I USA

Idag har jag verkligen inte gjort någonting. Låg i sängen hela morgonen. Sen skypade jag med min familj. Klev upp och åt mat och sen låg jag på soffan tills jag blev trött igen och gick och la mig och sov några timmar. Nu på kvällen bestämde vi oss för att ha lite tjejkväll. Vi åkte först och åt middag på Freddy's och sen åkte vi till the mall. Var där tills dom stängde klockan 21, sen åkte vi och hyrde Southpaw som vi såg när vi kom hem. Nu ska jag sova, godmorgon Sverige!

Likes

Comments

I USA

Istället för skola idag så har jag varit med min Youth Entrepreneurs class på field trip. Först åkte vi till en kemtvätt där vi kollade runt lite, för att sen lyssna på han som startade företaget hur man lyckas som entreprenör. Var mest tråkigt men lite intressant. Sen åkte vi till planet sub där vi blev bjudna på lunch av YE. Lyssnade också på ägaren av stället om hur man lyckas med livet typ hehe. Sen åkte vi till Sam's där vi köpte allt vi behövde till Market day som är nästa vecka. När vi var färdiga där så hade vi fortfarande tid kvar innan vi skulle tillbaka så vi stannade på Braum's också där vi köpte glass. Bästa med dagen hehe. Sen när vi kom tillbaka till skolan skulle 7th period precis börja, vi skulle dock bara ha study hall efter att ha varit iväg. Det orkade ingen stanna kvar på så passade på att sluta tidigare för en gångs skull. Här slutar skolan aldrig tidigare som hemma. Om man blir färdig typ 20 min innan en lektion slutar med det man håller på med. Då får man inte bara gå hem, utan man måste sitta och vänta tills klockan ringer.

Likes

Comments

Om USA

En kille i min klass blev så fascinerad idag när jag berättade att jag har en älg som husdjur. Han tyckte det var så coolt att jag ibland rider på min älg till skolan istället för att ta bussen. Inget speciellt med det tyckte ju jag, det gör ju varenda en i Sverige! :) Att vi har isbjörnar också, för att vi bor så nära nordpolen så att dom kan simma emellan, tyckte han var så coolt att han bestämt sig för att komma och hälsa på mig i Sverige. Isbjörnar är ju ingenting exotiskt för en svensk, jag menar, hur många gånger har du inte passerat en isbjörn när du varit ute på en tur med din älg? För en amerikan som aldrig sett en förut kan det dock förstås vara rätt häftigt.

Ungefär på den nivån har jag konversationer med folk flera gånger i veckan. Blir alltid lika överraskad över hur lite kunskaper amerikanare har om övriga världen, borde kanske inte förvåna mig längre. Lite synd är det dock, hur begränsad skolan och undervisningen är här bara till Amerika, Amerika, Amerika. Det gör att alla har såna fördomar mot människor från andra länder, och att dom framstår som lika korkade som i konversationen jag hade idag.

Likes

Comments

I USA

Inte speciellt händelserik helg, planer med mina kompisar blev inställda så istället har jag bara varit hemma och tagit det lugnt. Ätit pizza till middag 3 av 3 helgdagar, älskar pizza men längtar efter mammas mat. Har haft hemlängtan i helgen, inte speciellt farligt men blev rätt jobbigt när jag inte hade något att göra. Fick i alla fall skypa med Malin någon timme på söndag, och sen har jag pratat med mina favvo-utbytisar Sofia och Sanna också och dom har alltid bra saker att säga <3 Ny skolvecka nu, ganska lugn förutom en uppsats om the declaration of independence som ska in på torsdag, som jag började med ikväll. Annars har jag en field-trip på torsdag och är ledig på fredag.

Likes

Comments

Om USA

- Säkerheten. Vi har en "skol-polis", alltså en polis som är anställd och är på skolan varje dag. Full utrustning, till och med pistol har han varje dag. Mycket annorlunda mot för Sverige. Antar att det är ganska förståeligt dock, men tanke på skolskjutningar osv.

- Ledigheten. Din förälder kan ringa och få dig excused från skolan för vad som helst, när som helst. Spelar ingen roll om det är mitt i ett prov, det kan vara att din mamma ringer ur dig från skolan för att ni ska åka och shoppa.

- Pressen. Visst är det viktigt med betyg och hur man sköter sig i skolan i Sverige också. Men här är allting så mycket mer seriöst än vad jag någonsin upplevt i alla fall. På de flesta här så låter det som att de kämpar för bra betyg i skolan för sina föräldrars skull, för att om man inte får A på provet så får man utegångsförbud eller liknande.

