Förberedelser

Idag tar jag flyget till Stockholm och lämnar Luleå i 10 månader. 19.30 går planet och innan dess har jag massa saker att göra. Känner mig lite stressad då jag inte packat färdigt, måste gå igenom min packning och se så att jag har allt. Sista gången jag är i mitt hus, med min familj på 10 månader. Sista gången jag träffar mina vänner på 10 månader. Lämnar allt idag men ändå kan jag inte förstå hur länge jag ska vara borta. Börjar bli lite nervös men är så så så taggad på det här. ​Jag ​ska bo i USA i 10 månader?! Det här är något jag velat göra så länge och nu åker jag snart!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Förberedelser

Dom senaste dagarna har bara bestått av häng med mina vänner. Min familj har inte varit hemma så jag har passat på att mysa så mycket som möjligt med alla favvisar. I fredags hade vi en avskeds/födelsedagsfest hemma hos mig där alla bästisar grillade till middag och sen kom fler kompisar och vi dansade och hade kul hela natten. Var varmt och perfekt sommarväder så vi kunde vara ute hela kvällen. Fick i alla fall ha en skön sommarkväll i det dåliga sommarväder vi har. 

I söndags packade jag och Kajsa väskan och checkade in på Savoy här i Luleå för middag, övernattning och spa. Var jätteskönt att komma bort från hem ett tag och låtsas att man var någon annanstans än Luleå. Vi åt en god tvårätters middag och hängde sen på spaavdelningen resten av kvällen. I dag har vi ätit hotellfrukost, legat i bubbelpoolen och sen gått på stan hela dagen. Har nästan fått allt bortgjort nu som behövs till avresa, hittat presenter till värdfamiljen som jag tror kommer passa dom jättebra. Visar det i ett annat inlägg. Sen har jag också hittat en klänning som förhoppningsvis inte kommer vara för svettig i nästan 40 graders värme. 

Likes

Comments

Förberedelser

​Flyger från Luleå den 30 juli klockan 19.30 och övernattar sen på Arlanda Rest and Fly. 07.40 den 31 juli går mitt flyg mot London för att sedan flyga vidare mot New York. Där kommer jag sen spendera tre hela dagar i New York med andra STS studenter från Europa. Dagarna kommer bestå av några "lektioner" och sightseeing och shopping inne i NYC. Bara en vecka kvarn nu innan jag sitter på planet mot New York!!

Likes

Comments

Förberedelser

Såhär ser min packlista ut för tillfället. Började lite på den förra veckan och nu börjar jag känna mig typ färdig. Det är väldigt svårt att packa för 10 månader, ska ju ändå packa ner hela mitt liv på 23 kilo. Har kollat igenom många andra utbytesstudenters packlistor och det känns som att jag inte borde ha missat något. Försöker tänka på att jag kommer köpa mycket där borta och tänka på dress code och sånt med vilka kläder jag ska ta med mig. Sen tänker jag schampo, tvål och strumpor, trosor osv är saker jag bara behöver ta med så det räcker första tiden och sen köpa mer. 

Får se om allt på listan ens kommer med, ska prova packa imorgon för att se om allt får plats och om jag håller vikten. Om ni ser att jag missat något eller om ni har några smarta packtips så får ni väldigt gärna dela med er av dom!!

Likes

Comments

Förberedelser

11 dagar kvar tills jag åker och idag har jag och mamma varit på stan för att pricka av några saker från min inköpslista. Börjat på min packlista så har köpt lite saker som saknades från den och sen använt upp några presentkort osv. Åt sushi i stan innan jag träffade på Nathalie och vi gick då tillsammans till Friends. Där mötte vi upp Johanna, Lina och Victoria som också ska åka till USA och så satt vi och pratade där i ett par timmar. Var jättemys!! Så skönt att prata med andra som också ska åka nu när det börjar närma sig. Sist vi träffades var i april och nu är det bara någon dag innan dom första av oss åker. Sista gången vi träffades på ett år, nästa gång blir en reunion när alla är hemma igen. 

Tiden går så snabbt nu och nästa fredag sitter jag på planet mot New York!!! :))))))


Likes

Comments

Förberedelser

Idag är det två veckor kvar innan jag åker. TVÅ VECKOR! Det känns sååå konstigt att jag om 14 dagar sätter mig på ett flygplan och lämnar Sverige i 10 månader. Bakom träden kan man se lite av huset som kommer vara mitt hem i nästan ett år. Så overkligt men jag är så taggad, har längtat så länge och nu är det snart dags! 

Likes

Comments

Förberedelser

Idag fick jag hem mitt väldigt fina visum och har nu ett bestämt avresedatum. Den 31 juli åker jag från Arlanda till New York för några dagar där med andra utbytesstudenter från STS. Den 4 juli åker jag vidare till Kansas och har då 9 dagar att komma i ordning där innan skolan börjar. Börjar känna mig lite stressad, har hela tiden ställt in mig på att jag åker den 4 eller 8 augusti då det är de preliminära datum jag fick av STS när jag fick min värdfamilj. 4 dagar är ju inte så stor skillnad men jag har ändå fått planera om sånt som jag tänkt göra dagarna innan jag åker. 

