Ljudböcker - tips, tricks och tankar

Jag absolut älskar ljudböcker. När man vill läsa så mycket som jag är det bland det bästa som finns att kunna varva fysiska böcker med ljudböcker som kan rulla medan man lagar mat, städar eller är och handlar. Jag vill liksom aldrig sluta absorbera berättelser och berättande. Jag är som en svamp. Så när jag inte lyssnar på poddar (jag älskar poddar) så lyssnar jag på ljudböcker. Det allra svåraste med det är dock inläsaren - vissa böcker vill man bara ta till sig i sin egna inre röst. Men sen finns det ju böcker som faktiskt nästan gör sig bäst i ljudboksformat. Där en bra inläsare, i kombination med ett inläsningsvänligt språk, kan medföra en väldigt givande läsupplevelse.

Vissa tycker att det inte är att läsa på riktigt när man lyssnar på ljudbok. Att man "fuskar". Idén att läsande måste utföras på ett specifikt sätt är problematisk på ett flertal plan, då den helt utestänger vissa läsare. Detta gäller inte enbart individer med lässvårigheter, synnedsättning eller språkstörning, utan även personer som har svårt att hitta tid till läsande eller liknande. Vad spelar det egentligen för roll på vilket sätt du läser, så länge du läser?

Så var kan man hitta ljudböcker? Personligen lyssnar jag mest på engelska ljudböcker via Audible. För den som inte vet är detta den för tillfället största engelska ljudbokstjänsten som finns och går fungerar som en prenumerationstjänst, där man får välja en bok per månad. Det går självfallet att skaffa fler, men man får då betala utöver prenumerationspriset.

Andra populära tjänster (som jag också testat) är exempelvis Storytel eller Scribd, som båda också är prenumerationstjänster. I dessa ingår dock obegränsad tillgång till e-böcker (förstnämnda erbjuder även obegränsat antal ljudböcker). Av dessa har Storytel bäst utbud på svenska. För svenska ljudböcker är även Nextory en välfungerande prenumerationstjänst. Om man inte har möjligheten att lägga pengar på detta så finns det möjligheter att långa ljudböcker via biblioteket.

Okej, men vad ska man lyssna på då? Nedan listar jag några tips på ljudböcker jag lyssnat på och verkligen tyckt om.

 1. Ibland mår jag inte så bra - Therése Lindgren
  YouTube-profilen Therése Lindgrens självbiografi om psykisk ohälsa. Jag började lyssna på den här på jobbet i somras, helt utan förväntningar, och var verkligen positivt överraskad. En väldigt viktig, välskriven bok. Det är Lindgren själv som läst in den, vilket alltid är ett plus i min bok. Det känns väldigt genuint på så sätt.
 2. Six of Crows - Leigh Bardugo
  Alltså förlåt, men det här är en av mina absoluta favoritböcker för tillfället. Leigh Bardugo är briljant fantasyförfattare. Dessutom har varje karaktär och perspektiv en egen röstskådespelare, vilket gör det hela spännande och varierande att lyssna på. Boken handlar om ett gäng unga, farliga outcasts som får i jobb att bryta sig in i den säkraste byggnaden i världen för att kidnappa en man som hålls gisslan.
 3. Ready Player One - Ernest Cline
  Filmen kommer ut i vår och är regisserad av ingen mindre än Steven Spielberg. Boken utspelar sig i en nära framtid, där i stort sätt all mänsklig kommunikation och interaktion sker genom datorn och en alternativ verklighet. När skaparen av detta (OASIS) dör, lämnar han efter sig sin enorma förmögenhet som priset i en onlinebaserad skattjakt. Som vanligt har jag svårt att förklara storyn, men jag lovar att den är värd att lyssna på.
 4. Anne of Green Gables - L.M Montgomery
  En klassiker, nu i ny inläsning av Rachel McAdams. Fantastiskt fin och bara jättemysig att lyssna på.
 5. Cirkeln - Sara B. Elfgren och Mats Strandberg
  Den här serien är lika bra på ljudbok som i fysisk form och är verkligen läsvärd ur alla aspekter. Välskriven, spännande och utmanade.

Japp... Jag har inte så mycket mer att säga tror jag. Ljudböcker är bra. Böcker är bra. Tack och hej.

Har du hittat mitt lilla hörn av cyperspace?
Ta hand om dig.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229