ODLING

Igår var det dags för att frisera purjolöken. Jag brukar göra det när den börjar bli så lång att den hänger. Då klipper jag ner den till ca 6 cm och sedan upprepar jag proceduren en gång till när den återigen är ranglig, sedan brukar jag plantera om den i egna krukor så får den växa till sig innan jag sätter ut den i pallkragar. I mitt land har purjolöken inte velat växa så bra, så jag har valt att sätta purjolöken i pallkragar.

Brukar du frisera din purjolök?

#odla #livetpålandet

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det är få saker som slår picklad rödlök på egenodlad rödlök. Det är superenkelt att göra och jättegott till tacos eller på hamburgaren. Här nedan är hur jag brukar göra, men fick som tips att låta lagen svalna och sedan låta rödlöken dra till sig, för att få den ännu mer "crunchy" - får kanske testa det nästa gång :)

Ingredienser
2 rödlökar
1 dl socker
1/2 dl ättika (12%)
1 dl vatten

Gör så här
Skala, dela och skivar lökarna
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen

#recept #pickladrödlök

Likes

Comments

ODLING

Det finns många odlingsstationer att köpa färdiga i affären, men oftast är de väldigt dyra. Så jag har valt att bygga min egna. Det enda du behöver är en hylla, belysning, värmematta och någonting att ställa dina plantor i.

Jag skruvade upp belysningen i hyllorna. Belysningen jag valt kommer från Biltema och är LED-lysrörsarmatur T5. Allt ingår, fästen, sladd och stickkontakt. Jag har 2 värmemattor från Nelson garden eftersom jag drar upp ganska mycket frön. När fröna har grott så behöver de inte längre stå på värmemattan. Trågen krukorna står har jag haft sedan gammalt. Din odling bör stå under belysning i 12-16 timmar per dygn. Ljuset ska vara släckt minst 4-5 timmar.

Hur odlar du inomhus?

#odling #livetpålandet

Likes

Comments

RECEPT

Förra året fick jag så himla mycket tomater på mina plantor. Mycket blev till tomatsås som jag fortfarande har kvar i kylen, av en del gröna blev till chutney, många åts upp som de var, och en del blev marinerade soltorkade tomater. SÅ mycket godare än de man köper i affären och du kan smaksätta dom som du själv önskar. Kanske är det fel att kalla dem soltorkade, då de är gjorda i ugnen, men ändå. Här kommer mitt recept:

Ingredienser för 1 burk (ca 4 dl)
1 kg tomater
En nypa havssalt
Vitlök
3 dl olivolja
Oregano och Rosmarin

Gör så här
1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Smula över havssalt
2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i ca 125°C i cirka 3 timmar och glänta lite på ungsluckan. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Håll koll på tomaterna så att de inte blir brända. Tiden i ugnen varierar beroende på vilken ugn du har och hur stor tomaterna är.
3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en glasburk med lock. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Ha i färsk rosmarin och oregano . Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet


Likes

Comments

ODLING

Purjolök tar lång tid på sig att bli färdig, därför sår jag redan i januari. Jag sår många små frön i ett odlingstråg och klipper ner purjolöken 2 gånger innan jag sätter ut den och det är för att den ska bli kraftig, få fina rötter och gör den lättare att hantera när jag omskolar den. Sedan ska den planteras långt ner i jorden för att få en vit fin hals som de man ser i mataffären.

Jag har fortfarande purjolök kvar i en pallkrage, den går med andra ord utmärkt att låta den stå kvar i landet/pallkragen under vintern för att få skörda färskt under hösten/vintern och tidig vår, om du inte hinner äta upp den vill säga.

Förra året odlade jag endast sorten Chinook som är en tidig, lättodlad sommarsort, i år testar jag även att odla Musselburgh, som är en kraftväxande höstsort med mycket tjock hals. Utmärkt i nordiskt klimat med stor köldtålighet.

Har du odlat purjolök?

#odling #odla #livetpålandet

Likes

Comments

ODLING

Läste idag hos Farbror Grön att man kan ta stickling av vindruva. Jag köpte min vindruva förra våren och tänkte att det kunde vara kul att försöka ta sticklingar av den, så idag gav jag mig ut i växthuset där den står för vinterförvaring och klippte av några grenar.

