Kalops

Du behöver till 4 portioner:

800-1000 g nötkött (Bog, högrev eller färdiga grytbitar).
4 st morötter.
2 st stora gula lökar.
2 buljongtärningar (oxbuljong). Vill man hellre använda fond så går det också bra.
Vatten​
Maizena.
2 dl mjölk.
Salt och peppar.
Lagerblad.
Olja eller smör till stekning.

​Gör såhär:

1. ​Dela köttet i ca 2 cm kuber. 
2. Bryn dessa i olja/smör tills de fått färg och krydda rikligt med salt och peppar. Använd gärna samma gryta som kalopsen ska kokas i så får du med alla smakerna som annars stannar i stekpannan.
3. Skär morötter och lök. Tillsätt dessa i grytan. 
4. Ös vatten över komponenterna tills de är täckta. Tillsätt buljongtärningarna och lagerbladen.
5. Låt grytan puttra på spisen, gärna ett par timmar så köttet faller isär när du delar det. 
6. När grytan har puttrat färdigt så red såsen med maizena och tillsätt mjölken. Jag brukar blanda maizenan med mjölken innan jag tillsätter det i grytan för att undvika klumpar i såsen.

Servera kalopsen med kokt potatis, gelé/lingonsylt och kokta grönsaker.

​Smaklig måltid!

Gillar

Kommentarer

Millasmat
Millasmat,
Idasmat
Idasmat,
Vad roligt att du hittat hit och att du lämnat en kommentar! 😊
nouw.com/idasmat