När jag var 13, blev jag sjuk. Eller, kanske inte just då. Jag kan ha blivit sjuk när jag var 12, för vi vet inte när jag faktiskt "blev" sjuk. Men vårvintern under mitt 13e år så blev jag gul. Det hade troligen byggts upp ett tag, men en dag var det där så tydligt. Gula ögonvitor, gul hud, när jag senare under hösten började på högstadiet var jag den gula tjejen i 7c. För så vill ju alla börja högstadiet. "Man blir väl bara gul om man får malaria?" Eller? Jag hade aldrig sett en människa som såg ut som jag gjorde. "Vad händer?"

Min lever hade börjat ge upp, mitt immunförsvar hade gett sig på den så länge att det nästan inte höll ihop längre. Leverprover vars normalnivå ska ligga på 0,64 och 0.73 låg närmare 40 och utan att veta exakta värden så trodde jag att jag skulle dö.

Min mamma var rädd. Min pappa var rädd, han visste att det var något som var riktigt fel. Min pappa som var läkare och helt maktlös när min kropp bröts ner. Jag har aldrig sett den paniken i hans ögon som när han insåg att jag nu hade "ögongulor". Så han började söka svar. Jag tog blodprover, jag träffade läkare efter läkare och spydde och mådde illa hela sommaren. Till slut  fick vi svar från NUS, de visste vad det var. Men de kan inte behandla mig, det sköts via barnspecialist på Karolinska institutet i Huddinge. Jag träffade fler läkare och en specialist på NUS, de sa att mitt immunförsvar försökte förstöra min lever. De vet inte varför det händer, men det händer. De berättade att det kallas AIH - autoimmun hepatit. 90% av alla som blir sjuka är kvinnor, oftast antingen i puberteten eller övergångsåldern. Jag är ofta trött, vilket kommer med sjukdomen. Sådär ända in i märgen. Det är svårt att vara positiv då...

Min lever bröts ner för att mitt eget immunförsvar reagerade emot den. Jag kunde ha dött. Jag kunde ha fått transplanterat levern. Men tack och lov så fungerade medicinerna bra på mig och jag började bli bättre. Min sjukdom är dock aggressiv i mitt fall, vilket är vanligare bland de som insjuknat som unga, mina mediciner är många och min tillfriskning är inte spikrak. 2013 gjorde jag min tredje leverbiopsi som visade att jag hade fått begynnande levercirrhos (skrumplever), proverna hade visat att allt inte såg bra ut och biopsin visade bara det alla oroade sig för. Inflammationen hade kört igång igen. Jag ökade från 5mg till 25mg prednisolon över en natt; jag sov inte på två veckor, gick upp i vikt, samlade på mig vätska, hade humörsvängningar, började få illröda bristningar hela vägen ner till vaderna, fick ett s.k. "månansikte" och var nästan alltid arg.

Sen, sakta, blev det bättre. Men nu börjar proverna försämras. Mycket lite, men ändå försämras. Idag ska jag till NUS och göra min fjärde gastroskopi samt ta kortisolprover, imorgon är det dags för den fjärde leverbiopsin. Jag hoppas att proverna visar att levern mår förhållandevis bra.
Jag kommer inte bli "frisk". Sjukdomen är kronisk. Jag kommer väldigt troligt få gå igenom en levertransplantation i framtiden och jag kommer nog alltid få äta mediciner. Det är svårt ibland, men det är lätt när man är van. Det är trots allt 12 år nu.

Likes

Comments

Trying hard to speak and
Fighting with my weak hand
Driven to distraction
So part of the plan
When something is broken
And you try to fix it
Trying to repair it
Any way you can
I'm diving off the deep end
You become my best friend
I wanna love you
But I don't know if I can
I know something is broken
And I'm trying to fix it
Trying to repair it
Any way I can

- Coldplay

Likes

Comments

Jag träffade en läkare på psykiatrin och hon trodde att min PTSD läkt genom terapin, till viss del i och med att jag faktiskt kan pratai om min pappa och lite om vissa trauman. Mer i alla fall. Och det är bra att den gjort det, men jag lever fortfarande med PTSD. Vissa saker finns kvar.
Jag minns min lillebrors ansikte när han grät. Jag vill egentligen inte minnas, men vissa saker kommer tillbaka, och om igen. Min lillebrors ansikte är ett av dem. Mina syskon nära varandra. Han vänder sig från mamma och pappa, till mig och är så hjälplös. Panikslagen. Han var så liten. Jag visste inte hur jag skulle skydda dem, livrädd för att röra mig. På spänn varje dag.

Min pappa var en fantastisk människa och jag saknar honom varje dag, helt fantastisk, men han var också psykiskt sjuk och han hanterade sin sjukdom på fel sätt.
Min pappa växte upp i ett trasigt hem, med en alkoholiserad pappa som använde sig av psykisk och fysisk misshandel på sina barn. Han växte upp med en cancersjuk mamma, och sen dog hon. Min pappa var ett maskrosbarn. Det ärvde han vidare till oss. Jag är ett maskrosbarn, jag har PTSD och jag lider av depression och ångestproblematik.

Idag är det snart 10 år sedan min pappa dog. Folk pratar om hur rolig han var, vilken fin människa, vad bra han var på sitt yrke och att laga mat. Men det de inte pratar om är det jag tänker på: all den förbannade smärtan och ilskan han måste känt under hela sitt liv. Och allt han kapslade in, djupt i sig själv. När jag tänker på pappa vill jag gråta. Jag vill krama honom och säga att inget var hans fel. Han hade inte kunnat rädda dem. Det var inte hans ansvar.

Och samtidigt... Det var inte mitt fel. Jag hade inte kunnat rädda dem. Det var inte mitt ansvar.

