"Love Yourself: Tear" & musik som gör skillnad

I fredags (18 maj) släppte BTS sitt nya album Love yourself: Tear och jag har inte lyssnat på något annat sen dess. Det är verkligen ett otroligt välarbetat, vackert och varierat album. Efter att ha lyssnat om och om igen tror jag att mina favoriter är "The Truth Untold", "Fake Love", "Anpanman" och "Magic Shop". Det är så himla svårt att säga, för jag älskar dem alla. Albumet handlar överlag om att vi måste lära oss att älska oss själva.

Det känns väldigt aktuellt, väldigt 2018, och det är uppfriskande att höra en grupp unga killar prata om psykisk ohälsa och resan mot självacceptans. I en av intervjuerna inför Billboard Music Awards 2018, som var nu i söndags, frågades bandet om huruvida de kände en skyldighet att skapa samhällskritisk och socialt medveten musik i och med hur stora de blivit över stora delar av världen. Suga (riktigt namn Min Yoongi) svarade att det inte bara var framgångsrika artister som borde tänka på det, utan alla som jobbar kreativt. Alla som har någon form av influens över sin omgivning borde försöka skicka ut positiv energi och tala om viktiga ämnen, menade han. När BTS senare under helgen vinner BBMAS ”Top Social Artist Award” för andra året i rad säger RM (Kim Namjoon) i tacktalet att de den här gången hunnit tänka på vad ordet social betyder för dem, och tackar fansen som gör det möjligt för dem att sprida det som de tycker är viktigt.

Jag börjar komma lite off-topic här tror jag. Men samtidigt är det precis det här som jag vill trycka på. De här killarna frågar sig vad som krävs för att vi ska lära oss att älska oss själva först, men pushar samtidigt inte. Det handlar inte om att ”du är min tjej och du är perfekt”. De det handlar om deras inre konflikter, om deras självhat och deras kamp. Det handlar om att de säger ”jag känner så här, ibland mår jag såhär, du är inte ensam”. Det är rått, sällsamt och tårframkallande, men samtidigt otroligt betryggande.

För mig känns 2018 som ett potentiellt fantastiskt musikår, speciellt för unga artister som representerar generationen som växer upp nu. Vi som är i tjugoårsåldern och inte vet vad fan vi håller på med. Det är skönt att höra någon bekräfta att vi inte är ensamma i vår känsla av inkompetens.

Många unga artister verkar just nu släppa musik som handlar om annat än sex, fester och romantisk kärlek. För några veckor sedan släppte Shawn Mendes sin singel ”Youth” tillsammans med Khalid, som handlade om känslan av att leva i vår värld just nu och känslan av att vakna upp varje morgon för att få höra om en ny tragedi. En förkrossande, men extremt viktig låt som på många sätt skapade liknande reaktion hos mig som många av BTS låtar.

I en intervju med Billboard i vintras tar BTS Suga och RM också upp detta. ”Varje dag är stressig för vår generation”, säger RM. Suga instämmer och undrar vem som ska ta upp de svårigheter som vår generation möter – är det inte vår uppgift? Han trycker också på att detta inte bara gäller Korea, utan resten av världen och att det är det som gör deras musik tilltalande för så många.

BTS gör intelligent, nödvändig och relevant musik, vilket deras senaste album är ytterligare bevis på, och jag tror att detta är både viktigt och välbehövligt i det rådande sociala klimatet. Vi måste starta konversationer och just nu är sociala medier, musik och liknande den ultimata plattformen att utnyttja som språngbräda för detta. Jag är glad att BTS (liksom många andra artister) verkar ta vara på det. Musik är mer än klichéblaskiga kärleksballader och poppiga radioplågor.


Har du råkat hitta mitt lilla hörn av cyberspace?
Ta hand om dig.

Gillar

Kommentarer