinesiskt det första valet när man ska äta ute medans sånt käk tar man bara i sverige om man ska lyxa till vardagen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Detta blir bara ord från gatan jag har hört eftersom jag tänker inte kolla upp personers bakgrunder men ordet är att några personer i england har fått högt utbildade jobb genom att jobba upp sig som ska egentligen kräva en högskole utbilding för att få vara i den positionen. Det kanske är normalt här men jag vet att i sverige så borde man få tid till att plugga upp sina betyg tills man är värdig jobb platsen. Nu är det ung oerfaren skrivare ni läser så jag kan vara ute på hal is här men jag har inte hört någon skulle kunna efterlikna facket eller vad det nu heter i sverige, helt ärligt vet jag inte ens deras syfte så ganske svårt att söka. personligen tycker jagg att engelsmän har ganska skön attityd mot utbildning, när man träffar någon ny så frågar dom var man gör inte vart man kommer ifrån eller vilken bakgrund man har. fast dessa frågor dyker ju upp när dom börjar lyssna efter min norr svensk brutna. Nu i någon annans skor däremot skulle jag vilja påstå att detta är förargande, ta helen svensksson till exempel, hon har pluggat i universitetet i 5 år och hamnar på en arbetsplats med en annan brud som inte har lika hög utbildning men bemöts med samma respekt och samma attityd. Så vad gör vi av det här? förtjänar helen svensksson mer respekt för att hon har pluggat mycket än den andra bruden eller är det tvärtom att den andra bruden förtjänar mer / lika mycket eftersom hon har jobbat sig upp? Svaret på vilken väg är rätt har lika många svar som vägar finns, allt handlar om perspektiv och om alla hade lika perspektiv skulle världen vara grå och alla lagar skulle vara detsamma eller inte inte finnas alls.

sammanfattat: england har en tyst hierarki, du bemöts av den hierarki du befinner dig på och ingen vilken väg du tog. ( förutom rojalitets arvingar )

Likes

Comments

I fredags befann jag mig i london i syfte att utforska spel eventet egx, Det är ett event som massor av olika spel företag väljer att visa upp sina spel, ha föreläsningar om spel uppkomster, cosplay i spel anda med mera. jag tog tyvärr inga kort under denna halv dag jag spenderade i london eftersom man var omringad av fotning förbjuden skyltar inne på event och se resten av stan hann vi inte med. jag träffade massa underbara människor från englands alla hörn och med det sagt så börjar jag upp upptäcka något nytt. nästan varenda person jag känner/ har mött i sverige väljer att bo själv eller med sin föredragna partner om dom samtycker, medans här i england så bor de flesta i delade hus, det vill säga runt 5 personer från olika familjer som bor under samma tak diverse. det här gäller nu bara personer i min åldersgrupp 18-20någonting så hur det ligger till ovanför min åldersgrupp kan jag inte yttra mig ett dugg om.

Likes

Comments

Lite iterativt ämne men det är detta jag tänkt på mest denna vecka.

jag kan inte med säkert lägga fingret på det men de är någon tyst klass skillnad med vilka man pratar och umgås med. kostym nissar talar endast med kostym nissar, ute liggare talar endast med ute liggare, skol barn talar endast med skol barn som går i samma skola. vän kretser jag ser på stan är nästan aldrig tre eller fyra personar utan upp till 8 - 12 personer. detta gäller bara hänga på stan kultur eftersom de oftast är 3-5 person i kretsen när man går på puben. och här har jag också märkt en liten skillnad. det är dramatiskt mindre folk som ballar ur på puben. de flesta kommer hit och dricker 2-4 öl och har något att äta medans man umgås. mycket mer sofistikerat än att supa sig sten full och skryta om näst kommande dag om vilken jävla kväll man har haft. så svenska hemma fester är bäst jämfört med engelska puber, enligt min erfarenhet med det finns ju extrema undantag beroende på vilka man umgås med. men alla klass skillnader i england har ärvt artigheten att säga förlåt om man råker gå på samma trottoar.