Det var inte mitt fel.

Likes

Comments

När det blir mörkt. När han sover och det enda som hörs är hans andetag och en sekundvisare, så börjar jag tänka.
Och då är det som att jag nästan faller av jorden. Håller hårt om mig själv och tänker "jag mår bra. jag mår bra" om och om igen. Jag mår bra, jag mår bra, jag mår bra. Och det ska jag fortsätta med.

Likes

Comments

Just nu kan jag inte ens föreställa mig hur folk i Mexico känner. En ekonomisk kris närmar sig och med Trump som president i USA vet vi inte vad de kommer ställas inför. Redan nu är gränsen Mexico/USA något som hållit familjer ifrån varanda under flera år. Samtidigt som migrerande och övriga latinamerikaner ställs inför detta så blev Kanadas hemsida för immigration överbelastad dagen efter det amerikanska valet. Läget är, minst sagt, tragiskt.

Trump är inte min president. USA är inte mitt land. Men med tanke på det som tidigare amerikanska presidenter tagit sig rätt att göra så är ändå nuvarande läge inte att föredra. Alla invandrade och flyende till USA; alla kvinnor och feminister; alla HBTQ-personer; alla icke-vita; alla med handikapp; alla som inte är Donald J. Trump; jag är så ledsen. Jag är ledsen om ni känner er svikna. Jag beklagar verkligen den här sorgen.

Le Pen, Putin och nu Trump. Extremistiska ledare. Vindarna som blåser och hotar att få oss att falla på våra knän. Och i Sverige verkar medmänskligheten nära på forum på facebook, som jag är med i, men så förbannat långt bort i verkligheten när ett högerextremistiskt och rasistiskt parti är det tredje största. Det gör mig så arg. Hur kom vi hit? Hur blev det så? Är de generationer som inte upplevde andra världskriget och sett förintelsen helt verklighetsfrånvända? Vad händer när det inte finns någon kvar som minns och var där?

"Sörj inte, organisera er". Jag försöker. Jag kämpar, men just nu måste jag få sörja den värld jag lever i och dess förfall.

Likes

Comments

Jag sitter i sängen och stirrar på en tepåse jag slängt på byrån. Den sitter fast och bara hänger där.
Jag slutade jobba för 4,5 timme sen. Jag borde kunnat somna nu. Pojkvännen snarkar fortfarande.
Jag känner ingenting. Det är tomt i bröstkorgen.

Likes

Comments

Så länge som jag kan minnas har jag känt mig låg. Jag var glad som barn, men jag minns att jag mådde dåligt redan i lågstadiet. Att jag sa till min klassföreståndare att jag ville dö. Och att jag en gång kom till skolavslutningen men fick vänta med att gå in i klassrummet för att jag satt i korridoren och grät av ångest. För att jag hade en huvudroll i julspelet och min mamma var inte där. För att sånt hände jämt när jag var yngre. En förälder saknades, av någon anledning.
Men även fast kuratorer kom till skolan och hälsade på så träffade jag aldrig dem. Inte förrän saker blev ohållbara och till slut var det bara en förälder som kunde se mig gå vidare i livet.

Likes

Comments

Pappa. Jag hinner inte ikapp. Jag önskar att du kunde berätta för mig hur jag ska överleva. Jag kan inte ta hand om dem. Jag vet inte hur. Vi kan inte ta hand om oss själva, vi vet inte hur. Jag vet inte hur jag ska vara. Jag vet inte om jag vet vem jag är.

Likes

Comments

Jag har läst en artikel på DN om Mårran, och andra missförstådda monster. Där menar skribenten att "Mårran är stor, mörk och smärtsamt medveten om att ingen tycker om henne. Absolut ingen. Därför söker hon sig inte längre till någon och kanske är det det som gjort henne alldeles kall. Var Mårran än hasar sig fram stelnar marken av frostig skräck och den som kommer nära fryser pang bom till is. För i sin längtan efter värme och närhet sätter sig Mårran rakt upp och ned på det varma - och släcker lågan.
(...) Mårran har blivit en symbol för den ensamme kraken som inte vågar ta emot kärlek och därmed blir oerhört läskig. Var det just den ensamheten som skrämde oss när vi var små? Och är det det samma rädsla som skrämmer oss fortfarande?"

Och det är så jag tänker. När man är liten förstår man inte Mårran. Man är rädd för henne. Hon är obehaglig. Hon är mörk och främmande och läter obehagligt. Sedan, att hon bara dyker upp helt plötsligt gjorde henne inte mindre obehaglig.

När jag blev äldre förstod jag henne. Jag tyckte att jag var hon. Kände igen mig själv i henne. Jag gör fortfarande det, om jag ska vara ärlig. Nu är jag kanske inte lika mörk och hård, men jag känner fortfarande igen mig i Mårran. Hon är grå och alltid ensam, sprider ett spår av is efter sig och är svår att förstå. Hon säger ju trots allt ingenting, hon ger bara ifrån sig läten.

Jag har tyckt om Mårran som karaktär sedan jag bildade mig ett filosofiskt medvetande. Jag trodde att jag var Mårran - metaforiskt, självklart. Om jag hade gått runt och trott att jag var en figur i Tove Janssons berättelser så hade jag kanske inte haft mycket tid över till övrigt filosofiskt tänkande. Jag skulle inte vilja möta Mårran, Tove Janssons vuxna symbolik i barnböcker till trots så är hon en skrämmande figur. Jag känner sympati för henne, jag känner igen mig i henne, men jag skulle inte vilja träffa henne på en promenad. Tove får sin symboliska mening fram med Mårran, ensamheten personifierad, och jag tycker att Mårran är en fantastisk fiktionell figur.

Likes

Comments