Tydligen är det bäst att ta sticklingarna innan 1 februari och klipper av kvistarna strax under en knoppbildning. Man placerar sticklingarna i vatten och placerar sticklingarna i ett ljust fönster eller under växtbelysning. Efter ungefär två månader brukar små rötter titta fram längs stjälkarna som befinner sig under vattnet. Läs mer hos Fabror Grön hur han gör.

Vindruvan jag köpte är Vanessa, som är en röd och söt nästan kärnfri växthusdruva.

Det ska bli kul att se om det blir någonting av mina sticklingar. Har du testat ta stickling av vindruva?

#vindruvor #odla #livetpålandet

Likes

Comments

ODLING

Mina paprikor, chilis och tomater har kommit upp rejält nu och det är så roligt att se hur de växer. Dessa sådde jag första veckan i december. Sorterna jag satt i år är:

TOMAT
Vilma
Sweet 'n Neat Cherrie Kisses

PAPRIKA
Lipari
California Wonder
Marconi Rosso

CHILI
Padron
Anaheim

Sedan denna sådd har jag satt fler fröer och snart är det dags för ännu mer sådd, men mer om det i ett senare inlägg! För att förtydliga så är tomatsorterna låga sorter som är tänkt att stå i fönsterbrädan för tidig vårskörd - sorterna som blir höga, stora och som ska ut i växthuset/altan är det för tidigt att sätta. Paprika och Chili går utmärkt att så nu. Men tänk på att du behöver värmematta och ljus för att kunna så vintertid.

Vad har du sått hittills?

#odling #livetpålandet

Likes

Comments

RENOVERING

Så glad att vi valde att sätta träpanel inte bara i taket i matsalen, utan även som en fondvägg. Jag tycker den vita träpanelen gör det mer ombonat, varmt och mysigt.

Vi valde att sätta gardiner från golv till tak med hjälp av en gardinskena vi satte fast i taket. Det blir så mycket snyggare och man lurar ögat att rummet är rymligare och har en högre takhöjd. Gardinerna vi valde kommer från Jotex och är sammetsgardiner (Sammie). Vi valde en varm rosa/brun/gråa färg från Beckers som heter Anemon - vet inte vad jag ska kalla den riktigt? Efter många om och men så valde vi till slut ett vitt golv. Inredningen är inte klar än, men renoveringen är det äntligen!

#renovering

Likes

Comments

RECEPT

Hittade ett recept på fröknäcke hos Åse 56kilo som jag var tvungen att testa. Jag gjorde dock om receptet något. Det blev supergott och det var enkelt att göra!

Ingredienser

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl hela linfrön
4 msk krossade linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
2,5 dl hett vatten
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk brödkrydda
Flingsalt till topping

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakpapper på en plåt.
2. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet och oljan i fröblandningen, rör om ordentligt.
3. Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop.
4. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en kaka med slickepott. (Se bara till så knäckebrödet inte blir på tok för tunt, då bryts det lätt sedan).
5. Sprinkla flingsalt över.
6. Grädda på 160° i ca 60 minuter. Efter ca 15 min, ta ut plåten och skär smeten i rutor med en kniv. (Det blir lättare att bryta knäcket i fina bitar när det är klart då).
7. När knäcket är hårt men inte bränt så är det klart. Förvara i burk.

#lchf #baka #bakasockerfritt

Likes

Comments

ODLING, RECEPT

Jag får mängder av chili. Vad gör man med allt? Testa gör egna chiliflakes. Det är verkligen superenkelt. Det enda som tar lite tid är att frukten ska torkas först. Jag fick så många chilis över efter sommarens odling, så jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med alla – efter lite funderande så fick det blir lite chiliflakes. En perfekt present att ge bort om du fyller en fin liten burk.

10 medelstora chilifrukter (0,5 dl chiliflakes).

1. Första ska chilin torkas. Jag gör det genom att trä med nål och tråd igenom chilisarna och låta de hänga tills de har blivit helt genomtorra (det ser du när chilin blivit helt skrynklig och känns ”frasig”. När chilisarna är genomtorra är det dax att göra pulver av dom.
2. Rensa bort eventuellt skaft med tillhörande grönt. Använd en mixerstav eller en blender för att mala ner chilipepparn till pulver. Du väljer själv hur finmalet du vill ha pulvret. (Jag gjorde flakes)
3. Klart! Strö över maten, i den varma chokladen, strö över avokadon eller knäckebrödet.

Vad gör du med dina chilis?

#odla #växthus

Likes

Comments