Nu när jag vet vilket datum jag ska åka så börjar allt kännas så mycket mer verkligt. Ska börja skriva en packlista snart så jag vet vad jag behöver köpa. Jobbar alla dagar förutom två innan jag åker så har inte så gott om tid på att göra allt som behövs. 

Likes

Comments

Förberedelser

Nu är äntligen allt med mitt visum fixat, väntar bara på att få hem det i brevlådan. I söndags flög jag ner till Stockholm och igår var jag på Amerikanska Ambassaden. Var det segaste jag gjort men det gick bra i alla fall. Tänkte sammanfatta lite kort mina 3 timmar på ambassaden.

Hade bokat tid på ambassaden klockan 11.30 den 13 juli, visste dock att tiden inte spelar någon roll så jag var på Djurgården redan klockan 9. Ställde mig i kö i en inglasad "busskur" och väntade på att få ta mig in på ambassaden. När det äntligen efter typ 20 minuter var min tur så fick jag gå fram till en lucka för att visa upp mitt pass. När gubben i luckan hittat mitt namn på en lista fick jag ta av mig jackan, visa upp mina skosulor och vad jag hade i väskan. När allt var ok fick jag komma in och gå igenom en säkerhetskontroll typ exakt som på flygplatser. Fick sen lämna in all elektronik, mobil, laddare och headset innan jag fick gå in i själva huvudbyggnaden. Där fick jag ta en kölapp och sätta mig och vänta på min tur, fick nummer 29 och det stod på 3 när jag kom in så det tog ett tag. Vid 11 fick jag komma fram till ännu en lucka där jag fick lämna in alla papper jag hade med mig. Hon tog det hon behövde och sen fick jag sätta mig och vänta igen. Efter en timme till ropade dom äntligen upp mitt namn och jag fick gå fram till en till lucka där jag fick lämna mina fingeravtryck och ha min "intervju". Det hon frågade var "Do you know which state you're going to?" och "who is paying for the trip?" efter det sa hon att mitt VISA was approved och jag fick tillbaka några papper som jag måste ha med till USA och sen var jag färdig.

Det gick enkelt och smidigt men tog sååå lång tid vilket var väldigt jobbigt. 3 timmar där allt förutom 2 minuter var att sitta och vänta. Allt handlar om när man är där så mitt tips är att köa från att ambassaden öppnar. Din bokade tid spelar ingen roll så även om man bokar en tid klockan 11 gör det inget om man är där redan 8. 

Det du behöver med dig till ambassaden är:

Ett giltigt pass och ev. gamla pass med US visas

120-personbevis

Appointment confirmation

160-confirmation page

Sevis payment confirmation

DS2019 - du ska skriva under detta

Utskrivet foto 5x5cm


Likes

Comments

Förberedelser

Fick mer information om vilka klasser jag kommer kunna välja mellan av min värdmamma för ett tag sen som jag har kollat igenom lite. English 3, U.S. History och U.S. Government är obligatoriska och sen får jag välja vilka klasser jag vill. På bilderna finns alla klasser jag kan välja mellan, vilket är en del. Det är väldigt stor skillnad från vad man kan välja i Sverige, mycket mer än de vanliga ämnena. Det finns flera klasser som ser roliga ut men skriver vilka jag ska välja när jag har bestämt mig färdigt. Tänkte i alla fall att det kan vara kul att se vad en typisk amerikansk skola erbjuder för er som funderar på att åka.

Har börjat kolla lite på sporter de erbjuder också för att se vad jag vill testa. De har alla möjliga olika sporter, alla typiska high school-sporter.

Är så taggad på att åka, 20 dagar kvar och sen sitter jag på planet mot New York!!!

Likes

Comments

Förberedelser

Jag kommer alltså spendera mitt år i staten Kansas som ligger i Mellanvästern, mitt i USA. Smeknamnet för staten är The Sunflower State. Kansas gränsar till staterna Colorado, Nebraska, Missouri och Oklahoma och är den 15:e största staten i USA. Tidsskillnaden mellan Sverige och Kansas är 7 timmar.

Min värdfamilj bor i staden Andover som har ca 12.000 invånare vilket är en väldigt liten stad. Andover ligger knappt en mil utanför staden Wichita vilket är den största staden i Kansas och har ca 400.000 invånare. Andover har ställen som Mc Donalds, Starbucks, Subway osv och sen finns det några butiker också, annars är det inte långt till bättre shopping och annat i Wichita. Den här tiden på året har Andover upp till 28-29 grader om dagarna, vilket är en rätt stor skillnad mot här hemma och när jag kommer i augusti kommer det vara mellan 35-40 grader varmt. Under vintrarna blir det som kallast omkring -4 grader men det är väldigt fuktig luft vilket göra att det kommer kännas kallare. Kommer dock vara skönt att slippa en vinter med -30 grader som här hemma.

Likes

Comments

Instagram@idamisaksson