Likes

Comments

I fredags var det st patricks day, irlands national dag och den dagen firas med gröna kläder( hattar ) och pub drinkninging. Men fredagen handla inte bara om st patricks day utan den dagen så graduerade alla doctorate studenter. det var första gången jag fick se en äkta doctorate hat i verkliga livet och som filmerna gav exempel till så överrenstämde det att alla studenter bar en svart kappa / mantel med denna hat. Detta var första gången chesters katedral hade sina gigantiska dörrar öppna, tog ingen bild i häpnadens stund men insidan av katedralen är ju bäst jämfört med en typisk kristen kyrka fast med två orgel på varsin sida av rummet. Något mer som har förbryllat är hur annorlunda film titlar är mellan england & sverige. jag blev först riktigt rädd när ingen hade hört talas om helan och halvan filmerna. men jag kom senare på att det var dessa filmer som hette laurel and hardy i england. tycker sverige har en lite mer rolig titel här och hoppas att de flesta filmerna från dessa titlar bara blev rent översatta och inte modifierade så alla kan skratta åt samma skämt.

Likes

Comments

Jag är utan internet där jag bor så jag ber om ursäkt för otroligt sent inlägg men jag får använda nedstängda bibliotekets internet och försöka hitta ett nytt ställe att bo på. Nog om mig, några fler skillnader jag har märkt med tiden är att alla skorstenar här i england har en hatt ovanför sig som oftast leder ut till två mindre skorstenar med hattar( på grund av regn nederbörden ). och en till sak som jag alltid överblickat att skriva om. i sverige har vi alltid en traditionell kassa med en person bakom som skannar varorna åt en men här i england, sedan typ 8 år tillbaka har jag hört rykten om så skannar man sina varor själv. man blir presenterad inför en maskin som först skannar varan, sedan lägger man varan ovanpå en platta som visar sig vara en våg som väger upp alla varorna man har handlat och sedan använder man en touch interface som är ovanför skannings plattan, för att trycka in om man vill betala med kort eller kontant samt hur många plast kassor man vill inköpa. kort scannern och plast kassorna ser likadana ut som i gamla sverige. så totalt finns det 3 sätt att betala i en butik i england( gäller inte alla affärer ). den första är kassa personal, den andra är som jag just beskrev och den tredje är ju en hand håller själv scanner som bäst jämförs med ica maxi:s själv scanner.

Likes

Comments

En till viktig sak som jag har märkt nu på sistone är hur naturellt en kö formas här i england, jag har inte träffat på en enda som försökt smita framför en själv i kön. I sverige är det mest först på plats plats regeln som följer och då försöker alla gå fortare än en annan eller fråga om man kan gå före den andra om denne bär på mindre mängd varor än den första. jag har haft en kvinna som har erbjudit mig att gå före i kön men som sagt, dra aldrig alla över en kam. De flesta( alla jag sett ) formar alltid en rak kö till busen/ butiken men det är nog en följelse akt av deras vänlighet och solidaritet.

en sak jag märkt är att nästa varenda hus / lägenhet jag sett brukar oftast ha ett eller två öppna fönster för värme reglering. orsaken till detta är inte att alla i england tok eldar i brasan utan att de vill ha lika varmt ute som inne. det tycker jag är en utomordentlig idé för länder i varmare klimat, enligt min armstöds teori borde detta betyda att engelska personer blir sällan sjuka eftersom förkylning / feber orsakas oftast om man blir utsatt vid för hastiga värme temperaturs förändringar.

Likes

Comments

ingen stort blogg inlägg men kommer nämna några små saker jag har märkt över tiden.

1. jag har inte funnit lös vikt godis någonstans där jag sökt, det finns vissa godis sorter men dom är uppdelade i separata burkar så om man vill ha godis, måste man köpa alla delar separata( om dom finns ). marabou, olw och estrella är ingenstans att finna fast jag hitta en öl sort som heter estrella. chips påsar är antingen doritos som är i samma skick som i sverige, sen har vi andra sorter som består av runt 10 stycken små chips påsar i en stor chips påse, mycke slöseri på plast och tid för öppna chips påsen i min åsikt.

2. Artigheten äv överväldigande, visst är det trevligt när en person säger sorry när man går förbi någon vid en dörr, men i längden blir de lite repetitivt. än en gång de gäller inte alla, jag kanske bara har någon inbyggd magnet för att gå förbi sådana.

3. tobaks förbrukningen på grymt minimerad här i england, jag är av uppenbara skäl den enda snusaren i stan, många fint folk föredrar en sådan där nymodern elektroniskt cigarett som ger ut någon lukt av varierande frukt lukt, jag vet ännu inte om det är av ren stil poäng för jag har inte sett någon bära en och se ut att vara i frid. Mängden av för unga flickor som frågar en att köpa har också minskat dramatiskt, jag har bara träffat två som har frågat om jag kunde handla åt dom, av bara två exemplar i statistiken kan jag nu säga att engelska tonåringar hanterar ett nej mycket bättre än svenska. nej men den största plus poängen med mindre rökare är renare gator! det är sällan jag går nerför en smutsig gata men då kommer jag punkt 4.