- Att se på film. Det är rätt konservativt här, eller vad man ska säga, vet inte hur jag ska förklara det. I alla fall, vi ser endel på film här i skolan. Dock så har mina lärare när vi sett film "varnat" för att de kommer prata om sex i filmen och typ "gå inte hem till era föräldrar och säg att jag lär ut om sex". En annan lärare spolade förbi alla våldsscener i en film vi såg, och istället berättade han bara vad som hände. Förstörde rätt mycket med filmen.

- Svårighetsgraden. Det vi lär oss om här är bara fakta. I Sverige handlar väldigt mycket om att fördjupa sig och analysera den fakta vi får väldigt mycket. Se det från olika perspektiv osv. Här får du din information och sen är det bra med det.

- Proven. Proven här är väldigt mycket lättare än hemma i Sverige. Är alltid orolig att jag pluggat för lite till när vi har prov. När jag sen kommer till lektionen så består provet av multiple choice, True/false och så har dom ibland också ordlistor med alla viktiga ord vi behöver. Ibland finns det också en "uppsatsfråga" där det gäller att skriva ca 4 rader som svar. Lite skillnad från Sverige där det nästan är 4 sidor per svar.

- Igen, lärarna. Du ifrågasätter inte dina lärare, och du säger inte nej. Du ska alltid respektera din lärare, och inte säga emot, även om den läraren inte respekterar dig eller gör/ säger något du inte håller med om.

Likes

Comments

I USA

Inte gjort så mycket idag. Vaknade vid 7 som vanligt för att småbarnen vaknar då. Brukar oftast kunna somna om men inte idag. Skypade med min familj i någon timme innan jag klev upp, duschade och åt frukost. Efter att ha gjort det gick jag tillbaka och la mig i sängen. Somnade om och vaknade när jag var tvungen att göra mig i ordning. Vi skulle iväg till min local cordinators familj, som också är kompis med min vfamilj. Hennes son hade vunnit något pris för en film han gjort så vi firade det. Kom hem, tände äntligen mina ljus som jag köpte från Kansas city, och sen pluggade jag lite. Nu ska jag sova för imorgon har jag skola igen.

Likes

Comments

I USA

Vid 18 idag plockade Madison och Samantha upp mig för att åka till Freddie's som har bästa snabbmaten. Där åt vi middag, tog en hamburgare som är såå god. Efter att vi ätit åkte vi till Target där vi kollade runt lite, köpte lite smink. Åkte sen vidare för att gå på bio. Vi såg Goosebumps, vilket är typ en barn-fantasyfilm haha. Filmen var i alla fall rolig:))) Nu är jag hemma och ska snart sova. Imorgon hade jag tänkt åka och kolla på Madisons fotbollsmatch med Sammy, men Dawn har en körkonsert typ samtidigt så tror inte att jag hinner det. Annars har jag inga planer för imorgon.

Likes

Comments

I USA

Idag på XC-träningen hann jag springa ungefär en halv kilometer innan jag nästan gjorde en face plant mitt på vägen. Lyckades rädda ansiktet men skrapade upp hela knät + lyckades vrida min fot och min höft på något sätt. Fick promenera tillbaka till skolan med blod rinnandes längs hela benet haha. I alla fall så har jag bestämt mig för att detta var sista träningen för mig, kommer inte gå på sista träningen som är imorgon och inte heller åka på meetet som är lördag morgon. Känner att jag inte kommer kunna springa speciellt bra imorgon så då orkar jag inte kliva upp för att åka på träning klockan 06.55. Och går jag inte på träningen imorgon så kommer jag ha missat typ alla träningar veckan innan tävlingen. Gör inte mig speciellt mycket, jag är redo att vara färdig med cross countryn. Senaste veckan har det varit jobbigt med träning, har haft ont i ett knä och har känt mig allmänt trött bara. Var i alla fall på den sista team dinnern ikväll, åt bästa mexikanska maten hittills. Så gott. Förutom det har jag inte gjort så mycket mer idag, passade barnen ett tag på morgonen och senast jag varit med och handlat.

Likes

Comments

I USA

Det här är vad jag gjorde igår. De 45 bullar som jag gjorde i fredags räckte i två dagar med en familj på 9 personer. Nu gjorde jag dubbelt så många, kanske räcker en vecka den här gången. Sen skippade jag träningen igår. Min kropp behövde en vilodag, så jag tog en. Resten av dagen gjorde jag inte speciellt mycket. Nu på morgonen är jag barnvakt, senare idag har jag träning och efter det ska jag kolla om någon vill hitta på något kanske.

Likes

Comments

Instagram@idamisaksson