4. Det negativa med sop hanteringen, jag måste iterera, i england så brukar hushåll ställa ut lådor som plockas upp av sop last bilar, observera nu att alla lådor inte har något lock över sig, så det största skälet av smutsiga gator uppstår mest av starka vindar som drar ut skräpet över gatorna.

Likes

Comments

Notting hill carnivalen i london äger rum vid augusti och visar sig handla om musik och ett maskerad band och håller på över en hel helg.

Edinburgh hogmanay är en glorified ny års firande som man måste betala för att att vara medverkad i. fast enligt uppgifter jag fått så innefattar detta nästan hela staden Edinsburgh i skala, samt att folk från alla kanter åker hit under nyår så jag kan tänka mig att det är typ som peace & love i dalarna när nästan en hel stad stängs ner för denna event.

diwali i leicester( en av britanniens mest diversifierade städer ) även känd som ljus festivalen. handlar om fyrverkerier, dans och tal i både engelska, hindi och gujarati. denna festival firas av religioner jag aldrig har hört talas om, sikh och jain följare, och pågår över en hel dag.

Robin hood festivalen i sherwood skogen( Notinghamshire ) hyllas den första veckan i augusti. här klär sig alla tidsenligt och är riktade till små barn som finner intresse av barn sagan robin hood. här kan man också lära sig båg skytte till ett pris.

Pride festivalen i brighton handlar om exakt samma sak som i stockholms pride festival. här är alla välkomna att klä sig och dansa hur man vill för att fira att vardagen går vidare samt uttrycka högt vad man föredrar i sängkammaren inför allihopa medans musik spelas.

Det var alla nutida pågående festivaler, så jag tänkte dra upp denna guldsten jag hittade via youtubes rekommendationer.

Scarborough fair, en marknad som befann sig i scarborough under 15 augusti tills 29 september varje år. denna marknad handlade om handel, lycksökare, sång och dans. marknaden var populär tills populär tills år 1383 men fortsatte fram tills tidigt 1600 tal. Den återuppstod under 1700 men pågrund av konkurrens upphörde den snart efter 1788.

Likes

Comments

Först och främst chester har ett skit grymt bibliotek som består av två våningar i ett byggnad mest igenkänd som ett museum för mig. taket är högt och bok hyllorna sträcker sig till halva rummet och lämnar bara gångar vid hörnen/ mitten av rummet. man får en riktig harry potter känsla av det stället. Poängen jag vill komma fram till är att jag har forskat lite i brittiska barn sagor efter många höjda ögon bryn och sned blickar. alla vet ju om barn sagor men det är nog inte alla som vet vart dessa personer som skrev sagorna kommer ifrån. det kan vara ren fantasi, legender, stulna verk med mera men hur som helst, den första jag fick svar på är treasure island. låter inte bekant men då använder vi riktiga google istället för google translate och då får vi fram skattkammar ön. skatt kammar ön är skriven av robert louis stevenson, år 1883, från Skottland. personligen har jag bara sett filmen men den har sagan sträckte sig iaf till sverige så den barn sagan är inte lokal. nästa saga jag fick reda på är the tale of peter rabbit, skriven av helen beatrix potter, 1902, från london. sagan låter bekant men inte direkt något jag har läst vad jag kommer ihåg så vi säger att denna saga också sträckte sig utanför england. Härnäst på listan var wind in the willows, srkiven av kenneth grahame, 1908, också från skottland. sverige har fått den översatt till det susar i säven. En av de första böckerna jag läst innan jag kunde läsa så även denna saga sträcker sig utanför england. nästa är the railway childen, skriven av edith nesbit, 1906, från london. Inte hört talas om denna så kan inte säga om den är global eller inte. Men härnäst är det kriminellt att inte veta peter pan, skriven av Sir James Matthew Barrie, 1911, från skottland. från mitt perspektiv är denna saga en av de mest välkända i världen + vår nästa, Winnie the pooh, skriven av alan alexander Milne, 1926, från London. Det finns många fler brittiska sagor men man kan lugnt säga att engelska barn sagor sträcker sig till fler barn än bara brittiska.

Likes

Comments